Barkácsfőző |
Írta: Bagira | |||||
Barkácsfőző
Miután olvastam a Bladesforum-on a sörösflakonból készült denszeszes főzőről, elhatároztam, hogy én is kipróbálom ezt az igénytelennek látszó készüléket. A feltett fotók szerint nem nagy ügy egy ilyen alkalmi főzőt elkészíteni. Ez igaz is, csak én úgy vagyok vele, hogy ha már csinálok valamit, akkor az ?meg is legyen csinálva?. Az égőházat természetesen sörösdoboz alsó részéből vágtam ki. Ám a fenékrészbe egy kisméretű zöldborsós konzervdoboz egy részét forrasztottam. Ha találok olyan konzervdobozt, amely méretben megfelelő, akkor érdemes lett volna a peremes aljat levágni, arra a sörösdobozt ráhúzni és beragasztani. Így egyszerűbb. De nem találtam. A forrasztással egy masszív kis eszközt kaptam.
Figyelmetekbe ajánlom a főző tetejére illesztett azbesztgyűrűt. Vízvezeték szerelvényes boltban vásároltam 44 mm külső átmérőjű tömítőgyűrűt. Ez pontosan illeszkedik a sörösdoboz hornyába. Hármat helyeztem egymásra, így kaptam 6 mm vastagságot. Apró szegecsekkel rögzítettem a darabokat a peremhez. Erre azért volt szükség, mert másokkal egyetemben magam is azt tapasztaltam, hogy egy idő múlva elalszik a láng. Mégpedig azért, mert a forralóedény alja lehűti magát a főzőt is, emiatt pedig a denszesz feladja a harcot. Most a gyűrűk 2 milliméterrel magasabbra emelik az edényt, és ez éppen elég ahhoz, hogy a láng folyamatosan égjen. Méghozzá nagyon szép, kék lánggal! Fontos ezt a magasságot ?eltalálni?, mert azt tapasztaltam, hogy ha lényegesen nagyobb a távolság az edény alja és a főző között, akkor túl sok oxigént kap, emiatt pedig sárgává változik a láng, és bekormozza az edényeket. A kék láng nem tesz ilyet. Tekintve, hogy meglehetősen igényes barkácsoló vagyok, úgy döntöttem, hogy beöntő nyílásként egy nagyobb lukat fúrok, majd ezt csavarral zárom le. Természetesen működik a főző akár pénzérmével is, de én másként döntöttem. Ehhez egy boltban is megvásárolható, peremes, belső menetes, 6 mm átmérőjű szegecselhető anyát használtam, amelynek a végét, (természetesen még a fenéklap beforrasztása előtt) elvertem.
A beöntőnyílás zárócsavarja
Begyújtás. Megtöltöm, majd egy festékes doboz tetejébe állítom a főzőt, és körbelocsolom denszesszel. A Primus szikravető könnyedén begyújtja a folyadékot. Amint átmelegszik a doboz, begyullad a főző lángja is.
Begyújtás
Kék lánggal ég Az 1 liternyi, csaphideg vizet kb. 8 perc alatt forralja fel a kis masina, tapasztalataim szerint 25 ml üzemanyag kell hozzá.
Forr a víz
Kint, a terepen ajánlatos a Vándor által ismertetett szélfogót használni, ám aki nem akar ilyesmit cipelni, néhány kőből, vastagabb faágakból készíthet egy védfalat. Amin még agyalok: a pazarlás elkerülése végett jó lenne egy kiöntő nyíláson visszaönteni az esetleg fel nem használt denszeszt az ?üzemanyagos? edénybe. Most ugyanis a sok lyuk miatt ez meglehetősen körülményes. És ha már tüzet gyújtunk, bemutatom egy másik ötletemet is. Régóta használok ?mindenenmeggyúló? gyufát. De felvetődött: mégsem fog meggyulladni, ha elázik, átnedvesedik. Fogtam tehát egy mécsest, és lecsepegtettem vastagon viasszal a védendő területet.
Csak egy mécses kell hozzá
Azután a lángon óvatosan melegítettem a szálakat, hogy egyenletesen terüljön szét a viasz még a gyufa szárán is.
A viasz egyenletes eloszlatása
Íme, néhány preparált szál. Leteszteltem, belemártottam őket a vízbe, ennek ellenére a Trackerem pengéjén is be tudtam lobbantani a szálakat.
Viaszvédett gyufák
Vízállósági teszt
Meggyullad a Trackeren
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!
|