Matifu Woodlander PDF Nyomtatás E-mail
Cikkek - Felszerelések, tesztek
Írta: Switchblade   

 

Matifu Woodlander

 

(Part I.)

 

0

Jöjjön akkor az első késleírás, Switchblade portáltársunk jóvoltából, aki a Matifu által készített Woodlander-t vette górcső alá.

 

Első benyomások és bemutatás:

 

Ez a kés a második elkészült példány a Matifu Woodlander vonalban.

Woodlander

 

Annyiban különbözik az első példánytól, hogy én a kisujj számára is recézést, valamint tükörpolírozott pengét kértem. Aki figyelemmel követi Matifu munkásságát, rögtön láthatja, hogy ennek a késnek egy korábbi modell volt az őse, nevezetesen a Torpedó Fighter.

 

Torpedo Fighter

 

De, ha még alaposabban megvizsgáljuk és visszamegyünk az időben, azt is mondhatjuk, hogy a Woodlander egy Matifu féle verziója a híres, régi és jól bevált  Kephart (Horace Kephart) kés modellnek. Ez az eredeti,

 

Kephart knife

 

és itt egy modernebb változat látható.

 

Kephart Mod.

 

Gondolom ennyi elég a családfáról... és akkor lássuk az írás tárgyát...

 

A kés főbb adatai:
Pengeanyag: Uddeholm Sleipner, 56-57HRC (Matifu becslése alapján)
Pengehossz: 115mm
Pengevastagság: 3,5mm
Pengeszélesség: 30,5mm
Markolathossz: 128mm (leghosszabb)
Markolat anyag: Európai diófa
Kés tömege: 170 gramm (tokkal: 280 gramm)
Tok: Brazil marhabőr, vízszintes/függőleges hordásmód (a tok külön megér egy misét...)

 

A hőkezelés (Matifutól kapott adatok alapján) 1050°C-on olajban edzéssel, és 200°C-on megeresztve történt.

A markolat számomra (közepes kézméret) nagyon kényelmes a főbb, általánosan használt fogásmódokban. Elképzelhetőnek tartom, hogy NAGY kézméret esetén rövid lehet ez a markolat (esetleges rendelésnél figyeljünk erre, és kérjünk picit nagyobbat, ha lehet). A pengeháton elhelyezett ujjtámaszok megfelelően funkcionálnak, mind a hüvelykujj, mind a kisujj számára, és a rovátkák szépen illeszkednek a markolatpanelekbe is.

 

Woodlander

 

A diófa markolatpaneleket, és az alattuk lévő alátéteket nyolc szegecs, egy dísz-szegecs, és ragasztó rögzíti, plusz még egy jól elhelyezett zsinórfurat hüvelyt is találunk a markolat végén. A kés teljes, kontúros ?markolattüskés? konstrukció. A pengeköszörülés az egy Matifu specialitás, ?high flat grind? egy pici homorú (hollow) fűszerezéssel. Nem sűrűn találkozunk ezzel a megoldással. Az enyhe holker mondhatni semmit nem gyengít a pengén, viszont segíti a kés szelő/vágó képességét. Mondjuk az én példányomnál sajnos nem lett szimmetrikus a két holker köszörülése, mivel az egyik oldal mélyebb, mint a másik. Noha ez nem túl szembeötlő és számottevően nem befolyásolja a kés teljesítőképességét, de azért mégis piszkálja a csőröm... A levezető él és a ricasso találkozásánál is jellegzetes, a megszokottól eltérő Matifu köszörülést láthatunk. A kés középvonalában elhelyezkedő hegy jó szúró (valamint fúró) képességre utal. Mivel aránylag széles pengével van dolgunk, a középpontban lévő hegy ellenére elég jól használható, kis ívben fut fel a konvex él, a hasonló ívben érkező pengeháthoz. A pengehát jelen formájában nem megfelelő a ferrocérium rudas szikravetéshez, mivel kaparóél nincs kialakítva rajta.

A kés tokja szintén egy nem mindennapi változat.

 

Tok

 

Jó minőségű marhabőrből készült oly módon, hogy a bőr fonákját sehol nem látjuk (kivéve a tok belsejében), mindenhol a színével találjuk szembe magunkat. A varrás gyönyörű, egyenletes, a grafikai díszítés ízléses, szépen kidolgozott, csakúgy, mint a bőr felszíne és színezése. De itt sajnos egy hibát elkövetett Matifu mester, mégpedig az angol ?knife? szó többes számát sikerült elírnia.

 

Tok

 

Így, egy ?tévnyomatos? tokkal büszkélkedhetem. A tok felépítése függőleges és vízszintes hordást egyaránt lehetővé tesz,

 

Tok

 

noha a vízszintes módban csak egy picit keskenyebb övvel/pánttal használható.

 

Tok

 

Az alsó csúcson található kis fül, és egy azon átfűzött bőrszíj vagy zsinór segítségével könnyen rögzíthetjük combhoz, vagy  hátizsák vállpántra, málhára, stb... A tok felső része formázott, és szorosan illeszkedik a Woodlander markolatára, ezenkívül egy rögzítő fedél/pánt is található a tok tetején.

 

Tok

 

A pántot a markolatra hajtva és legombolva biztosak lehetünk abban, hogy a kés még fordított hordásmódnál sem fog kiesni, és a pánt jobban védi a markolatot az esetleges sérülésektől is.

 

Tok

 

Amennyiben erre nem lenne szükség, de könnyebb és gyorsabb hozzáférést igényelnénk...

 

Tok

 

A rögzítő pántot egyszerűen átfűzzük az erre a célra kialakított bújtató hasítékon a tok mögé,

 

Tok

 

és máris egy nyitott erszénytok lóghat a derékszíjon, megfelelően rögzítve késünket.

 

Tok

 

Ez a megoldás szerintem igen ötletes, nem mindennapi, és nagyon jól használható. Ezzel talán be is fejezném ezt a bemutató írást, és hamarosan, a következő részben folytatom a gyakorlati tapasztalatokkal.

 

Switchblade

 

Hozzászólások
Keresés
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!
gunya |2010.10.08 15:59:16
gratulálok, igazán szép alkotás!
Vándor |2010.02.01 11:13:42
Matifu Mester érdekes ötleteket vitt bele a tokba. Én legalábbis szeretem a különleges, formabontó megoldásokat. A vizszintes hordás azért nem hiszem, hogy működik. Férfiember nem hord ilyen vékony övet, különösen terepen. De gondolom a hátizsák hevedereire nagyon szépen fel lehet fűzni, így mégsem haszontalan.
Várom a folytatást, hogy teljesít a kés. Közben pedig arról se feledkezzünk meg, hogy Matifu alig pár szerszámmal képes ilyen minőségű munkákra.
Switchblade  - re: |2010.01.31 21:32:55
odikter írta:
Szép kés, az elírt tokra meg büszke lehetsz, gondolj csak a hibás veretű pénzekre!


No igen, ezzel vigasztalom magam en is...  
Igazan egyedi darab, ilyen nem lesz meg egy...  
odikter |2010.01.31 19:42:37
Szép kés, az elírt tokra meg büszke lehetsz, gondolj csak a hibás veretű pénzekre!