Egy bögre kávé a kertben PDF Nyomtatás E-mail
Cikkek - Felszerelések, tesztek
Írta: Shippey   

Az első tesztleírás

 

Shippey portáltársunknak köszönhetően itt az első teljes leírás egy házilag elkészíthető, denaturált szesszel működő főző összerakásáról és kipróbálásáról!

 

 

 

 

Egy bögre kávé a kertben

  

 

1 

  

Az MTP fórumán olvasottak következtében kellően felbuzdultam, és a leírások, valamint a neten felkutatott felvételek alapján nekiálltam kipróbálni az összeszedett ?tudást?: elhatároztam, hogy a délutáni kávémat sörösdobozból kreált denszeszes főző segítségével készítem el ? a kertben.

 

Az első feladat kettő doboz sör elfogyasztása volt, aminek eredményes véghezvitele bizalommal töltött el az előttem álló tervek megvalósítása kapcsán.

 

2

 

Miután ?nagy nehezen? kiürítettem a két doboz sört, fogtam egy tapétavágó kést, és a két doboz alját kb. 3 cm magasan körbevágtam.

 

3

 

Ezután az egyiket fogó segítségével betördeltem, azaz a vágás vonalára merőlegesen kis hajlításokat készítettem rajta, hogy majd a kettő összeillesztése akadálymentesen történjen.

 

4

  

A művelet befejeztével egy rajzszeg segítségével először középen készítettem kilenc kis lyukat, aztán a szélén körben nyolcat.

 

5

 

A főző működési elvét meg lehet találni a fórumon megjelölt forrás alapján, bevallom engem ennyire mélyrehatóan nem érdekelt. A közepén lévő lyukakon töltöm bele az üzemanyagot, a szélén lévő lyukakon fog jönni a láng (ha minden jól megy).

  

6

 

A lyukak sikeres létrehozását követően összeillesztettem a kettő aljat, és gyönyörködtem az eredményben.

 

7

  

Ezután magamhoz vettem a kulacsomat, az üzemanyagot és a főzővel együtt kivonultam a kertbe, hogy működésre bírjam a művet.

 

8

  

Most nem akartam a tűzgyújtás ?autentikusabb? módszereivel próbálkozni, gyufát vittem magammal, a főző kipróbálásán volt a hangsúly. Kerestem egy szélvédett helyet, a főzőt egy cserépalátéttel is védtem. Töltöttem denszeszt a főzőbe, és középre helyeztem egy öt forintos érmét, amivel lezártam az ott lévő lyukakat.

 

9

 

Nem tudtam, hogy mennyi folyadékot használjak, kísérletezgettem, sok gyufát használtam el. Végül megindult a folyamatos égés.

 

10

 

A kulacsból vizet töltöttem a csajkába, ráhelyeztem a főzőre, kezdődhetett a vízforralás.

 

11

 

Sajnos, volt, hogy elaludt a láng, újra kellett gyújtani. Aztán meglepően gyorsan felmelegedett a víz, megjelentek a ?győzelem buborékai?...

 

12

 

Az eredménnyel meg voltam elégedve, jóleső érzéssel kortyolgattam a mínuszok között a kávét.

 

13

 

Számomra megint beigazolódott, hogy a lehető legtöbb dolgot nyugodt körülmények között ki kell próbálni. Így lehet rájönni a hibákra, kijavítani azokat, és ha esetleg ?éles helyzetben? leszünk rászorulva, akkor az ismert és kipróbált módszerek megadják a szükséges biztonságérzetet.   

   

                                                                                                                                  Shippey

Hozzászólások
Keresés
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!
Patent |2011.01.30 00:19:47
elismerésem! neked sikerült!
Patent |2011.01.30 00:18:21
üdv.! én is csináltam ilyet magamnak! nem lett jó. csináltam még kettőt, azok se lettek jók. végül vettem egy Tatonka alkoholos főzőt. csavaros a teteje, ha befejezem a melegítést-főzést, akkor lezárom. szállítható töltött állapotban is. gyufa sem kell hozzá, szikravetővel elsőre indul "mindig, minden körülmények között"! :-) denaturált szesszel töltöm. szeretem.
keszegphun  - re: |2010.12.24 14:03:32
Batka írta:
Hmmm, jó kis szerkezet!
Zsebemben a tűzhelyem!
Kár, hogy folyadékkal müköszik.
Tovább kéne fejleszteni, valami szilárdabb fűtőanyaggal, hogy ne keljen külön flaskában vinni az üzemanyagot, mert így kicsit oda a kompakt varázs.
Persze, ha nem kell sok fűtő anyag....
Mennyit fogyaszt százon a kicsike, mondjuk a kávéhoz mennyi szesz kellett?
Ha félig rakja az ember szivaccsal a dobozt, nem párolog jobban, és gyullad meg hamarabb?
Hmmmm, ki kell próbáljam!
Középre, a lyukak, lefedve az ötössel, miért is kell?

A szivacsos ötleten én is agyaltam. Esetleg annyi előnnyel járna még hogy hordozható lehetne esetlen félig töltött állapotban. A habszivacs beszívja és így nem folyik.(?)
keszegphun |2010.12.24 14:00:46
Nagyon jó kis szerzemény
Nagyon felbuzdított és neki is álltam megcsinálni.Első próbálkozásom kicsit szedett-vetettre sikerült,a minősége is "halovány" lett.Mivel nem állt rendelkezésemre denszesz,egy kevés benzinnel töltöttem fel a kis égőmet.(Jól tudtam hogy benzin is megfelelő,csak kormol :S).
A második próbálkozásommal sokkal jobb eredményre jutottam.Sokkal masszívabb és "pofásabb" lett mint az elődje.Ennek felavatását elhalasztom, míg szerzek némi denszeszt^^
köszönöm az ötletet!
sneakers |2009.10.15 11:39:51
sziasztok nekem másodszorra sikerült és nagyon tetszik, benzinnel is működik csak úgy eléggé kormol. Eleve az tetszik benne hogy használjuk valamire a hulladékot.Az 5ft-os szerintem azért kell hogy középen ne égjen vagy ne párologjon a szesz.
Moti |2009.07.25 16:39:05
Én nem takarom le a közepét,és mégis ég.Valóban akkor ég jobban,ha be van melegítve,ahogyan Elemér írta,én zárt helyen úgy szoktam bemelegíteni,hogy pár másodpercig az alját öngyújtóval vagy gyufával megmelegítem.Kb 2-3ml elég fél liter víz forralásához.
Batka |2009.05.05 00:46:22
Hmmm, jó kis szerkezet!
Zsebemben a tűzhelyem!
Kár, hogy folyadékkal müköszik.
Tovább kéne fejleszteni, valami szilárdabb fűtőanyaggal, hogy ne keljen külön flaskában vinni az üzemanyagot, mert így kicsit oda a kompakt varázs.
Persze, ha nem kell sok fűtő anyag....
Mennyit fogyaszt százon a kicsike, mondjuk a kávéhoz mennyi szesz kellett?
Ha félig rakja az ember szivaccsal a dobozt, nem párolog jobban, és gyullad meg hamarabb?
Hmmmm, ki kell próbáljam!
Középre, a lyukak, lefedve az ötössel, miért is kell?
Moti |2009.01.29 21:47:45
Gratulálok a cikkhez!Én jó ideje hordok magammal a mindennapokban egy hasonló "készüléket"(majd'egy éve,a hátizsákomban egy alu mentődobozban,tisztaszesz társaságában). Az enyém másképpen van elkészítve,vannak rajta edénytartó lábak is. Kiválóan működik,nagyon sokszor használtam már,a fél literes bádog bögrét elbírja. Hálás jószág!
Elemér 1 |2009.01.28 22:26:33
A begyújtásra van egy jó módszer, az egészet körbelocsolod kicsit denszesszel (tényleg elég egész kevés, és igaz ehhez nem árt egy kicsit keméynebb talaj, de anélkül is megoldható, próbáltam) és meggyújtott a beöltött főző körül. ha már 10 másodpercig ég körülötte az alkohol, felforralja a főző tartalmát ami szépen begyullad.
csoki |2009.01.10 08:15:28
Haliho!Már háromszór próbálkoztam elkészíteni egy ilyet de sajnos nem működtek rendesen.Nagyon béna lehetek.
Örűlök a cikknek!
Rtibi |2009.01.09 14:34:19
Ja, és egy kérdés az üzemeltetőhöz:
Nem lehetne valahogy megoldani, hogy a képek és a szöveg ne nyúlna túl a fehérrészen?
Rtibi |2009.01.09 14:32:56
Gratulálok a cikkhez, én is próbálkoztam vele, de nekem nem akart összejönni... Kihagytam az 5Ft-st