"Hobó szamovár" készítése PDF Nyomtatás E-mail
Cikkek - Felszerelések, tesztek
Írta: Vasbicikli   

 

"Hobó szamovár" készítése


1


A konzerves dobozból rögtönzött hobó tűzhelyet nem kell bemutatni senkinek, de most egy továbbfejlesztett változatról szeretnék írni. Első látásra talán öncélú játékszernek tűnik, de tüzelőben szegény vidéken, vagy/és mostoha időjárási körülmények között is jól használható, akár olyan helyen is, ahol egyébként nem célszerű nyílt tüzet rakni (pl. csónakban).

Az alapgondolat a Brit szigeteken népszerű "Kelly Kettle" elvéből ered, csak a Kellynél belül van a tűz, kívül a víz, az enyémnél meg fordítva.


2


A koncepciót (kifordított Kelly) ebből a videóból vettem, és az elérhető nyersanyaghoz adaptáltam (apósomnak van egy nagy kutyája, úgyhogy a kutyatápos doboz korlátlanul rendelkezésre áll).
A vízforraló rész belseje egy sörösdoboz, fél liter víz 3-4 perc alatt felforr benne egy marék gally tűzrevalóval, akár szélben, esőben is. További előnye, hogy nem koszol össze semmit, mert a külseje nem lesz kormos. Nem hátizsákos túrázáshoz használom – ahhoz kicsit terjedelmes lenne, bár elég könnyű, – viszont a csónakomban állandó felszerelési tárgy. Amikor csónakban főzőcskézek, akkor egy homokkal töltött konzerves dobozt teszek a tűzhely alá (az összeillő karimák miatt ez is teljesen stabil), hogy léket ne égessek a hajóra.


3


Hozzávalók:

- 3 db nagy (1,2 kilós) kutyatápos doboz (1 alsó rész, 1 felső rész + 1 kell a fedélnek is)

- 1 db sörösdoboz (ez lesz a forraló belseje)

- 1 db bébirépás doboz (etető cső)

- hajlékony kötözö drót

- fa fogantyú (mogyoróvessző)

- bicikliküllő (a fogantyú szára)


Ami a szerszámokat illeti, a legfontosabb egy tapétavágó, vagy olyan kés, aminek nem sajnálunk kiverni az élét a lemezvágással. Kell még konzervnyitó, reszelő vagy smirgli a sorjázáshoz, lemezolló, és egy ár, vagy erős tű a lemez átlyukasztásához. Ezeken kívül doboz perforáláshoz van egy lyukasztó célszerszámom is, ami az irodai papírlyukasztó elvén működik, de ehelyett bármilyen egyszerű bökővel vagy fúróval is elkészíthetjük a lyukakat, legfeljebb kevésbé lesz esztétikus.


Ha valaki rászánja magát az elkészítésére, a gyorsabb sikerélmény kedvéért először az alsó részt érdemes megcsinálni. Konzervmelegítéshez, bögrében való teafőzéshez önmagában is jól használható.


4


5


Ha a tűzhely doboz felső szélét körben kilyuggatjuk 1-2 sorban, akkor még a felső képen látható X alakú edénytartó lemez sem kell rá, közvetlenül a tetejére lehet tenni a kajakonzervet, ráadásul stabilabb is lesz, mert a dobozok alsó és felső karimája pont passzol egymásba.


Az etető cső látszólag felesleges cifraság, de mégis van jelentősége. Biztosítja a tüzelőanyag jó adagolását, segíti a levegőellátást (mindig alulról kapja a tűz a levegőt) és megakadályozza, hogy a parázs kipotyogjon a nyíláson.

Etető csőnek olyan konzervdobozt érdemes választani, aminek az alsó pereme szűkebb, mert így könnyű lesz belekapatni a lyukba, és a vastagabb részén stabilan megszorul. A kis doboz alját egy kartonra körberajzoljuk, kivágjuk, és a sablont a nagy doboz oldalára rásímítva átrajzoljuk alkoholos filccel (vigyázva, hogy az átrajzolásokkal ne növeljük meg az átmérőt, mert szorosan illeszkedő nyílásra van szükségünk). Aki konyít valamicskét a geometriához, az kiszúrhatta, hogy itt van egy kis csalás a dologban, mert ugye a nagy dobozból nekünk valójában egy enyhén ovális alakot (a kis doboz fenekének a nagy doboz palástjára eső vetületét) kellene kivágnunk. Ezt úgy szoktam áthidalni, hogy a vonal mellett egy kicsit kívül vágok azokon a részeken, amerre nyújtani kell a kört.
A kivágáshoz bármilyen kés megfelel, én tapétavágóval szoktam csinálni (nem kár érte), pár mm-es fogásokban haladva. Lemezvágó olló kevésbé alkalmas, deformálja a lemezt. Amikor körbeértem a vágásssal, egy ívelt hátú reszelővel lesorjázom az éleket, és egy hengeres valamivel (pl. csavarhúzó szára) körbesímogatom, hogy egy kicsit kifelé forduljon a lemez a nyílás peremén.


6


Az etető csőben lévő elválasztó lemez a kályharostélyhoz hasonló szerepet tölt be. Első körben akár el is hagyható, de az alsó levegőbeömlés segíti az égést. A rögzítéséhez popszegecs helyett kitaláltam egy „hobósabb” megoldást: a konzervdoboz saját anyagából kivágott, és ráhajtott kis fülek tartják az elválasztó lemezt.


7


A kazán felső rész teteje egy kutyatápos doboz fenék, a palástnál sniccerrel körbevágva, hogy megmaradjon a pereme. A közepén kivágtam a sörösdoboz nyakának megfelelő lyukat (szintén sniccerrel), és ollóval kb. 4-5 mm-enként bevagdaltam.


8


A palást és a tető össze van drótozva, ezért van körben a szélén 4 kis lyuk. Hosszú csőrős fogóval csavartam össze belülről a drót két végét, aztán lecsíptem a felesleget.

A bevezető képeken látható prototipus még popszegecselve volt, annál doboz palástjából meghagytam 3 kis fület a fedélen, és azokat lehajtva szegecseltem a doboz oldalához.


9


A sörösdoboz peremét belül, a doboztető síkjában kell szép türelmesen körbe-körbe karcolgatni, aztán egy helyen bevágni a lyuktól a széléig, és egy fogóval kitörni. Ha jól csináltuk, akkor szép tisztán kitörik a bekarcolás mentén, alig kell sorjázni. Csak a legvégén pattintsuk be a sörösdobozt a tetőbe, mikor már össze van rakva, különben nem férünk hozzá a drótozáshoz!


A prototipuson még fixen rászegecselt fogantyú volt, azóta tovább fejlesztettem levehetőre.

A drót bringaküllő, a fa mogyoróvessző. A kampós részt beakasztom az egyik lyukba, és kibújtatom a másikon, majd a fogantyú két szárát összeszorítom, és beakasztom az alsó lyukba (a képek egy mini változatról készültek, de a lényeg ugyanaz).


10


11


12


A használhatóságáról végezetül hadd idézzem egy „hardcore” túrázó ismerősöm sorait, akinek a tüzes képen látható darabot odaajándékoztam.


Alul kibéleltük lazán papírral, majd jól megtömtük 5-8 cm-es gallyacskákkal. Felsőrész rárak és alul az adagoló nyíláson át beberzentettük. Hamar létrejött a kéményhatás, jól huzatolt a felső perforáláson keresztül. Még le sem égett a tüzelő, amikor már futott ki a víz. Kiönt, majd hideggel újratölt és már melegedett is a második fél liter. Adagolásra 5 cm hosszúra tördelt akácfa kérget használtam. Ezt az adagoló nyílásához bepakoltam, mondjuk úgy 4-5 darabkát ami oda befért, majd egy hosszabb bottal egyszerűen betoltam a tűztérbe. És már rotyogott is és a víz néhány perc múlva megint lobogott. Fában szegény, esővel áztatott környezetben ideális eszköz. Lásd, ilyen a tundra, ahol egy marék nyírfakéreggel, vagy törpenyír gallyal ugyanez megoldható. 2.5 x könnyebb mint a gázfőző fejem, nem kell hozzá palackokat cipelni. A hatásfok ugyanaz, azzal se lehet gyorsabban vizet forralni. Fél liter víz bőven elég egy 60-80 grammos kínai instant tésztaleves elkészítéséhez. Mondjuk ebből nekem kettő kell, de akkor is 10 perc alatt megvagyok vele. A málhában nem foglal plusz helyet, mert a helykihasználás miatt mind a víztér, mind pedig a tűztér tele lesz pakolva hasznos kis apró ketyerékkel. Magyarán mondva csomagolóanyagként fog funkcionálni akkor, amikor éppen nem melegít. Egyébként 2 palack gáz, ami 3 hétre csak szűkösen elég 4 embernek és gyakorlatilag használni sem mered ez miatt, pont ugyanennyi helyet tölt meg a zsákban, de az ugyanennyit ki is szorít.”

 

 

Hozzászólások
Keresés
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!
Törölt felhasználó |2015.09.02 17:07:56
Rövid videón megtekinthető a működése. Zöldséget burgonyalevest főztem rajta.
https://www.youtube.com/watch?v=JLcfeU9gYTw
Berkut |2015.07.20 19:05:21
Ügyes munka.
vasbicikli |2015.06.18 12:28:20
Néztem a képeket, jó lett! :good
A cikk képei óta egy kicsit módosítottam a fogantyún.
Az alsó kampóra hajlítottam egy kis föl/le kanyart (kb. mint a klotyóajtó beakasztó ), hogy ne tudjon beljebb csúszni.

http://uj.ajtokilincs.hu/1567-large/ajto-ablak-...[/quote]
Törölt felhasználó |2015.06.18 00:40:37
A leírás alapján elkészítettem.
Csupán annyi módosítással, lejtősre készítettem az etetőnyílást. Így a tüzelőanyag súlyánál fogva magától csúszik a tűztérbe, nem kell kézzel tologatni. Köszönet a cikkért.
kovu78 |2015.06.05 17:16:44
érdekes cikk volt köszönöm én is.
vasbicikli  - re: |2015.06.02 09:38:17
Tuareg írta:

Nansen készített egy zseniális hó olvasztó és főző készletet - sajnos nem jöttem rá, hogyan tudnám elkészíteni ipari prések nélkül
 https://www.google.ro/search?q=nansen+coocker&espv =2&biw=1366&bih=643&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=W UdnVd7yGcjxUqeNgNAN&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=nan sen+cooker&spell=1

Ugyanakkor szerintem túl nagy, és súlyos lenne ahhoz, hogy háton cipeljem.


Nézegettem ezt a Nansen-féle tűzhelyet, furfangos egy szerkezet ezekkel a koncentrikus edényekkel, és fel/le áramló füstgázzal  
A bonyolultsága és terjedelme miatt nyilván csak hosszabb expedíción lehet kihasználni a jó hatásfokából eredő előnyeit, pár napos túrákra valószínűleg kifizetődőbb az egyszerű tűzhely + többlet-üzemanyag.
vasbicikli |2015.06.01 09:58:26
Bocs, rossz helyre pottyant egy "a" betű, eredetileg így akartam :

Örülök, hogy tetszik nektek a kis bádog tákolmányom
vasbicikli |2015.06.01 09:56:24
Örülök, hogy tetszik a nektek kis bádog tákolmányom
Tuareg |2015.05.28 18:55:34
Gratulálok a "szamovárhoz". Látok ám egy - két ötletes dolgot - mint például a fogantyú felfogási módját - - amely igazi mesterre vall.

Régóta foglalkoztatnak azok a speciállis edények, amelyek maximálisan kihasználják a felszabaduló hőt, minimalizálva a veszteséget.
Az általad említett Kelly félét még nem ismertem.
Nansen készített egy zseniális hó olvasztó és főző készletet - sajnos nem jöttem rá, hogyan tudnám elkészíteni ipari prések nélkül
https://www.google.ro/search?q=nansen+coocker&espv =2&biw=1366&bih=643&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=W UdnVd7yGcjxUqeNgNAN&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=nan sen+cooker&spell=1

Ugyanakkor szerintem túl nagy, és súlyos lenne ahhoz, hogy háton cipeljem.
tibierdrol |2015.05.28 11:07:21
Szép munka! Szívesen megnézném élőben is :o)
Törölt felhasználó |2015.05.28 08:19:33
Tetszik a leírás. Könnyen elkészíthető, akár kint a terepen is.
Öregindián |2015.05.27 19:00:19
Ügyes, és csónakban valóban jól használható darab.