Horgászfelszerelés kalandozáshoz PDF Nyomtatás E-mail
Cikkek - Felszerelések, tesztek
Írta: Berkut   

 

Horgászfelszerelés kalandozáshoz

 

 

A felszerelés összecsukva, dobozolva

 

Már a címnél elakadtam. Minek nevezzem? Túlélő felszereléshez soknak tűnik, de ha jól meggondolom, szükség van ennyi mindenre, ha ténylegesen hallal akarom kiegészíteni az étrendemet. Az alábbi felszereléssel eredményesen horgásztam a hazai vizeken kívül az Adrián, Izlandon, Lappföldön.

  

Csuka

Egy szép csuka a Tápiból

 

Sarkvidéki csuka

Sarkvidéki csuka. A fagyok beállta előtt fogtam villantóval. Utána még kettőt, és ezzel már a másnapi élelmem is megvolt.

 

Természetesen a legegyszerűbb spiccbottal is lehet eredményesen kilószámra fogni a halat, az annak megfelelő helyen. Egy kiadósabb betegségem után sokáig nem tudtam dolgozni. Az időm nagy részét a vízpartokon töltöttem. Spiccbottal kilószám fogtam az ezüst kárászokat. Ez túlélő horgászat volt. Azt ettem, amit fogtam. 2, 3, és 5 m hosszú spiccbotjaim vannak. Van még jó néhány botom. Csukára, pontyra, keszegre, pisztrángra, stb., mire, milyen helyre, melyik bot a szükséges, a jobb. Nem vagyok nagy horgász, nem vagyok profi. Ezért a szakemberek építő kritikáit örömmel fogadom, és remélem nem áll égnek a hajuk az itt leírtaktól. Valaki írta, hogy ismerős horgásztól kért tanácsot a túlélő horgászfelszerelés összeállításához. Egy hosszú lista lett a vége, és vaskos költségvetés. Ebből kiindulva, jobb az én hozzáállásom, mint amatőr, kis horgásztapasztalattal. Végül is ezt a felszerelést a tapasztalatlan, de vállalkozó szellemű világjáróknak ajánlom alapnak, vagy inkább áttekintés céljából.

 

A felszerelés

A teleszkópos bot összetolva cc. 40 cm, kihúzva 1.8m. A kis orsóra 30m fonott zsinórt lehet felcsévélni. A felső doboz a villantók, a vobler, és társai tárolására van. Alatta lévő dobozban az úszós horgászathoz szükséges felszerelés.

 

Ezek nekem beváltak, eredményesen, néha annyi, és akkora halakat fogtam, hogy már abba kellett hagynom aznapra a horgászatot, mert már a másnapi betevő halam is megvolt.

 

Izlandi fogás

Izland. Egy szigeten a kikötőben mindig nagy volt a zsákmány

 

Ilyenkor sülve, főve, reggel, délben, este halat ettem.

 

Fiiiiiiincsi :-D

Fél csuka, irdalva, nyárson

 

Fogtam halakat tengerparti sziklákról, mélyvízben, csak horog, és ólom volt a zsinegen. Az ujjaim közt eresztettem le a zsinórt, finomam ’súlyozgatva’ mozgatva, hogy érezzem, amikor rákap a hal.

 

Kishal

Adria. Szép színes kis hal a zsákmány, csak a háttér miatt nehezen látható.

 

Somogyban sekély vizű patakból kézzel dobáltam ki a halakat. Halastóból a lehalászáskor, úszva, alábukva, az iszapból szedtem ki halakat. Ezek a módszerek mind nagyon jók, az adott helyen, időben. Erős szélben a tengerparton mit kezdjek a spicc bottal. Ilyenkor jól bevált a villantó, pergetve, de fenekezőként is. Hagyom lesüllyedni, várok néhány percet, megmozgatom, kihúzom.

 

Sikeres fogás

 

A tengeren, a mély vízben, a csónakból, hajóról horgászva, csak le kell engedni a zsinórt, melyre néhány horgot kötünk, a horgok tövében színes műanyag csődarabbal. Néhány leengedés-felhúzással gyarapodnak a halak a fedélzeten.

 

Hajón

Itt nem a saját felszerelésem használtam, ezeket a kapitánytól kaptam kölcsön

 

Ilyen módokon használtam az itt bemutatott felszerelést. Mindezt a hátizsákomban vittem magammal. Izlandon majd 2 hónapig vándoroltam. Nem egyedi eset, hogy a legközelebbi élelmiszerbolt 200 km-re van.

 

Halfogásra alkalmas rugós "csapda"

Rugós csapda

 

Erős rugóval, hegyes végekkel. Óvatosan kell bánni vele.

Rugós csapda "munkában"

 

A halfogó csapda honlapja: http://www.eraheinola.fi/fi/Talvikalastus/Tarvikkeet/478/Iskukoukku+Kisa/3542

 

A felszerelés

A bőr tokban Mora 611-es tőr, méretekhez viszonyításként.

 

Hozzászólások
Keresés
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!
Rtibi |2015.11.14 14:05:58
Köszi a cikket Berkut, mindig mikor elolvasom kedvet kapok én is a horgászathoz...