Rögtönzött tábori szék PDF Nyomtatás E-mail
Cikkek - Felszerelések, tesztek
Írta: Switchblade   

 

Rögtönzött tábori szék

 

Fejléc

 

Ez az egyszerű és tábori körülmények között is könnyen előállítható eszköz nem újdonság, de még nem láttam róla semmit a hazai fronton. Ezért, gondoltam, összeütök egy verziót és megosztom a “dokumentálást”.

 

Szükségünk van:

 

a) egy zsákra (vagy ahhoz hasonló erős anyagra),

b) három, nagyjából egyforma hosszúságú rúdra,

c) egy rövidebb rúdra

d) némi kötöző anyagra (paracord, vagy bármilyen hasonló, erősebb zsineg megfelel).

 

Noha kötöző anyagot készíthetünk növényekből a helyszínen, én egyszerűbbnek találom a fentebb említett változatot. A zsák lehet például egy régi krumpliszsák, szemes kávés (én ezt használtam), vagy valami ehhez hasonló. Ha valaki nagyon ambiciózus, akkor készíthet (készíttethet) egy állandó hordásra alkalmas, kötöző fülekkel ellátott változatot is valami könnyebb, de erős anyagból. Ez a zsák használható másra is tábori/erdei körülmények között, pl. derékalj alá teríthető, megkönnyítheti a levél vagy avar gyűjtést menedéképítésnél, törölköző, asztalterítő, “ülőpárna”, stb. lehet... Szeretjük a több mindenre használható, sokoldalú eszközöket... Használt szerszám a legtöbbünknél már úgyis ott levő kés, esetleg egy összecsukható fűrész. A három egyforma rúd hosszúságára igazan nincs szabály, én nagyjából a testmagasságot ajánlanám. A lényeg, hogy ne legyen túl rövid, mert úgy majdnem, vagy teljesen a földre kerülünk. A hosszabb rudaknál viszont igény szerint állíthatjuk az ülés magasságát. Ebben az esetben én egy nyúlánk, elpusztult, de meg álló fácskát vágtam ki…

 

Székalap

 

… és aprítottam a megfelelő hosszúságú darabokra.

 

Székalap

 

A három méretre vágott rudat egymás mellé fektetjük és összekötözzük az egyik (vékonyabb) végüket, mint a tipi építésnél szokás, majd a rudak alját széthúzva, felállítjuk a vázat.

 

Váz

 

Következő lépésként jó erősen a váz csúcsához kötözzük a zsák nyitott oldalát (száját).

 

Zsák a vázon

 

Ezután a zsák alján, a varrás felett lyukat készítünk mindkét oldalon, hogy a rövidebb rudat keresztben át tudjuk bújtatni a zsákon. A keresztfát feltámasztjuk a vázra…

 

Keresztfa

 

… és igazából készen is vagyunk a rögtönzött tábori székünkkel.

 

Eszközök

 

A megfelelő ülőmagasságot és a dőlésszöget a váz három lábával könnyen állíthatjuk. Minél jobban eltávolítjuk a lábakat egymástól (“terpesztjük”), annál alacsonyabbra kerülünk.

 

Terpesztés

 

Szerintem igen kényelmesen el lehet benne üldögélni akár a tűz mellett farigcsálva, akár a tóparton horgászva.

 

A kész szék

 

Használat után gyorsan szétszedhető és tárolható, hiszen csak a zsákot és a zsinórokat kell elpakolnunk. Amennyiben később is szándékozunk az adott helyen táborozni, érdemes a rudakat elrejteni a bozótban a következő alkalomra.

 

Switchblade

Hozzászólások
Keresés
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!
T-Boar |2015.01.21 22:13:30
Klassz!
vasbicikli |2014.12.18 10:57:39
Nagyon jó, kösz az inspirációt!
Öregindián |2014.12.17 17:23:44
Hűha,első hsz.-emben elírtam a nicknevet!

Sorry Switchblade!
Öregindián |2014.12.17 09:57:00
Na most megfigyeltem, tényleg be vannak nyomva a lábak a talajba. A jó, száraz talajba, amely ha jól látom, egy kiszáradt folyómeder partját alkotja. Nem okoskodni akarok, csak én akkorát kaptam a fejemre, hogy megvilágosodtam mint Buddha
Switchblade |2014.12.17 01:28:51
Koszi Oregindian,
Igen, az nagyon jo tanacs, erdemes odafigyelni a dologra. Erre ugyan en nem tertem ki... De, ha megfigyeled a kepeken latszik, hogy a labak be vannak nyomva a talajba.
szilva |2014.12.16 21:43:39
De jó, végre egy új olvasnivaló! Klassz lett! Valamint az is nagyon jó, hogy betettél olyan képet is, amin a fűrész/kés kombó miatt érzékelhető a méretarány.

Köszönet!
Öregindián |2014.12.16 18:00:13
Halleluja, karácsonyi ajándéknak végre egy új cikk! Köszi Schwitzblade! A beszámoló egyik pozitívuma a jutazsák újbóli felhasználása.Jó ötlet, hogy akár alkalmi törülközőnek is felhasználható. Sajnos Magyarországon már nemigen csomagolnak jutazsákba, győzött a műanyag. Én legalább is nem találkoztam vele évtizedek óta.Magát a tábori űlőke ötletét Acélfog megírta a Turista Magazinban, szemléltette is képekkel.De itt a portálon még újdonság.Pontosítva: néhány társunk rendelkezik profi módra megvarrt textil anyaggal, magam pedig egy öreg, függőágy hálót alakítottam át a fenti célra. Aki ezután kezd ilyen háromlábú "fotel" elkészítéséhez, annak figyelmébe ajánlanék egy biztonsági szempontot. Az őszi, rácalmási táborozáson a nedves talajon szétcsúsztak a fotelom lábai, és az a rúd, amelyikre a háló volt felkötve, a saját mázsás súlyomtól terhelve úgy tarkón vágott, hogy majdnem ottmaradtam. Egy teljes hét kellett,mire a púp lelohadt a koponyámról.A cimborák az eset után cölöpöket vertek a lábak elé, hogy biztonsággal üldögélhessek. Megelőzés céljából érdemes a lábakat kihegyezni, és valamennyire beledöfni a földbe, vagy az említett módon kicövekelni. Főként a hátsó lábra érdemes ügyelni.