Pityubá gyalogsági ásó tuningja PDF Nyomtatás E-mail
Cikkek - Felszerelések, tesztek
Írta: Pityubá   

 

Pityubá gyalogsági ásó tuningja

 

Az ásót Pra....erben vásároltam 3600Ft áron, származása Made in China. Eredeti állapotában nem felel meg az igényeinknek, a gyenge nyélkialakítás miatt. Viszont felkeltette érdeklődésemet a szegecselt nyéltő, és kicsire összehajtható volta. Gyöngyvászon tokban derékszíjon hordható.

Teljes hossz: 475 mm, átalakított súly: 840 gramm.

 

Akkor uccu-neki, ebből a “gagyiból“ lehet valami használhatót készíteni.

 

1

 

 

 

 

 

 

 

Szükséges a csavarok nagyobb, nem végig menetes, 8.8 szilárdságúra történő cseréje, alul zárt anyával való ellátása. (Az eredetiek hamar elkopnak, megnyúlnak, a sima anya vizes munka alatt berozsdásodik.)

Sajnos nehezebb lett a merevítők miatt. (Merevítő nélkül a nyél középső zártszelvénye könnyen eltörik, a csavart nem lehetett meghúzni.)

Íme az általam végrehajtott változtatások:

 

2

Faragáshoz oldalt kiéleztem, sátorcölöpöt készítettem vele.

 

3

Kapa + csákány funkció.

 

4

A képen látható acélbetét a nyél alsó részébe nyomva, 70 mm hosszú.

 

5

Ide is kell merevítő betét.

(a csavart eredetileg nem lehetett mihez megszorítani, csak összenyomta a zártszelvényt)

 

6

Minitool flex-szel köszörültem be a fűrészt, majd kihajtogattam.

(eredetileg csak fűrészforma ricnizés volt rajta)

 

Magyarország legkeményebb fáján, 5cm vastag orgonán próbáltam ki. Könnyen átvágtam vele, nem erre való, mint látható.

Súlya miatt egyéni túráimon nem cipelem magammal. Katona koromban tanították velünk a gyalásó fegyverkénti használatát (itt ezt nem részletezem).

Jól használható Polinéz tűz gödrének ásásakor, tűzhely betemetésekor, tábori latrina ásásához, amit kötelező készíteni csoportos táborozás alkalmával (ez az, amit nem szívesen vállalnak a túrázók, főleg nem a betemetését :) ).

A Royal Rangers szabályzata előírja törzsenként 1db gyalásó meglétét. A csapatnak NDK-s, katonai, szétcsavarozható, műanyagnyelű, kapás gyalásót vettem. Elnyűhetetlen kivitelben.

Hozzászólások
Keresés
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!
baratodrobi |2013.07.09 22:25:23
Jó kis cikk!
Én egy ilyennel kacérkodom:
http://extol.hu/turaaso_osszecsukhato_hossz_40c...
tapír |2013.06.12 16:01:22
Juhé, végre egy cikk, köszönet érte
Ennek az ásónak az eredeti, számos hadsereg által használt változatát néha lehet kapni a katonai boltokban hasonló árfekvésben. Igaz ezek használtak és nincs rajtuk "csákány" (talán jobb is, mert a használhatósága a képek alapján elég kétséges), viszont nem szorulnak megerősítésre és tisztességes tok van hozzájuk. Az enyém legalábbis ilyen (német), merevebb műanyag tokja van, ami klipekkel övre/hátizsákra csatolható, és decemberben a félig fagyott földben úgy "muzsikált" egy jókora gödör kiásásakor, ahogy egy ilyen szükségszerszámtól elvárható.
A bemutatott fajtánál jobban kedvelem a másik ásómat (MN klasszik), ami ugyan nem összehajtható, viszont masszívabb és jobban használható akár fegyverként is...