Barkácsfőző 2 |
Cikkek - Felszerelések, tesztek | |||||
Írta: Bagira | |||||
Barkácsfőző 2
Az előző cikkben ismertetett barkácsfőző használata során rendszerint maradt több-kevesebb denszesz a tartályban. A lyukacsok miatt ezt visszatölteni nem lehetett, ezért döntés előtt állt az ember: vagy kiöntöm, vagy megkockáztatom, hogy elcsomagolva a zsákomban ömlik ki. A kiöntés pazarlás, egyszersmind környezetszennyezés is, ezért úgy döntöttem, hogy szerelek egy kiöntő csapot a minitűzhelyre. Ezt bárki meg tudja csinálni, nem kell különösebb műhely háttér a munkához.
Én csavaráru boltban vásároltam M4-es belső menettel ellátott, szegecselhető, sárgaréz anyát. Akinek kedve van, vehet nagyobb méretűt is. A nyakméretnek megfelelően kifúrtam a főző tartályrészét, átdugtam a nyakat, és belülről elstemmeltem, magyarosabban: elkalapáltam, majd a belső részen körbeforrasztottam a csavart. Előfordulhat, hogy elütjük kívül a feltámasztásnál, vagy belül a menetet. Ilyenkor a menetnek megfelelő menetfúróval utána kell vágni. Amikor szilárdan állt a kiöntő csap a helyén, a főző felsőrészébe hasítékot vágtam, hogy a két elemet egymásba lehessen csúsztatni.
A csap a helyén, a hasíték elkészült.
A csap elzáró része a menetbe illő csavar. Készítettem hozzá egy tömítőgyűrűt is. Ezt ugyanolyan tűzálló karikából vágtam ki, mint amilyet a főző tetejére erősítettem, hogy távolabb kerüljön az edény a lángoktól.
Összeszerelés után így néz ki a mini-barkácsfőző. …meg így, hogy a saját készítésű Woodlore késemmel, és az ugyancsak sk. made túlélő tokkal is elbüszkélkedhessek… A használat után csavarral ugyancsak lezárható beöntő nyíláson keresztül megtöltöm, majd az alatta lévő dobozfedélbe is töltök üzemanyagot, és azt meggyújtom. Némi előmelegítés után akár szikravetővel is belobbantható a főző lángja.
Ha sikerül eltalálni a főző és az edény közötti ideális távolságot, akkor a készülékből szép kék láng tör elő.
A maradék denszesz könnyedén visszatölthető egy palackba. A beöntő és kiöntő nyílás csavarjait visszatéve, gond nélkül elcsomagolhatjuk a készüléket. Összegezve: akinek minimális kézügyessége van, egész jó és praktikus főzőt készíthet sörös, és/vagy konzervdoboz felhasználásával, minimális költség mellett. Bagira
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!
|