Barkácsfőző 2 PDF Nyomtatás E-mail
Cikkek - Felszerelések, tesztek
Írta: Bagira   

 

Barkácsfőző 2

 

 

Fejléc

 

Az előző cikkben ismertetett barkácsfőző használata során rendszerint maradt több-kevesebb denszesz a tartályban. A lyukacsok miatt ezt visszatölteni nem lehetett, ezért döntés előtt állt az ember: vagy kiöntöm, vagy megkockáztatom, hogy elcsomagolva a zsákomban ömlik ki. A kiöntés pazarlás, egyszersmind környezetszennyezés is, ezért úgy döntöttem, hogy szerelek egy kiöntő csapot a minitűzhelyre. Ezt bárki meg tudja csinálni, nem kell különösebb műhely háttér a munkához.

 

 

Én csavaráru boltban vásároltam M4-es belső menettel ellátott, szegecselhető, sárgaréz anyát. Akinek kedve van, vehet nagyobb méretűt is. A nyakméretnek megfelelően kifúrtam a főző tartályrészét, átdugtam a nyakat, és belülről elstemmeltem, magyarosabban: elkalapáltam, majd a belső részen körbeforrasztottam a csavart. Előfordulhat, hogy elütjük kívül a feltámasztásnál, vagy belül a menetet. Ilyenkor a menetnek megfelelő menetfúróval utána kell vágni. Amikor szilárdan állt a kiöntő csap a helyén, a főző felsőrészébe hasítékot vágtam, hogy a két elemet egymásba lehessen csúsztatni.

 

1

 

A csap a helyén, a hasíték elkészült.

 

 

 

2

 

A csap elzáró része a menetbe illő csavar. Készítettem hozzá egy tömítőgyűrűt is. Ezt ugyanolyan tűzálló karikából vágtam ki, mint amilyet a főző tetejére erősítettem, hogy távolabb kerüljön az edény a lángoktól.

 

 

 

3

 

Összeszerelés után így néz ki a mini-barkácsfőző.

 

 

4

 

…meg így, hogy a saját készítésű Woodlore késemmel, és az ugyancsak sk. made túlélő tokkal is elbüszkélkedhessek…

 

 

5

 

A használat után csavarral ugyancsak lezárható beöntő nyíláson keresztül megtöltöm, majd az alatta lévő dobozfedélbe is töltök üzemanyagot, és azt meggyújtom. Némi előmelegítés után akár szikravetővel is belobbantható a főző lángja.

 

 

6

 

Ha sikerül eltalálni a főző és az edény közötti ideális távolságot, akkor a készülékből szép kék láng tör elő.

 

 

 

7

 

A maradék denszesz könnyedén visszatölthető egy palackba. A beöntő és kiöntő nyílás csavarjait visszatéve, gond nélkül elcsomagolhatjuk a készüléket. Összegezve: akinek minimális kézügyessége van, egész jó és praktikus főzőt készíthet sörös, és/vagy konzervdoboz felhasználásával, minimális költség mellett.

 

 

Bagira

  

Hozzászólások
Keresés
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!
DigiDagiDani |2012.12.28 13:14:26
Szeretnék hozzá járulni némi infóval azok számára akik nem ilyen ügyesek ám néhány ezret még áldoznának rá ha készítene nekik valaki hasonlót. :
http://www.mountex.hu/termek/10502-001-0/tatonka _alcohol_burner_alkoholos_fozo
bagira |2012.02.22 14:24:17
Kedves Nazca.A doboz valóban filmesdoboz,de azt csak demónak szántam.Valójában lustavoltam lemenni a konyhába rendes 1l-es edényért,ami abarkácsfőző 1-ben is szerepelt.Szóval a rántottámat én sem csinálnám ebben a dobozban.ÜDV BAGIRA.
Nazca |2012.02.19 10:51:29
Ha jól látom, az egy 60 méteres ORWO filmes doboz. Nem tudod, milyen bevonat van rajta? Egy ismerős azt állítja, hogy teflon, de én nem merem megsütni benne a rántottám...
bagira |2011.12.23 11:59:46
Köszönöm az elismerést Öregindián,őszintén szólva ez a célom.Tudniillk eléggé jó gépi háttérel rendelkezem(eszterga,maró,csiszoló stb.)Viszont azoknak a kedvét szeretném meghozni, akik nem rendelkeznek ilyenekkel,de van okos kis fejük és két alkotó ügyes kezük,nohát ugyaúgy precizen meg tudnak csinálni mindent csak egy picit tovább tart.Így az alkotás öröme is Üdv Bagira.
Öregindián |2011.12.22 20:05:50
A cikk a lényegre mutat: az ember azt tartja igazán becsben, amit maga készít el. Más országokban külön portálokat működtetnek hasonló, ügyeskedő emberek számára. Az ilyesfajta munkák nem csak a pénztárcát kímélik meg,hanem lehetőséget nyújtanak egyfajta alkotó tevékenységre,-kis túlzással: önkifejezésre is.Magam részéről gratulálok mindenkinek,aki hulladékból, vicik-vacak cuccokból használható eszközt hoz létre. Bagira,
bagira |2011.12.19 18:07:12
Téves értelmezésben jelent meg az a mondat, hogy kétszer kell begyújtani a főzőt. Ez a főző is ugyanúgy működik, mint ahogyan a barkácsfőző 1-ben leírtam. A kettő között csupán annyi a különbség, hogy ez utóbbinak üzemanyag kiöntő csonkja van. Erre azért van szükség, mert szoba hőmérsékleten és a szabadban történő főzéshez nem egyforma mennyiségű üzemanyagra van szükség. Jártam már úgy, hogy idő előtt fogyott ki, és újra kellett indítani a főzőt. Ezzel a megoldással viszont nyugodtan önthetek bele többet, mert ha nem fogy el a főzés végéig, vissza tudom önteni.
Vándor |2011.12.19 11:01:28
Köszönjük a cikket! Nekem változatlanul tetszenek a barkácsolós problémamegoldások. Az, hogy marad szesz a főzőben az én olvasatomban azért lehet, mert Bagira eloltja a forralás/főzés után és nem várja meg amíg kifogy.
Az tényleg érdekes, hogy miért kell még egyszer begyújtani... talán a szigetelőgyűrű miatt?
pappa |2011.12.18 11:02:00
Nálam valahogy másképp működik ez a tipusu főző.
Először is nem marad benne semmi.Por szárazra kiég belőle a szesz.
Másodszor,nem kell az előmelegítés után gyújtani,mert a melegítő lángjától magától begyullad a furatokon kiáramló gáz.
A szeszt én is rendszeresen használom,de a főzővel már nem vacakolok ilyen sokat,mécsestetőt,vagy egy két sorban lyuggatott dobozt rakok az edény alá.