Függőágy, mint menedék V PDF Nyomtatás E-mail
Cikkek - Felszerelések, tesztek
Írta: Lóláb   

 

Függőágy, mint menedék
5.rész

 

Siam Hammock

 

A most terítékre kerülő függőágy sokoldalúságával hívta fel magára a figyelmem. Praktikussága jó szolgálatot tehet túrázás vagy utazás alkalmával.

 

Siam Hammock- (www.siamhammock.com)

 

Siam Hammock

 

A Siam Hammock egy szúnyoghálóval ellátott függőágy, mely a háló megemelésével, tágas helyet hoz létre a kényelmes fekvéshez. A kreatív tervezésének köszönhetően 5 különböző módon használható, amolyan "minden egyben" függőágy és sátor. Súlya mindössze 1,35 kg, ez csak harmada, negyede egy hagyományos sátornak. A hengeres csomagok mérete igen kicsi, könnyű vinni és alkalmazható az utazás minden stílusára.

 

Csomagolva

 

A tervezés alapjául itt is a Thai függőágy szolgált. (Csak emlékeztetőül: a Thai függőágy téglalap alakú szövet, a két rövid oldalon kialakított bújtatóval, ezekben futnak a rögzítő hevederek.) Az ágy alja erős, dupla nejlon szövet. A két réteg közé szigetelő réteget lehet behelyezni. Erre a dupla falú ágyra körben oda van varrva a rugalmas szúnyogháló. Ez zipzárral nyitható az egyik hosszú oldalon. A hálón és az ágy rövid oldalain találhatók a felállítást segítő alkotóelemek. Bújtató a kupolát létrehozó műanyag rudaknak. 8 db műanyag rúd (ebből 4-nek egyik vége gumírozott). A bújtatók mellett mindkét külső oldalon található 3-3 fül, melyek szükségesek a különböző módokon való felállításhoz. És az ágy rövid végén végigfutó alagút a kikötést szolgáló hevederekkel. Ezen kívül még két pamut heveder a kikötéshez. A függőágy belsejében, mindkét végén, a szúnyoghálón lévő bujtató varrása alatt középen található kis fülbe lámpa akasztható.

 

Belső

 

Ezen kívül a függőágy felénél, a bejárattal szemközti oldalon egy zsebet helyeztek el. Ebbe kisebb tárgyak rakhatók.

 

Belső zseb

 

Tartozik hozzá egy vízhatlan esőtető, mely méretéből adódóan elegendő teret biztosít rosszidőben is. A ponyva mindig külön van csomagolva a fekhelytől, mert ez és a függőágy külön tároló zsákban érkezik.

 

Lássuk az öt módozatot:

 

I. Hagyományos függőágy

(Regular hammock)

 

Hagyományos használat

 

Hagyományos használat

 

A függőágyat ki kell teríteni két fa közé úgy, hogy a szúnyogháló alul legyen. A függőágy rövid oldalán a rögzítő kötelek egy-egy alagútban futnak. A függőágy sarkait úgy kell összehúzni, hogy a rögzítő kötelek egyforma hosszúak legyenek. Így lesz a függőágy középen, és kialakul a hagyományos függőágy alak. (fig.1a) Ezt követően kell a köteleket a fa köré tekerni és egy gyorsan bontható csomóval rögzíteni (fig.1b). A biztonság kedvéért át kell vezetni a kötél szabadon hagyott végét a hurkon. A két fa vagy kikötési pont távolsága 2,5m - 4m között legyen.

A használati utasítás kicsit bonyolultan fogalmaz. Legegyszerűbb, ha egyik végét kikötjük a fához, összehúzzuk az anyagot középre, majd a másik végét is összehúzva, kikötjük a másik fához. Ez a műveletsor ponyva alatt is elvégezhető, így védhetjük a fekhelyet az esőtől.

A hangsúly jelen felállításnál azon van, hogy a szúnyogháló alul legyen. Így kerülhető el a szúnyogháló sérülése, szálainak a ruházattal való kihúzása, mivel ez a forma a napközbeni pihenéshez a legalkalmasabb.

 

 

II. Szúnyoghálós függőágy

(Mosquito netted hammock)

 

Szúnyoghálós függőágy

 

Szúnyoghálós függőágy

 

A függőágyat hagyományos függőágyként kell két fa közé kifeszíteni úgy, hogy most a szúnyogháló felül legyen. Ha ez megvan, a hozzá adott műanyag rudakból négyet-négyet egymásba kell illeszteni. Majd be kell csúsztatni a függőágy két végénél az erre a célra kialakított bújtatókba. A bújtatók végigfutnak a szúnyoghálón, és a függőágy másik oldalán érnek véget. Az átdugott rudak gumírozott végeit a zipzár felett lévő megerősített fekete nyílásokba kell illeszteni (fig.2a). A műanyag rudak a sátraknál megszokott módon meghajolva kupolát hoznak létre. Az ágy két alsó rétege közé hőszigetelés céljából derékaljat, vagy takarót csúsztathatunk. (fig.2b). A pamutheveder végeit fel kell csavarni mindkét feszítő kötél köré (fig.2c). Ez a szoros csomó biztosítja azt, hogy a tartó hevederen lecsorgó esővíz nem tud eljutni a fekhelyig. Levezeti a vizet a földre. Zseniálisan egyszerű megoldás! Természetesen az esőtetőt is ki kell kötni a függőágy fölé. Esőben célszerű ezzel kezdeni a telepítést, hogy a fekhely száraz maradjon. A lebontást persze fordított sorrendben kell elvégezni.

 

A földön való felállítás előtt, gondosan át kell vizsgálni a területet, és eltávolítani az éles, szúrós tárgyakat. Ezzel megelőzhető az ágy aljának sérülése!

 

III. Menedékben a földön, vagy az ágyban

(Suspended on the ground or bed)

 

Földön vagy ágyban

 

Ágyon

 

Utazás közben akadhat olyan szituáció, hogy bizonytalan szálláson kell az éjszakát eltölteni. (Gondolok itt a tisztaságra, vagy a skorpiókra.) Ilyen esetben is jó szolgálatot tehet ez a menedék. A függőágyat le kell teríteni a padlóra vagy az ágyra. A sarkait széthúzni, hogy az anyag élei között a derékszögek visszaálljanak. A kikötő hevedert át kell hurkolni a külső füleken. Méghozzá a közelebb lévőn. (fig.3a) Duplán kell befűzni és egy félcsomóval megkötni. (fig.3b) Ezt mind a négy sarkon meg kell tenni. A középen lévő fül most üresen marad. Nincs más teendő, mint a négy hevedert egy-egy bothoz, bokorhoz vagy egyéb ponthoz rögzíteni. (fig.3c) Lehetőség szerint felfelé kell kikötni. Ellenkező esetben a csomónál fel kell támasztani, két egymásba illesztett műanyag rúddal vagy botokkal, hogy a belső tér ne essen össze. Az ágy aljának szövete, az oldalfal magasságának feléig ér fel. Ettől felfelé a szúnyogháló fedi az ágyat.

 

Földön

 

Szabadtéri alkalmazáskor a felállítás helyét úgy kell megválasztani, hogy a ponyvát is fel kell kötni fölé. Legyen lehetőség a rögzítésére.

 

 

IV. Egyszerű sátor alakban, puha talajon

(Tent-Shaped on sand or soft ground)

 

Sátor, puha talajon

 

Sátor, puha talajon

 

Puha talajra való felállítást ugyan úgy kell kezdeni, mint az ágyon vagy padlón való felállítást. Csak a helyet kell úgy megválasztani, hogy a ponyva kikötésére is legyen alkalmas tereptárgy. A függőágyat le kell teríteni a földre. A sarkait széthúzni, hogy a téglalap alakú szabás visszaálljon. A kikötésre szolgáló hevedert át kell hurkolni a hozzá közelebb lévő fülön. (fig.4a) Duplán kell befűzni és egy félcsomóval megkötni. (fig.4b) Mind a négy sarkon így kell eljárni. Majd ezekkel a hevederekkel, kissé oldal irányban, a sátort ki kell kötni.(fig.4c) A középső füleket fel kell támasztani a műanyag rudakkal, vagy fadarabokkal (kb. 70cm hosszú). (fig.4d) Ezt követően kell ebbe a fülbe a pamut hevedert kötni oly módon, hogy a támasztékként szolgáló rudat/botot is biztosan tartsa a csomó. Majd ki kell feszíteni a sátor hossztengelyének irányában. (fig.4e)

 

Sátor, puha talajon

 

Az esőtető felállítását is célszerű ez előtt elvégezni, ha esik az eső. Ha nem esik, akkor lefedhetjük utólag is a sátrat.

 

 

V. Dóm sátor alakban, kemény talajon

(Dome-shaped on cement or hard ground)

 

Dóm sátor, kemény talajon

 

Dóm sátor, kemény talajon

 

Ennek felállítása is a megszokott módon kezdődik. A leterítés és kisimítás után 5 műanyag rudat kell összeilleszteni. Az így kapott bot mindkét végén legyen védőgumi. Majd a botot át kell tolni a bujtatón. (fig.5a) NEM SZABAD a végeit a megerősített tokokba tenni! Azok távolságát 4 rúd hosszára tervezték. Helyette a pamut hevederrel a talaj fölött össze kell kötni, hogy a félkörív alját biztosan megtartsa. (Ez a fehér heveder a lejjebb lévő képen jól látható.)

 

Rudazat összekötése a hevederrel

 

A maradék három rudat összeillesztve a másik végen lévő bujtatón kell átvezetni. Majd a pamut hevederrel a talaj fölött összekötni a félkörív biztos tartásáért. (fig.5b) (Itt csak 3 rúd van 4 helyett.) Áthurkolva az egyik hevedert a hozzá közel lévő fülön csomóval kell rögzíteni, majd a másik oldali fülbe is megcsomózni. Kissé összehúzva ezzel a két oldal ívét. A másik feszítő hevedert a középső (felső) fülön, csomóval kell rögzíteni (fig.5c) Majd a szabad végét egy kampóhoz, vagy egyéb tárgyhoz kikötni. (fig.5d)

 

 

Tároló zsák (Stuff sack)

A tároló zsáknak van egy kicsi zsebe, ami tartalmaz egy vékony műanyag táskát. A műanyag táska és a tároló zsák használható (1) egy víztartályként, (2) párnaként, levegővel megtöltve, (3) vészhelyzetben úszó eszközként is alkalmazható, ha nincs elérhető mentőmellény. Vészhelyzetben tanácsos a ruházat alatt elhelyezni, a levegővel teli tároló zsákot.

 

Tároló zsák+műanyag táska

 

A zsákon található egy szíj, amivel biztonságosan rögzíthető a hátizsákra.

Választható a függőágyhoz és az esőponyvához kompressziós zsák is. Használata közben arra kell figyelni, hogy a fekhely vízhatlan alja ne sérüljön, és a rudazat ne törjön el.

 

 

Flysheet

Külső vízálló ponyva -mint látható volt- használható a sátor vagy a függőágy lefedésére. De ezen felül, a Siam Hammock Flysheet tépőzáras bélésének köszönhetően használható esőkabátként is. Van rajta kapucni, hogy védje a fejet és szabása elég nagy ahhoz, hogy a vándor hátizsákkal együtt elférjen alatta.

 

Poncho

 

Kezelése:

A siam Hammock kézzel, hideg vízben, kis mennyiségű mosóporral mosható. Szárítását szabad levegőn, napsütéstől védett helyen végezzük. Mindig tartsuk távol a napsütéstől.

 

Ősszegzés:

A Siam Hammock, mint azt neve is mutatja, elsősorban függőágy, mely kialakításának köszönhetően több lehetőséget is nyújt a földön való felállításhoz. Sokoldalúsága valóban kisegítheti használóit utazásaik során. A földön háromféleképpen való felállítás, nem olyan sokban tér el egymástól. Talán nincs is szükség ennyi féle módozatra. Elsőre bonyolultnak, riasztónak tűnhet a sok csomózgatás is, de nem az. Szerintem még előnyös is, hogy nem bonyolult, nehezen pótolható technikai megoldásokat alkalmaz, hanem egyszerűen megtanulható csomókat. Látszólag e típus gyenge pontja a rudazat. A rudak elvesztése, sérülése esetén a kupola létrehozása erős fejtörést okozhat. Azonban sokoldalúságának köszönhetően ez szinte azonnal orvosolható. Hiszen függőágyként, még így is remekül használható. A szúnyogháló pedig, megemelhető néhány kötél segítségével a külső füleknek köszönhetően. Sőt! A földön, a már bemutatott „egyszerű sátor alakú” felállítás sem igényli a rudak meglétét. Hiszen helyettesíthetők két karóval, amit erdőjárás során könnyedén begyűjthetünk. Tulajdonképpen otthon is hagyhatjuk a műanyag rudakat, ezzel csökkentve a csomag méretét és súlyát. Azt nem tudom megmondani, hogy ez a tudatos tervezés eredménye vagy csak a véletlen hozta így. Egy biztos, ez csak pozitív irányba befolyásolja a róla kialakult képet. Hogy valami „negatívot” is mondjak, nézzük a színeket. Érdekes összeállításokban lehet hozzájutni. Terepszínű vagy olív zöld nincs. De még ez is lehet jó tulajdonság. Ha bajba kerül a vándor, és a csupa zöld közül rikítva kiemelkedik a menedéke, könnyebb rátalálni.

Jól megtervezett és kivitelezett függőágy, meglepő, és nagyon hasznos kiegészítőkkel.

 

(Source of several pictures:

www.trekkingthai.com/shop/sh/siamhammock.htm - Many Thanks)

 

(Folyt köv.)

 

Hozzászólások
Keresés
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!
Lolab |2011.04.13 06:42:28
Inkább thai!
fisligery |2011.04.11 17:28:29
na nekem ez a honlap www.trekkingthai.com/shop/sh/siamhammock.htm - Many Thanks kínai (thai)