Függőágy, mint menedék III PDF Nyomtatás E-mail
Cikkek - Felszerelések, tesztek
Írta: Lóláb   

 

Függőágy, mint menedék
3.rész

 

Clark Jungle Hammock North American CAMO

 

Az erdőjárásra alkalmas függőágyak közül a Hennessy mondhatja magáénak a legnagyobb ismertséget a világon.

 

Henessy Hammock (www.hennessyhammock.com)

 

Hennessy

 

A gyártó oldala bőséges információkkal látja el azokat, akik a termékei iránt érdeklődnek. Az a termékpaletta, amit a Hennessy kínál, a legszélesebb a gyártók sorában. A bőséges kínálatuk szinte már zavarba ejtő. Tulajdonképpen nincs is értelme minden egyes darabot külön részleteznem, mert a legtöbbjük csak méretben és a teherbírásban tér el az alap modellektől. Ehelyett ismertetem a jellemzőiket, hogy átlátható legyen, milyen szolgáltatásokat nyújtanak a Hennessy függőágyak.

 

A függőágy egy négyszögletes tároló zsákban szállítható, melynek hátoldalán található kezelési útmutató alapján könnyedén felállítható. Ez a következőket tartalmazza: függőágy szúnyoghálóval, levehető esőtető, nejlon kötelek a kikötéshez, és hevederek a fák köre.

 

A függőágyat a két végére erősített nejlon kötéllel lehet kikötni a fák közé. A kötelekhez, a fák kérgének védelmében Tree Hugger–t (fát átkaroló hevedert) adnak. Ezt kell a fa köre tekerni, és a kötelet ebbe kell kötni. Ez megóvja a fákat a sérüléstől. Több méretben kapható, így a nagyobb törzsátmérővel rendelkező fák sem jelentenek problémát a függőágy kikötésekor.

 

Heveder

 

Az ágyat bő szabásúra tervezték azért, hogy a megfelelően széles belső teret könnyedén ki lehessen alakítani. A függőágyat a két oldalán található kötelekkel lehet oldalirányba széthúzni, amitől az a bizonyos széles belsőtér kialakul. Így a függőágy kiszélesedik, és hosszabbnak tűnik. Ezáltal a kényelem érzet megnő. Ezek a kötelek lehetnek szimmetrikus vagy aszimmetrikus elrendezésűek. Az „Asymmetrical Shape” aszimmetrikus alakot úgy érik el, hogy, a jobb oldali kötél kikötési pontját letették a térdhez, míg a bal oldali pontot, fel a vállhoz. Ez alapján két fő csoportra oszthatók a termékek, szimmetrikusra és aszimmetrikusra.

Bármelyik oldalsó kötelet eloldozva, a szúnyoghálót és az ágy oldalát befelé hajtva, kényelmes pihenőszéket kapunk.

 

Függőszék

 

A „Perfect Set” kialakítás tökéletes kényelmet ad a hátnak. Mivel az ágy minden használatnál ugyanazt a kényelmes alakot veszi fel, így a hát mindig egyenesen marad pihenéskor.

Minden Hennessy függőágy tartozéka egy körben hozzávarrt szúnyogháló, mely teljes egészében lefedi a fekhelyet. Ez a nagy területű szúnyogháló biztosítja a megfelelő szellőzést, és távol tartja a rovarokat a függőágy belsejétől. A belső tér magasságáról, egy újabb kötél gondoskodik. Ez a függőágy hosszanti tartóköteleinek meghosszabbításaként fut keresztül a függőágy felett, a szúnyogháló alatt.(Nincs a szúnyoghálóhoz rögzítve.) Ez tartja a fej felett a szúnyoghálót. Ezen a kötélen ide-oda csúsztatható egy hálós, háromszögletű tároló zseb.

 

Hálós zseb

 

A képen jól látható a szúnyogháló alatt lévő méretes zseb. Ez kisebb tárgyak tárolására használható, pl. kulcsok, zsebkés, aprópénz, stb. Ugyanezen a kötélen helyezkedik el még két csúsztatható műanyag karabiner, melyekre kisméretű tárgyakat - pl. lámpát - akaszthatunk fel. A függőágy belsejében a szúnyoghálót tartó kötél mindkét végét egy-egy hurokkal rögzítették a függőágy belső végéihez. Ezekbe kis karabiner akasztható, hogy csomagot, vizes palackot, vagy más kisebb felszerelést tartson, amik túl nehezek ahhoz, hogy a fej feletti kötélen lógjanak.

 

Karabiner

 

Karabiner

 

 

(A zseb, a műanyag karabinerek és a hurkos kötések nem tartozékai az Adventure Racer, Cocoon és a Scout típusoknak!) Az időjárás viszontagságaitól a levehető esőtető (Rain fly) védi a menedéket. Ez a ponyva poliuretánnal bevont hasadás biztos (ripstop) poliészter, vagy szilikonnal impregnált nejlon szövet. Dönthető bármilyen szögbe, feltekerhető vagy levehető és külön használható. A hosszanti kikötő köteleken csúszó csomókkal felerősített karabinerekre kell akasztani. Így a felállítást követően pillanatok alatt feszessé tehető. Ezek a csomók vezetik le a kötélről a függőágy felé tartó vízcseppeket. A ponyva és a függőágy kialakításukból adódóan a szelet elterelik, így biztosítva a zavartalan pihenést.

A függőágyba való bejutás, a fekhely alján lévő nyíláson keresztül történik (Easy Enter, Easy Exit, „könnyű belépés és kiszállás”) Csak be kell bújni a nyíláson át a függőágy belsejébe, megfordulni és leülni. Kényelmesen hátradőlve beemelni a lábakat az ágy belsejébe, és már alhatunk is.

 

 

1              2

Bújj be az ágy középébe           Fordulj meg és ülj le

 

3              4

 

Dőlj hátra                               Emeld be a lábad,

                                                és a bejárat bezárul.

 

Ezzel a figyelemre méltó megoldással küszöbölik ki az ingatagságot (Never-Tip, „központi egyensúlyra tervezve”) úgy, hogy a belépés a függőágy közepén történik ahelyett, hogy az oldalán átbillenve jutnánk a függőágy belsejébe. A bejárati nyílás két oldalán könnyedén nyitható tépőzár van (Full Velcro Seal). Ezt kézzel szétnyitva tudunk a nyíláson át a függőágy belsejébe jutni. A bemászás után, a test súlya alatt megfeszül a szövet, ezáltal a bejárati nyílást automatikusan visszazárja (Snap Tight zárrendszer). A tépőzár zárva tartja a bejáratot, így a rovarok nem jutnak be. A tépőzár akkor is távol tartja a bogarakat, ha nem tartózkodunk a függőágyban. Bátran lehet forgolódni is benne, mert a tépőzár megakadályozza a véletlen nyitást is.

 

Természetesen a Hennessy is felállítható fák nélkül. A kikötéséhez elég egy faág, túrabot vagy éppen egy bicikli. Így a földön felállítva is tökéletes védelmet nyújt a rovarok ellen, bármilyen időjárási körülmények között.

 

Bicaj

 

Bicaj

 

Bejárat a földön

 

Bár ilyenkor a szövet nem tud megfeszülni, ezért kézzel kell a tépőzárat visszazárni. Ettől eltekintve ebben a formában is tökéletes menedékben tölthetjük az éjszakát.

 

Függőágy tartozékok, melyekkel komfortosabbá tehető a menedék.

 

 

SUPERSHELTER szigetelés

A 4 évszakos rendszer

 

Ez a komplett téliesítő készlet több alkotóelemet tartalmaz: Alsó szigetelő borítás (Undercover), Alsó szigetelő habszivacs betét (Underpad), Felső szigetelő borítás (Overcover).

Az alsó szigetelő borítás anyaga víz és szélálló dupla sil nejlon ponyva. Szabása által alakja megegyezik a felállított függőágy aljának alakjával, de annál mindkét oldalon 10 cm-el nagyobb. Végeinek kiképzése - a feszítő köteleknél - olyan, hogy a függőágy köteleit át kell vezetni a csúcsokon varrással kialakított lyukakon.

 

Alsó szigetelő borítás

 

Alsó szigetelő borítás

 

Itt a kötelek felett az említett 10 cm-el feljebb kerül a szövet széle, némiképp fedve az ágy felső felét. Ezt követően a végén található rugalmas hurkot kell a feszítő kötélen lévő karabinerbe akasztani. (Ez tartja a ponyvát is.)

 

Alsó szigetelő borítás

 

Alsó szigetelő borítás

 

Természetesen ennek alján is található bejárati nyílás, de a függőágytól eltérően, ezt a nyílás, a szélébe húzott gumiszalag zárja össze.

 

Alsó szigetelő borítás

 

Az oldalán, ugyanezt az átfűzős metódust alkalmazva kell a kötelet átvezetni, és kikötni. E ponyva és a függőágy alja közé lehet behelyezni a következő szigetelő réteget. Ez pedig, nem más, mint az 1 cm vastag, erős habszivacs betét. Ez nyitott cellás habszivacs, nem zártcellás polifoam. Zárt cellás polifoam-mal sokkal rosszabb az alsó borítás hatásfoka. A szivacsban sokkal több a levegő, melyet a test melege fel tud melegíteni. Az alsó szövet úgy lett szabva, hogy a szivacs ne nyomódjon össze alvás közben. Így megtartja hőszigetelő képességét. (A zárt cellás polifoam-ok a földön fekve hatásosabbak, mert nem nyomódnak össze.) A szivacs puhább és könnyebben elcsomagolható. Alakja egy múmia bivakra emlékeztetve követi az ágy alakját. A széleit gondosan elszegték. Az elmozdulását a két oldalán és a lábfelőli végénél lévő rugalmas fülek kikötésével akadályozhatjuk meg. A füleket azokon a lyukakon kell átfűzni, ahol a feszítő kötelek vannak. A lábrésznél a hurkot a ponyva tartó karabinerébe kell akasztani. A két oldalon le kell oldani a feszítő kötelet, átbújtatni a rugalmas fülön, majd visszakötni. Ezen nincs bejárati nyílás. Bebújáskor ezt félre kell tolni, hogy hozzáférhető legyen a tépőzár.

 

Habszivacs betét

 

A két oldalon lévő füleket, szegőszalag rávarrásával „összekötve” erősítették meg. A képen egy aszimmetrikus underpad látható, ezért átlós irányú a varrás.

 

Habszivacs betét

 

Tulajdonképpen ezeket az összetevőket a feszítőkötelek tartják, minden ezeken van rögzítve. Ha valamelyik hurok elszakad, némi varrással vagy csomózással orvosolható a probléma. Nincsenek fölösleges mechanikus elemek. A karabinerek is pótolhatók egy kis darab kötéllel vagy egy faragott kampóval, de ez már nem annyira egyszerű.

 

A szigetelés hő visszaverő iso-fóliával növelhető.

 

Isofolia

 

Ezt a szivacsos underpad réteg fölé kell beilleszteni. Ha ez is kevésnek bizonyul, akkor akár kabáttal és/vagy száraz avarral is kiegészíthető a derékalj. Ez az alulról elértő maximális védelem.

Most jön a felső szigetelő réteg. A páraáteresztő ponyva követi a szúnyogháló alakját, hiszen rajta fekszik. Szélei az alsó borításon belül érnek véget. Felrögzítése szintén hurkokkal történik. A hosszanti végnél, a gumiszalagokat csak az alsó borításon lévő lyukon kell átvezetni, és beakasztani a karabinerbe. Az oldalsó hurkokon – a már megszokott módon - át kell fűzni a feszítő köteleket. A ponyván egy 20 cm átmérőjű lyuk tátong, közel a fejhez. Erre a friss levegő biztosítása miatt van szükség. Ezt a nyílást nem szabad lezárni! Ezt a felső réteget fel lehet tenni úgy is, hogy csak az egyik hosszanti oldalt fedjük le vele. Ilyenkor a szabadon hagyott oldalon lévő gumiszalagot nem kell befűzni. A ponyva szabad oldalát be lehet gyűrni a kifeszített oldal és a rain fly közé.

 

Felső szigetelő borítás

 

Felső szigetelő borítás

 

Természetesen a supershelter alkotó elemei is több méretben kaphatóak. Minden típushoz tartozik egy méretben hozzáillő. A tesztek alapján hatásossága, még extrém hidegben is megállja a helyét.

Van azért néhány hátulütője ennek a „fűzögetős” megoldásnak. Ha nem készülünk fel időben a hidegre, vagy váratlanul fordul az időjárás rosszabbra, a szigetelő réteg telepítéséhez az esőponyvát le kell vennünk. Ez esőben nem olyan vidám dolog, mert elázik a fekhely és a felszerelés. Arról nem is szólva, hogy még a függőágyat is le kell oldanunk a tree hugger-ről, benne a teljes felszerelésünkkel. (Nálam ez néha nem kevés súlyt jelent!) Gyakorlással persze kialakítható egy olyan technika, mellyel ez megoldható a rain fly teljes levétele nélkül is. De egy kézzel tartani a függőágyat és a ponyva leakasztott kötelét, majd a másik kezünkkel átfűzni a feszítő kötelet a szűk lyukon, utána visszakötni az ágyat, visszaakasztani a ponyvát… Ez nem gyerekjáték. Ahogy a keletkező pára sem az, amit az overcover belülre vezethet esőben, amikor kinn is nagy a páratartalom. Jó esetben csak az ágy alá, ahol a szigetelést szolgáló szivacs lelkesen felszívja azt - rontva ezzel a szigetelés hatásfokát. Az ágyban fekve nem skálázható a szigetelés szintje. Minden változtatáshoz ki kell mászni, és a már említett „kiakasztom-átfűzöm” eljárással a módosítást megejteni. Ez számomra picit körülményes. Mindenképpen kiegészíteném az oldalsó feszítő köteleket egy kampóval, amire csak fel kell akasztani a hurkokat. Ez lényegesen egyszerűsítené a folyamatot. Ha már ki kell mászni, legalább kötözni-fűzni ne kelljen.

 

"SNAKE SKINS" - „KÍGYÓBŐR”

 

Ez egy vízhatlan sil-nejlon anyagból készült „cső pár”, mely a függőágy azonnali elcsomagolását teszi lehetővé. És ezt mindössze fél perc alatt…

 

Kígyóbőr

 

Kígyóbőr

 

Kígyóbőr

 

Kígyóbőr

 

Működése igen egyszerű. A két szövet csövet a függőágy két hosszanti kötelére kell felfűzni a kikötéskor úgy, hogy szabadon csúszkáljon. Mindkét végére egyet-egyet. Az elcsomagolás menete a következő:

(Hogy védjük a szigetelő szivacsréteget, még a csomagolás előtt ki kell azt venni, és külön kell elcsomagolni.)

Az oldalsó kötelek eloldása után, a komplett függőágyat alulról a rain fly csücskétől kezdve, a tető gerincének vonala felé haladva, be kell tekerni a rain fly-ba. Ezután a két kígyóbőrt oldalról, egymás után rá kell húzni a függőágyra. Mást már nem kell tenni, mint a két hosszanti kikötő kötelet eloldani és összehajtva eltenni a függőágyat. Segítségével a menedék soha nem éri a földet, nem lesz sáros. Mikor vizes a ponyva, akkor is biztonságosan elcsomagolható a menedék anélkül, hogy a fekhely átnedvesedne. Nagy előnye, hogy az így elcsomagolt, supershelter-el felszeret függőágy pillanatok alatt felállítható a következő tábor helyszínén. Ez feledteti a nehézkes, kötözős-fűzős összeállítást.

 

 

Automatikus esőponyva feszítő és vízgyűjtő rendszer (2 db-os csomag)

 

Ez a ponyva feszítés ötleteinek következő evolúciós lépcsője. A kövekkel vagy egyéb súlyokkal való feszítés helyett egy sokkal hasznosabb és praktikusabb megoldást kínál. Ami nem áll másból, mint két speciálisan kialakított tölcsérből. Ezeket a rainfly feszítő kötele előtt elhelyezett karabinerbe kell akasztani, közvetlenül a ponyva sarkánál. Így a ponyváról lecsorgó esővizet a tölcsér összegyűjti.

 

Tölcsér

 

Tölcsér

 

A tölcsér kiképzése annyiban speciális, hogy a szűk végébe pet palackot tudunk becsavarni. A tölcsér felfüggesztését szolgáló műanyag fül a tölcsér peremén belül található, ezáltal a lecsorgó víz minden cseppje belekerül a palackba. Miközben a palack a tölcséren lóg, a benne lévő víz súlyával feszesen tartja a ponyvát viharos időben. Azt kell mondjam, hogy ez is egy igen hasznos kiegészítő, mely ismét egy remek ötletre épül. A begyűjtött esővizet fogyasztás előtt mindenképpen tisztítani kell!

 

Hatszögletű RAIN FLY – esőtetők

 

A hatszögletű esőtető - mint neve is mutatja – annyiban tér el a hagyományos négyszögletű (rombusz) ponyváktól, hogy hat csúcsban végződik. Oldalt nem egy, hanem két csúccsal rendelkezik, melyeket kissé oldalirányban lehet kikötni. E két pont között keletkezik egy hosszú oldal.

 

Hatszögletű esőtető

 

Mint a képen is látható, ettől lényegesen megnő a ponyva által lefedett terület. Esőben megnő az élettér, a száraz terület, aminek táborozás közben nagy jelentősége lehet. Jobban elvezeti a szelet, zártabbá teszi a belsőteret. Megkockáztatom, hogy használatával az overcover-t már fel sem kell tenni. (Ezen nem alkalmazható ugyan olyan hatásfokkal a tölcséres vízgyűjtő rendszer!) Ezek is, mint minden Hennessy kiegészítő, a termékpaletta összes modelljéhez kapható, különféle méretekben. Különböző teherbírású anyagokból, különböző bevonatokkal.

 

 

Speciális rendelések elől a Hennessy sem zárkózik el. Az egyedi kéréseket és igényeket is kielégítik.

 

Csak a rend kedvéért itt a végén felsorolom a jelenleg kapható típusokat:

EXPEDITION ASYM

SCOUT

ULTRALITE BACKPACKER A-SYM

EXPLORER DELUXE A-SYM

EXPLORER ULTRALITE A-SYM

SAFARI DELUXE A-SYM HEX

HYPERLIGHT BACKPACKER A-SYM

 

A katonai modellek:

NEW SURVIVOR WOODLAND CAMO

NEW SURVIVOR UNIVERSAL DIGITAL CAMO

EXPEDITION ASYM WOODLAND CAMO

DESERT RAT

 

Összegzés

 

Az egész rendszer felépítése, és megvalósítása nagyon jól szemlélteti a Hennessy tervezőinek látásmódját. A legegyszerűbb, és a terepen könnyen javítható ötletes elemekből állították össze függőágyaikat. Ez a jól átgondolt tervezés, és professzionális kivitelezés eredménye. Érezhető a megvalósításon a gyakorlatban szerzett tapasztalatok sokasága, melyek alapján egy kifogástalan, végtelenül egyszerű felépítésű menedéket alkottak. A benne felvonultatott ötletek zseniálisak. Megvalósításuk egyszerűsége lenyűgöző. Mindez párosul a tökéletes kivitelezéssel, és a jó minőségű alapanyagok felhasználásával. Nem tartalmaz pótolhatatlan részeket, bonyolult technikai megoldásokat. Sikere egyszerűségében és elnyűhetetlenségében rejlik.

A négy évszakos szigetelés rendszert - a vásárlói levelekre reagálva - utólag fejlesztették a függőágyakhoz. Valószínűleg ennek tudható be, hogy egy kissé körülményes a felszerelése. Skálázhatósága sem lett olyan tökéletes, mint maga a függőágy. Ez megfelelő körültekintéssel -gondolok itt az előrelátásra, és a körülményekhez való legteljesebb alkalmazkodásra- csökkenthető. „Kígyóbőrrel” egyenesen gyerekjáték a felállítása. Mivel a tortúrát csak egyszer kell végigcsinálni, ezt mindenképpen érdemes hozzá beszerezni.

 

A Hennessy függőágyakat nagy választékuk miatt más megközelítésből elemeztem. Remélem így is látható volt, hogy milyen egyszerű, és mégis finoman kidolgozott, jól megformált menedékek ezek. Nem véletlen a széles termékpaletta sem, hiszen az a gyártó törekvéseit tükrözi: mindenki számára a legmegfelelőbb menedéket biztosítani. Az biztos, hogy itt a mennyiség nem ment a minőség rovására!

 

(Folyt. köv.)

 

Hozzászólások
Keresés
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!
Lolab |2011.03.27 14:43:06
"...miért kell megszűrni, mi van benne, ami árt?"
Elsősorban madár ürülék, másodsorban minden más amit a ponyva felett lévő növénytakaróról az eső lemos. Másodsorban olyan szennyeződések, melyek a légkörből kerülnek az esőcseppekbe (mechanikai és kémiai). Persze helyszín függő a dolog. Nyilván itt Magyarországon muszáj tisztítani, de az esőerdőben, a szabad ég alatt két karó között kikötve, nem kell.

Lehet benne valami, amit Tüske mond, de lehet, hogy valamit elhibázott. Tény, hogy a ponyva egy centivel sem nagyobb, mint ami minimálisan kell az ágy lefedéséhez. Ezáltal nem sok lehetőség van a variálhatóságra. Nem akarom lelőni a sorozat végét de, addigra majd jobban körvonalazódik, mik azok a fontos kritériumok, melyeket én fontosnak tartok - szubjektív véleményem alapján - egy minden szempontból teljes menedékként használható függőágynál.

(Hozzátartozik az igazsághoz, hogy picit elfogult vagyok a thai függőágyakkal szemben. Egyszerűségük és sokoldalúságuk lenyűgöző. Nincs olyan függőágyas szituáció, amit ezekkel a típusokkal ne lehetne tökéletesen megoldani, átvészelni. De ez már egy másik történet. Előbb mennyen le ez a sorozat.)
kontrra |2011.03.26 23:14:03
Ez érdekes, (ezek szerint) látszólag komoly tervezőmunka eredménye, és a gyakorlatban ilyen alapvető hibákkal (mint pl. a beázás) van terhelve.
Azért, tüskét ismerve, lehet, hogy nem csak a szerkezettel volt baj.
Vándor |2011.03.26 20:46:22
Tüske barátunk ilyenben aludt egyszer egy F.csurgói késtalin. Megengedte, hogy kicsit körbenézzem, és ki is próbáljam. A minősége nagyon jó, és nagyon jó benyomást keltett először.
Az alján való bemászás kényelmes, de a derékaljat nem tudom hogyan lehet benne használni. A hálózsákba sem lehet egyszerű bemászni. Ami már nagyobb baj, hogy a hozzáadott ponyva nagyon kicsi, ráadásul gyémánt alakban van kifeszítve, tovább rontva a függőágy két végének védelmét. Ráadásul Tüske szerint semennyire sem vízálló. Egy zápor utáni éjszakázásról azt mesélte, hogy cavarni lehetett a vizet a hálózsákból...
Szóval az ötletek jók, de azért még dolgozhatnának rajta egy kicsit... ennyi pénzért.

Lólábnak ismét köszönet a kutatómunkáért, és a bemutatóért!
kontrra |2011.03.26 12:39:32
Nagyon jól kitalált szerkezetek, szimpibb, mint a moszkító.
Az esővizet miért kell megszűrni, mi van benne, ami árt?