Jungle Hammock & Fly PDF Nyomtatás E-mail
Cikkek - Felszerelések, tesztek
Írta: Lóláb   

 

Jungle Hammock & Fly a www.mosquitohammock.com -tól

 

 

Jungle Hammock
 
Néhány hete találtam rá erre a linkre és erre a termékre, melyet néhány napja sikerült is birtokba vennem. (A cikk 2005-ben született) Most, mint újdonsült függőágy-tulajdonos, szeretném megosztani veletek a tapasztalataimat. Régóta foglalkoztatott a gondolat: ki kellene próbálni a függőágyat, mint menedéket. A magyar piacon akkor fellelhető függőágyak alkalmatlanok voltak erre a célra. Az ötlet feledésbe merült, mígnem több portáltársunk készített házilag “csomózott” függőágyat. Majd a függőágyakról szóló topicban megjelent egy link a thai függőágy házilagos elkészítéséről. Ez volt, ami újraélesztette a régi vágyat. A Thai hammock egyszerűsége leírhatatlan és házilagos elkészítése is végtelenül egyszerű. Némi turkálás a neten és MEGVAN! "Meglátni és megszeretni" - mondja a sokat kölcsönzött szólás, de igazat állít! A Jungle Hammock & Fly is Thai alapokon nyugszik, mint később kiderült, onnan is érkezik. A letöltött képeket látva - szerencsére - drága feleségem nem vállalta a feladatot (ezer éves orosz varrógépünk van, ami néha csodákra képes, de csak néha). "Ilyen úgysem lesz!" mondta - kénytelen voltam megrendelni...

Na de térjünk a lényegre. Az említett linken található termékek alapja a Thai hammock, persze extrákkal. A Mosquito hammock szúnyoghálóval kiegészített zöld színű thai. Az Expeditions-be varrtak egy kis zsebet és függesztő fület is, színe olív, tároló zsákja fluoreszcens narancs színű, és sötétebb a szúnyoghálója. Ezek egyikének sem tartozéka az esőtető, de ugyanitt külön kapható. A Jungle Hammock viszont terepszínben pompázik, fél méterrel hosszabb az előbbieknél, és a terepszínű, gyémántkristály alakúra szabott esőtető is a csomag része.
Kicsomagolás után az első reakcióm: „Olyan, mint a képen!” (Michael Douglas után szabadon  ). Szépen eldolgozott varrások, pontos, precíz munka. Remélem, a nylon vízállósága megfelel a leírtaknak, mert eddig ezt még nem volt alkalmam tesztelni. A Jungle Hammock & Fly elcsomagolva egy 35 cm magas, és kb. 16 cm széles (50 cm kerületű), 1,6 kg súlyú, hengeres zsákocska. Maga a függőágy kiterítve 290 cm hosszú és 120 cm széles. Az esőtető átlói 390 cm és 295 cm. Tapasztalható némi eltérés a gyártó oldalához képest, de szerintem elhanyagolható.

Csomag

Image

Kiterítve

(Sajnos a képek nem sikerültek a legjobban, elnézést érte.)

A tároló zsák a ponyván és függőágyon kívül tartalmaz egy mini zsákot. Benne a szükséges 2 db cövek, és a 4 db, 1 m körüli neonzöld zsinór. Plusz még egy tekercs zsinór (6-8 m) tartaléknak.
 

Image

A "Diamond-shaped Rain Fly Sheet" névre keresztelt ponyva anyaga vízálló Nylon Tafta (210T). Sarkai a vitorlákhoz hasonlóan "halfejben" végzőnek. Mármint meg vannak erősítve, de itt nem "halszem", hanem hevederből kialakított fül szolgál a kötél rögzítésére. A hozzá adott zsinórok így elsőre elegendőnek tűnnek.

"Halfej"

Ponyva

A hevederek előre be vannak fűzve a fekhely két végébe. A kicsúszásuk elkerülésére egyszerű csúszó hurkot kötöttek mindkét végükre. A fekhely alapja ugyanaz a nylon anyag, amiből a ponyva is készült. A terepszínű alapon belül egy olívzöld nylon képezi a belső borítást. A zipzár felőli oldalt szabadon hagyták, nem varrták a szegélyhez.

Dupla alj

Dupla fenekű a hammock, mint a házi készítésűek. A gyártó útmutatása szerint ide hőszigetelő réteget tudunk becsúsztatni, hogy komfortosabbá tehessük a menedékünket. Ez valóban így van. Én a teszt idejére a téglalapra hajtogatható BW-s polifoamot csúsztattam a két réteg közé. Kényelmesen belefért, akár kétszer ilyen széles is lehetett volna.
A szúnyogháló pontosan illeszkedik a kiterített függőágyra, se nem bővebb, se nem szűkebb. A nagy ötlet: amekkora esése lesz a fekvő felületnek a rövid oldalak összehúzásakor, akkora esése lesz a hálónak is, amit megemelve „kupolát”, sátortetőt hozhatunk létre. A háló három oldalon hozzá van varrva az alaphoz és az egyik hosszú oldalon a zipzárhoz. A két rövid oldallal párhuzamosan, a végektől úgy 60 cm-re hevederrel lett megerősítve.

Heveder a szúnyoghálón

A hevederre öt fület varrtak, ebbe fűzték a gumikötelet, amelyre neon zsinórt kötöttek. E zsinórral tudjuk kiemelt állapotban tartani a szúnyoghálót. Persze ezt nem kell vadul megfeszíteni. A rugalmas felfüggesztés kompenzálja a nagy terhelést, csökkentve ezzel a háló sérülésének kockázatát.
De a fülek más célt is kiválóan szolgálnak. Ugyanis a két szélső hevederfület - némi varrással - úgy alakították ki, hogy a gumikötél szabadon tud benne futni, de a fül felső része olyan mint egy zseb sarka.

Fül

Ebbe a két, egymással szemben álló sarokba, megfelelő méretűre tört gallyat illesztve, vízszintesen kitámaszthatjuk a háló tetejét. Ezzel jelentősen növelhető az amúgy sem kicsi belső tér.

Merevítés

Fül

Merevítés

Itt két apróságot is megemlítenék. Az Expeditions hammock-ban van egy belső zseb, és a megerősített hevederen belül is található egy fül. Ide apróbb és könnyebb csomagot vagy tárgyat lehet felakasztani. Na ez itt nincs, de könnyedén pótolható. (Én speciel mind a két végéhez fogok varrni belülre ilyen fület. Ezekbe egy gumikötelet fűzve, bármit, pl. tároló zsebet, vagy akár középre lámpát is fel lehet függeszteni.)
A zsinórok és hevederek biztonságos megkötéséhez is találunk segítséget a gyártó oldalán. "Korrekt csomók" című linkje lépésről lépésre mutatja be a biztonságos csomó megkötésének fortélyát. Kipróbáltam, és valóban remekül tart. Sőt könnyen oldható maradt, nem szorult meg a terhelés hatására. Velem ellentétben, az ott bemutatott módszer mindkét hevedert összeköti, így az esőcseppek egyik száron sem tudnak a fekhelyig eljutni.

Kikötés

A belső tér elég nagy ahhoz, hogy akár újságot is lehessen benne olvasni. Többek közt a méret miatt választottam ezt a típust. Fél méterrel hosszabb a társainál. Így akár a lábamnál, akár a fejem felett elfér a hátizsákom. A fekvés nagyon kényelmes. Nem kívánom hosszasan részletezni, de hanyatt, nyújtott lábbal, felhúzott térdekkel, oldalt fekve, szintén nyújtva, vagy felhúzott térdekkel, hihetetlen komfortot és biztonságot nyújt. Bármennyit mocorogtam, forgolódtam benne, stabil és biztos tartásról tett tanúbizonyságot. És ahogy hanyatt fekve bámultam kifelé, jó volt látni, ahogy a vérszívó fenevadak fennakadnak a hálón.

Védetten... ;-)

Mindent összevetve, szerintem nagyon praktikus, könnyen kezelhető, kis súlyú és méretű menedék. Látszik rajta, hogy az aprólékosan kidolgozott ötleteket az élet szülte. Evolúcióját a használat során felmerült problémák megoldásai tökéletesítették.

Jungle Hammock

Végül essen néhány szó az árról, és a szállításról is. Hiszen nem mindegy, hogy mennyiért jutunk hozzá a számunkra oly kedves „játékszerhez”. Én még 120$-os áron rendeltem meg (már élt a megrendelésem, át is utaltam a pénzt, amikor láttam az árak emelkedését.) Az utalás 3100 Ft-os díján kívül más költségem nem volt, mert a világon bárhova ingyen elküldik. A pénz átutalásától a kézhezvételig 8 munkanap telt el.  Thanx Tom!
Lehet, hogy olcsóbban is ki lehet hozni házilag... én nem bántam meg, nekem megérte!

A gyártó oldala: http://www.mosquitohammock.com/
Logó

 

Hozzászólások
Keresés
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!