Barkácsfőző PDF Nyomtatás E-mail
Cikkek - Felszerelések, tesztek
Írta: Bagira   

 

Barkácsfőző

 

 

 

Miután olvastam a Bladesforum-on a sörösflakonból készült denszeszes főzőről, elhatároztam, hogy én is kipróbálom ezt az igénytelennek látszó készüléket. A feltett fotók szerint nem nagy ügy egy ilyen alkalmi főzőt elkészíteni. Ez igaz is, csak én úgy vagyok vele, hogy ha már csinálok valamit, akkor az ?meg is legyen csinálva?. Az égőházat természetesen sörösdoboz alsó részéből vágtam ki. Ám a fenékrészbe egy kisméretű zöldborsós konzervdoboz egy részét forrasztottam. Ha találok olyan konzervdobozt, amely méretben megfelelő, akkor érdemes lett volna a peremes aljat levágni, arra a sörösdobozt ráhúzni és beragasztani. Így egyszerűbb. De nem találtam. A forrasztással egy masszív kis eszközt kaptam.

 

1

 

 

2
A kész főző
 

Figyelmetekbe ajánlom a főző tetejére illesztett azbesztgyűrűt. Vízvezeték szerelvényes boltban vásároltam 44 mm külső átmérőjű tömítőgyűrűt.  Ez pontosan illeszkedik a sörösdoboz hornyába. Hármat helyeztem egymásra, így kaptam 6 mm vastagságot.  Apró szegecsekkel rögzítettem a darabokat a peremhez. Erre azért volt szükség, mert másokkal egyetemben magam is azt tapasztaltam, hogy egy idő múlva elalszik a láng. Mégpedig azért, mert a forralóedény alja lehűti magát a főzőt is, emiatt pedig a denszesz feladja a harcot. Most a gyűrűk 2 milliméterrel magasabbra emelik az edényt, és ez éppen elég ahhoz, hogy a láng folyamatosan égjen. Méghozzá nagyon szép, kék lánggal! Fontos ezt a magasságot ?eltalálni?, mert azt tapasztaltam, hogy ha lényegesen nagyobb a távolság az edény alja és a főző között, akkor túl sok oxigént kap, emiatt pedig sárgává változik a láng, és bekormozza az edényeket. A kék láng nem tesz ilyet. Tekintve, hogy meglehetősen igényes barkácsoló vagyok, úgy döntöttem, hogy beöntő nyílásként egy nagyobb lukat fúrok, majd ezt csavarral zárom le. Természetesen működik a főző akár pénzérmével is, de én másként döntöttem. Ehhez egy boltban is megvásárolható, peremes, belső menetes, 6 mm átmérőjű szegecselhető anyát használtam, amelynek a végét, (természetesen még a fenéklap beforrasztása előtt) elvertem.

 

3
A beöntőnyílás zárócsavarja

 

Begyújtás. Megtöltöm, majd egy festékes doboz tetejébe állítom a főzőt, és körbelocsolom denszesszel. A Primus szikravető könnyedén begyújtja a folyadékot. Amint átmelegszik a doboz, begyullad a főző lángja is.

 

4
Begyújtás

 

5
Kék lánggal ég
 

Az 1 liternyi, csaphideg vizet kb. 8 perc alatt forralja fel a kis masina, tapasztalataim szerint 25 ml üzemanyag kell hozzá.

 

6
Forr a víz

 

Kint, a terepen ajánlatos a Vándor által ismertetett szélfogót használni, ám aki nem akar ilyesmit cipelni, néhány kőből, vastagabb faágakból készíthet egy védfalat. Amin még agyalok: a pazarlás elkerülése végett jó lenne egy kiöntő nyíláson visszaönteni az esetleg fel nem használt denszeszt az ?üzemanyagos? edénybe. Most ugyanis a sok lyuk miatt ez meglehetősen körülményes.

És ha már tüzet gyújtunk, bemutatom egy másik ötletemet is. Régóta használok ?mindenenmeggyúló? gyufát. De felvetődött: mégsem fog meggyulladni, ha elázik, átnedvesedik. Fogtam tehát egy mécsest, és lecsepegtettem vastagon viasszal a védendő területet.

 

7
Csak egy mécses kell hozzá

 

Azután a lángon óvatosan melegítettem a szálakat, hogy egyenletesen terüljön szét a viasz még a gyufa szárán is.

 

8
A viasz egyenletes eloszlatása

 

Íme, néhány preparált szál. Leteszteltem, belemártottam őket a vízbe, ennek ellenére a Trackerem pengéjén is be tudtam lobbantani a szálakat.

 

9
Viaszvédett gyufák

 

10
Vízállósági teszt

 

11
Meggyullad a Trackeren
  
Hozzászólások
Keresés
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!
keszegphun |2010.12.23 23:21:46
Nagyon szellemes és találékony dolog ez a kis főző . Mcgyver se csinálna jobbat.
Köszi az ötletet
bagira  - re: |2010.11.02 20:10:31
Moti írta:
Borzasztóan tetszik ,gratulálok!Méltó vetélytársa lehet a svéd főzőnek! Nekem mostanában a denaturát szesszel vannak gondjaim,alig ad hőt,alig ég,mintha vizes lenne.


Én mindig meg szoktam nézni, hogy 90-95% legyen a tiszta alkohol tartalma. Lehet ez a gond nálad. Nézd meg, mert vannak különböző változatban. Ennek tea színe van.
Moti |2010.10.29 19:57:32
Borzasztóan tetszik ,gratulálok!Méltó vetélytársa lehet a svéd főzőnek! Nekem mostanában a denaturát szesszel vannak gondjaim,alig ad hőt,alig ég,mintha vizes lenne.
bagira  - re: |2010.10.08 17:57:11
Sorban válaszolnék:

Switchblade:
Jó ötlet amit írtál, ki fogom próbálni. Egyelőre ez csak kísérletezgetés volt.

Vándor:
A forrasztás nem enged el, mert annyira nem tud felmelegedni az alja, használat közben sem.
A gyufa egy mindenen gyulladó gyufa, ezeket szinte minden kisebb közértben lehet kapni. Nekem a fiam szokta vadászni, általába coop, reál és hasonló kisebb üzletekben. Vidéken ráadásul kb 49ft-os áron, míg ugyan ez egy katonai boltban 250Ft!!!
A Trackert jómagam csináltam autóbusz rúgólapból, és még vagy 20 különféle saját gyártású késem is van.

Öregindián:
Először is szeretnék köszönetet mondani a cikk megírásához nyújtott segítségért, és a cikk megírásához való ösztönzésért.
Öregindián |2010.10.08 16:20:13
Szeretem az ilyen praktikus, bárki által megvalósítható ötleteket.Köszi, hogy megírtad a beszámolót!Kíváncsi lennék a "visszatöltős" megoldásra is, mert a sok lyuk miatt nehéz elképzelni a hogyan-ját.Ha van még valami a tarsolyodban, ess neki a billentyűzetnek!
Vándor |2010.10.08 13:42:41
Azért ezen meglátszik, hogy van benne szellemi és gyakorlati munka is bőven. Az egymáshoz passzoló anyagok összeválogatásáról nem is beszélve. Nekem legalábbis tetszik. Ezeknek a fajta főzőknek én abban látom a legnagyobb előnyét, hogy nem kell hozzá edénytartó.
Télen nekem nem sikerül meggyújtani a főzőmet szikravetővel. Erre érdemes számítani, ha elvisszül kirándulni hideg időben a szerkentyűt.
A forrasztás egyébként nem enged el tartós használat közben?
Hol lehet kapni ilyen gyufát?
Bónusz kérdés: a Trackert ki csinálta? Csak nem az is saját gyártmány?
Switchblade |2010.10.08 03:20:55
Ugyes kis fozo lett. A gyufa "kezeles" talan meg hatasosabb, gyorsabb ha a viaszt megolvasztod egy edenyben es abba dobod vagy martod be a gyufaszalakat majd a kivetel es lehules utan megismetled a martast, hogy mindenhol jol atjarja az olvadt viasz. Igy sehol nem tud a gyufaszalba szivarogni a nedvesseg es az egesi ido, valamint az eges hofoka is megno.