Biztonságos és hatékony eszközhasználat a természetben 1.rész PDF Nyomtatás E-mail
Cikkek - Túlélési technikák
Írta: Vándor   

 

Vándor portáltársunk nagy fába vágta fejszéjét, és egy videókkal tarkított, átfogó cikksorozat írására szánta el magát. Következzék most ennek első része, mely -úgy gondoljuk- a portál életében is mérföldkőnek számít, hiszen kis videofilmekkel illusztrált cikk még nem jelent meg eddigi történelmünk során. Üdvözlünk tehát mindenkit, ezen ünnepélyes pillanatban, és reméljük, hogy jelen írás sokak tetszését elnyeri, és hasznos információkkal szolgál olvasóinak.

 

 

 

Biztonságos és hatékony eszközhasználat a természetben

1.rész

 

A kés használata

 

Bevezető

Aki nemcsak elméleti szinten foglalkozik a túlélőfortélyok megismerésével, az szinte biztosan tesz valamilyen eszközt/eszközöket hátizsákjába, az erdőkbe tett kirándulásai során. Ám ilyenkor nem vihetünk magunkkal minden előforduló feladatra külön speciális eszközt, ahogyan azt otthon, a ház körüli munkákban megszoktuk. Ha az eszköz használat során tönkremegy, jó eséllyel tartalék sem lesz nálunk belőle (legalábbis egyenértékű...). Ezért fontos, hogy mit viszünk magunkkal: az eszköz mind kialakításában, mind minőségében meg kell, hogy feleljen a rá váró kihívásoknak. A következő kis sorozatban a legjellemzőbb eszközök használatával ismerkedünk meg, amelyek a leginkább segítségünkre lehetnek a vadonban. Külön kitérek majd a biztonságra, mivel erről a legtöbbször kevés szó esik.

E cikkben a magunkkal vihető legáltalánosabb, leguniverzálisabb szerszámunkról: a késről lesz szó. A kések sokoldalúságának egyik bizonyítéka, hogy a választék óriási (a másik e cikk puszta terjedelme Smile). Sok gyártó, megszámlálhatatlan típus. A választás azonban annyira egyéni ízlés dolga, annyira függ a túrázási szokásoktól (és nem utolsósorban pénztárcánktól), hogy meg sem próbálok ebben javaslatokba bocsátkozni. Vásárlás előtt mindenképpen tisztázzuk a céljainkat, tájékozódjunk, melyik típusok alkalmasak a feladatra. Ha sikerült a kört némileg szűkíteni, próbáljuk ?személyesen? is megismerni a kiválasztottakat. Előfordulhat, hogy a képekről nagy szerelemnek induló kés a valóságban fogása, minősége, tokja vagy bármi más miatt keserű csalódás lesz. Bárhogyan is: elsődleges késként mindenképpen érdemes fixpengés kést beszerezni.

A kigondolt feladat végrehajtásának másik fontos eleme maga az ember. Hiába van nálunk az elérhető legjobb, legdrágább eszköz, ha nem tudjuk használni. Jobb esetben csak sokára végzünk, rosszabb esetben késünk is károsodik ténykedésünk eredményeképpen, a legrosszabb esetben meg is sérülhetünk a helytelen használat közben.

Végül persze mindenki elboldogul valahogyan a saját kárán tanulva, de a befektetett energia és a ráfordított idő korántsem mindegy. Különösen, ha a körülmények nem ideálisak, vagy ne adjisten valóban túlélő-szituációban vagyunk. Fontos tehát, hogy tisztában legyünk a nálunk levő felszerelés használatával, begyakoroljuk a helyes technikákat, hogy később ne élesben kelljen próbálkoznunk.

 

A biztonságról

Az interneten kutakodva a késhasználatról manapság egyre több anyag elérhető. Éles pengével dolgozni azonban sosem veszélytelen. Egy mélyebb vágás egy egyszerű kirándulást is megkeseríthet, vészhelyzetben pedig, csúnyán keresztbetehet a menekülési vagy akár túlélési esélyeinknek. Ezért is volt számomra meglepő, hogy az interneten ehhez képest igen elenyésző mennyiségű útmutatóra leltem a biztonsággal kapcsolatban. Így most kezdjük is e szabályokkal.

A jegyzeteimen végignézve a lista némileg hosszúnak tűnt, de minden pontnak megvan a maga értelme. Persze egyik sem igazán bonyolult dolog, elvégre nem atomfizikáról van szó. A tanácsok józanésszel is könnyen megérthetők, többségük valószínűleg egyértelmű is. Ennek ellenére kérem a rutinos öreg rókákat, hogy ne ugorják át ezt a fejezetet! A biztonság témakörében sosem árt az ismétlés! Ha eltávolodunk a lakott területektől, a szakszerű segítség megérkezése igen sok időbe telhet, ha komoly baj esetén szükség lenne rá. Lássuk tehát:

-              Az éles kés biztonságos kés. Életlen késsel nagyobb erővel kell dolgozni, és a penge is nehezebben kapaszkodik a munkadarabba. Ez növeli a penge megcsúszásának veszélyét, ami azonban valószínűleg ahhoz még elég éles, hogy ?puhatestű? lényünkben kárt tegyen.

-              Lassíts le! Sokan elég pörgős életmódot folytatnak a mindennapokban. Ennek terepen semmi haszna. Mielőtt bármibe belefognál, szedd össze gondolataidat, és csak a feladatra koncentrálj.

-              Legyen elsősegélycsomagod! Továbbmegyek: legyen is kéznél, könnyen elérhető helyen. Meg persze tudd, hogy mi van benne, és hogyan kell használni.

-              Sötétedéskor (netán alkoholfogyasztás esetén) abba kell hagyni a fúrást-faragást.

-              Használaton kívül késünket tartsuk a tokjában.

-              Testünktől távolodva vagy keresztben vágjunk. (Persze van néhány kivétel, erre később még kitérek.)

-              Különösen a két térdünk és ágyékunk által határolt háromszögben kerüljük a munkavégzést.

1

Ezen a részen verőerek, idegek és egyéb értékes szervek vannak. Sérülésük komoly veszélyt jelenthet akár az életünkre is!

-              Munka közben biztosítsuk, hogy a penge ne kerüljön az említett veszélyháromszögbe. Erre az alábbi pozíciók alkalmasak:

1.      Könyökünkkel térdünkre támaszkodva

2

2.      Valami munkaasztal használatával, ami ütközőfelületet ad a lecsúszó késnek.

3

-              Gondoljuk végig a penge útját. Saját testrészeink távoltartása mellett arra is ügyeljünk, hogy társaink se kerüljenek a hatósugárba.

-              Ha mások megzavarnak, vagy elvonják a figyelmedet, hagyd abba a munkát!

-              Ha át kell mennünk egyik helyről a másikra, tegyük vissza a kést a tokba. Ha mégis tok nélkül mozgunk, annak legbiztonságosabb módja, ha a kést befordítjuk úgy, hogy fokát heggyel felfelé az alkarunknak szorítva, éllel kifelé tartjuk. Ha elesünk, zuhanás közben dobjuk el.

4

-              Késünket minél ritkábban adjunk oda bárkinek ? legfeljebb megnézésre. Ha mégis ezt megtesszük, annak is van korrekt, mindenkire nézvést biztonságos módja. A kést nyéllel előre, éllel felfelé nyújtsuk át. Így az átvevő személy először a markolattal találkozik, de látja az élt is, ami az átadó kezére sem jelent veszélyt, mivel felfelé mutat

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

Ha mindezeket átgondoltuk, már kezdhetünk is dolgozni!Smile A következőkben tekintsük át, mire használhatjuk késünket!

 

Feladatok, technikák, tippek

 

A hatékony munkavégzéshez az alkalmas fogásmód mellett a megfelelő technikát kell bevetni. Ezt a tematikát követve vettem végig a leggyakrabban felmerülő, késsel megoldható feladatokat a teljesség igénye nélkül, elsősorban famunkákra koncentrálva. Természetesen egyik lent bemutatott technika sem az egyetlen működő módszer, és nem gondolom, hogy minden más helytelen. Késtől és használótól is függ, hogy melyiket érdemes alkalmazni.

Mindazonáltal ezek működő módszerek, olyan szakértők munkáiból lestem el őket, mint Ron Hood, Ray Mears, Mike Lummio és Andrew Price. Abban is biztos vagyok, hogy ha valaki rászán egy kis időt, hogy kipróbálja és megszokja a technikákat ? még ha szokatlan is egyik-másik póz ?, talál majd köztük számára használhatót.

 

Faragások

-              Az ujjakkal teljesen körülzárt fogás

5

 

Ez a legáltalánosabb, legtöbbet alkalmazott fogásmód. Nagyon stabil, kényelmes, így hosszú távú munkához ideális. Ez az egyetlen fogásmód szerintem, amire minden gyártó megpróbál odafigyelni, hogy legalább ez kényelmes legyen... Egyaránt használható durvább és finomabb faragásokra. Néhány hasznos technika:

o       Faragás merev tartókarral:

Gondolom, legtöbbünknek az a természetes, hogy a munkadarabot fixen tartva, a kést mozgatva hegyezünk ki, például egy cöveket. Ezt a mozdulatot közelebbről megvizsgálva feltűnhet néhány problémás részlet. Például, hogy az így legjobban dolgoztatott izom a felkarunkon levő tricepsz. Ez egy aránylag kicsi izomcsoport, így durvább faragással hosszú távon nagyon kifáraszthatjuk. A másik gond, hogy magát a könyököt is nagyon igénybe veszi, ízületi fájdalmakat eredményezhet (?teniszkönyök?). Harmadsorban a kés mozgatásával folyamatosan változik a vágás szöge, ezért nehezebb tartani a faragás szimmetriáját.

Ha megfordítjuk a mozdulatot, és a kést mereven tartjuk, a munkadarabot pedig, mozgatjuk, mindezek nagyjából kiküszöbölhetők. A faragandó ágat ilyenkor magunk felé húzzuk, ezzel egy nagy izmot, a hátizmot dolgoztatjuk. Egyik könyökünk sincs terhelve, a vágás szöge pedig, szépen tartható.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

o       Tollaság faragása

Tollaságat sokszor, sokan faragnak. Ennek ellenére eredeti funkciójában, élesztékként úgy érzem, kicsit le van becsülve. Észrevételem szerint a legtöbbször csak késtesztként funkcionál. Őszintén szólva egyik-másik elég viccesen néz ki, bár gyufával meg lehetne gyújtani őket. Ha viszont szikravetőnkre hagyatkozva akarunk tüzet gyújtani, akkor minden ügyességünkre szükség lesz. Ahhoz, hogy a ?tollak? elkapják a tűzgyújtónk szikráit, a lehető legtöbb és legvékonyabb forgácsra van szükség.

A hatékonyság kulcsa még mindig a merev késtartás. Az alapanyagot a végénél stabilan letámasztjuk a talajra, esetleg valami alapra. A forgácsok leválasztása úgy történik, hogy késes kezünket mereven tartva, felsőtesttel rádőlve toljuk lefelé a pengét. Vállból esetleg kicsit még ráfordulhatunk. Ha sikerül belőni a helyes szöget, onnan már könnyen tartható, és a forgács leválasztása is újra meg újra megismételhető.

Szerintem nem hiba, ha a forgács nem marad az ágon. Ezek a darabok sem mennek kárba, kupacba gyűjtve a tollaság körül ugyanúgy meggyújthatók, mint az ág. Tehát igazából csak a vékony forgács a lényeg. Viszont megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha nem csak egy ágat faragunk. A később sorra kerülő szikravetős videóhoz én végül is négyet készítettem, valamint egy extra adag forgácsot is ?szeleteltem?.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

o       Méretre vágás és hegyezés egy lépésben

Ha egy ágat ki akarunk hegyezni, ám az túl hosszú, lehetőség van összevonni a méretre vágást és a hegy készítését. Szögben, több oldalról belevágva durva hegyet kapunk, amely akár alkalmas is lehet céljainkra.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

o       Ívek faragása

Ez csak egy tipp, amire mindenki rájön magától is, de ha már az alapokról építkezünk, úgy éreztem, helye van itt. Ívek faragásánál a késünk hegyéhez közeli élszakaszt használjuk, mivel ott keskenyebb a penge, így könnyebben tudjuk fordítani a ?kanyar? mentén.

 

-              Hüvelykujj a pengeháton

6

Ez a fogásmód elsőre nagyon kényelmesnek, természetesnek, jól irányíthatónak tűnik. Sok késen a tervezők mindenféle trükkös, dizájnos ujjtámaszokat építenek be, amely szinte vonzza a kezünket, hogy próbáljuk ki. Általános munkavégzésnél azonban ez az ujjtartás szinte mindig gyengíti a fogás stabilitását, fontossága ebből adódóan szerintem erősen túlértékelt. Hosszú távon az előzőekben ismertetett zárt fogás sokkal könnyebben tartható, nem fárasztja annyira markunkat sem. E  fogás leghasznosabb alkalmazása, ha nagy erejű vágásokat, metszéseket akarunk csinálni. Ilyen például a sátorcöveknél, a kötélfészek hornyánál a zárómetszés.

7

Növelhetjük az erőt, ha ujjunkat előrébb csúsztatjuk.

8

Ha a munkadarabot kézben tartjuk, mindkét hüvelykünkkel rásegíthetünk.

9

 

-              Hüvelykujj a penge oldalán, az él kifelé mutat

10

Ezt a tartást én egyre többet használom. Tudatosan figyelve a használatra nagy felfedezés volt számomra, mennyire hasznos. Nagyon stabil, biztonságos módja a késhasználatnak. Ha késünkön a markolat eleje kicsit le van csiszolva, akkor még nagyon kényelmes is, mivel hüvelykünk félig-meddig azon a részen támaszkodik.

11

Tervezem, hogy a nagy kés markolatán is megcsináltatom ezt a kis átalakítást.

Nagy erejű vágások és finomabb hámozások egyaránt végezhetők így, de a kaparóél is ezen a módon működtethető, amivel lepucolhatjuk a kérget nyársunkról, vagy legallyazhatunk kisebb ágakat.

12

Túlélőhelyzetben ugyanis fontos, hogy spóroljunk eszközeinkkel. Ha van lehetőségünk, kíméljük az élt, hogy minél tovább éles maradjon.

Nem utolsósorban a szikravető használata is így történik (szintén kaparóéllel).

13

 

Lássunk néhány hasznos technikát ezzel a fogással.

 

o       Szikravető működtetése

Én azt a módszert használom, amikor a kés van fixen tartva, és a szikravető magunk felé húzása indítja a szikraesőt. Ennek legnagyobb előnye, hogy egy óvatlan mozdulattal nem borítom szét az élesztékkupacot, hiszen a húzás távolodik tőle.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

o       Oldalvágás mellkas előtt

A kést mellkasunk előtt keresztben tartjuk, az él tőlünk kifelé mutat. A munkát hátizmainkkal végezzük, lapockáinkat egymás felé húzva. Ezekkel az izmokkal megint nagy erőt fejthetünk ki, akár tartósan is. A munkadarab közel van a szemünkhöz, jól látjuk a történéseket, pontosan tudjuk irányítani a műveletet. Ez utóbbi okból kifolyólag ezzel a technikával finom feladatok is szépen elvégezhetők. Először csak a mozdulatot mutatom a kisfilmen.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

o       Tolóvágás

Ennél a technikánál a kést tartó kezünk szinte szó szerint csak tartja a kést. Az erő kb. 75%-t másik kezünk hüvelykujja adja le, amely a késháton támaszkodik. Ezt használva könnyedén elkészíthető sátorcövekünk hornya.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

o       Faragás térdhez szorított késsel

Ez a módszer a mereven tartott késes módszer továbbgondolása. Bevallom, amikor megismerkedtem ezzel a technikával, kicsit kétkedve fogadtam. Macerásnak tűnt, és nem értettem, miben nyújthat többet a már ismertetett módszerhez képest. A valóságban a térdre ereszkedés után hihetetlenül jól lehet így dolgozni. A kés abszolút rögzített, így teljesen a munkadarabra tudunk összpontosítani.

A helyes pozíció úgy néz ki, hogy a kést vízszintesen, a pengeháttal az ellentétes térdünkhöz támasztjuk a térdkalács alatti puhább részen. Az általam használt Tracker késsel ez ráadásul különösen kényelmes az íves középső ujjtámasz miatt. A fát szintén hátizomból magunk felé húzva faragjuk.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

-              Hámozó fogás

14

 

Elérkeztünk az első kivételhez, ahol a kés éle felénk néz. Nem vagyok biztos benne, hogy ?szakmailag? mennyire helytálló ez a név, de szerintem, jól visszaadja a használhatóságát. A pengehát a mutatóujj első hajlatába támaszkodik, amellyel magunk felé húzzuk az élt. Három ujj a markolatot fogja, a hüvelyk pedig, a munkadarabot tartja, vezeti.

Ez a fogás finom munkákra alkalmas. Ezért is marad biztonságos a használata annak ellenére, hogy az él felénk mutat. Nem nagy erővel, széles mozdulatokkal dolgozunk, hanem finom, jól irányítottakkal. Ha mégis megcsúszik a penge, könnyedén visszafoghatjuk, mielőtt magunkba vágnánk. Mint a nevéből is érzékelhető, gyümölcsöket, zöldségeket hámozhatunk ezzel a tartással.

15

Finom hegyeket, legömbölyítéseket is így készíthetünk.

16

 

Ha nagyon pontosan akarunk valamit méretre vágni, akkor sújtásban nem gondolkodhatunk. Egyik módja a pontos, szép sima vágásoknak egy ezzel a fogásmóddal kombinált technika, amennyiben viszonylag vékony ágakról van szó.

Az ágat hüvelykünk alatt magunk felé forgatva körbeperforáljuk, amennyire lehet, majd amikor már nincs sok hátra, eltörjük (ha teljesen átvágjuk, kockáztatjuk, hogy elvágjuk az ujjunkat). A kis szálkákat végül lefaraghatjuk. Fontos, hogy a munkadarabot magunk FELÉ forgassuk. Ellenkező esetben kifordul ujjunk alól, és a pengével megvághatjuk magunkat.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

Ezzel a fogással kihúzhatunk még fullánkokat és olyan tüskéket, amelyek vége kiáll, egyes szakértők szerint pedig, kullancsot is eltávolíthatunk vele. Őszintén szólva, ezt még nem volt alkalmam kipróbálni, és csak utolsó lehetőségként tenném. Ha van nálunk vagy bárkinél társaink közül csipesz vagy egyéb célszerszám, használjuk inkább azt. Ne kockáztassuk, hogy magunkba nyomjuk egy fertőzött kullancs béltartalmát?

Az elmélet mindenesetre a következő: a kés élével (rövid kés esetén a hegyével) a tüske, fullánk vagy kullancs teste alá nyúlunk. Hüvelykünk körmével nekifogjuk a pengének, vigyázva, hogy a fullánk végét vagy a kullancs testét ne nyomjuk össze. Végül óvatos, de határozott mozdulattal kihúzzuk.

 

Sújtás

Ez az ?üzemmód? elsősorban nagyobb késekkel működik hatásosan. Tulajdonképpen egy nagy erejű vágásról van szó, amit széles, nagy ívű mozdulattal, ?lendületből? végzünk, esetleg némi húzással kombinálva.

 

- Teljesen körülzárt fogás a markolatvégen

Itt is a teljesen körülzárt fogást használjuk, hogy a lehető legstabilabban fogjuk késünket. A vágás erejét növelhetjük, ha a kést a markolat végénél fogjuk. További erőnövelést tesz lehetővé, ha a sújtás minél közelebb a hegyhez éri a kiszemelt célpontot.

17

 

18

 

Ezt a fogást használhatjuk ágak, hajtások levágására, darabolására, de tüzelő felhasogatására is (bár ez utóbbi azért elég nagy feladat, inkább baltának való). Mint már említettem, sok kés tömege és pengehossza ehhez nem is elég, de a nagyobb vasakkal azért bátran nekifoghatunk.

Ha már a baltát említettem, vastagabb ágakat, törzseket úgy is kell átvágni, mintha fejszével dolgoznánk. Ha túl vastag ahhoz, hogy néhány csapással végezzünk, akkor ?V?-alakú vágással menjünk keresztül az anyagon. (Ez persze megint csak az ?izmosabb? késekre igaz. Rövidebb, könnyebb pengékkel egy másik módon oldható ez meg, amit nemsokára ismertetek)

A sújtás kiemelt figyelmet igényel. Mindig gondoljuk át a penge útját, ne legyen semmilyen testrészünk az útjában! A széles mozdulat miatt a körülöttünk állók is veszélyben lehetnek. Számítsunk arra is, hogy a kés lapjára fordulhat, kiszámíthatatlan pályán fejezve be a vágást. Végül, de nem utolsósorban a közelünkben azért se legyen senki, mert például darabolásnál a levágott fadarabok is röpködhetnek.

 

o       A sújtás mozdulatának begyakorlása

Ahhoz, hogy a lehető legtöbb energiát tudjuk a csapásba belevinni, egész karunk összehangolt mozgása szükséges. Ennek begyakorlása úgy a legegyszerűbb, ha a műveletet három részre bontjuk, fokozatosan kapcsolva be az egyes szakaszokat. Ez több okból is előnyös: egyrészt izmaink hozzászoknak a részmozdulatokhoz, másrészt a távolságot is segít megtanulni, hogy a penge megfelelő részével sújtsunk le. Ha lehetséges, a csapás iránya függőleges legyen, így a gravitáció is a mi malmunkra hajtja a vizet.

 

§         Csukló mozgatása

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

§         Könyök bevonása

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

§         Váll bekapcsolása, a teljes mozdulat

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

§         Álló hajtás levágása

Könnyen, gyorsan vághatunk le álló hajtásokat, ha meghajlítjuk, majd a külső ívre sújtunk. Így a fában ébredő feszültségek is a segítségünkre vannak. Érdemes megfigyelni, hogy a csapás tőlem oldalirányban van, magam mellett. Az ágat ne merőlegesen érje a penge.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

Hasítás ütőfával

A tűzifa felhasogatása sújtással hatékony és gyors, olyan ideális alanyoknál, amelyek átmérője legalább karvastagságú, és szépen megállnak a ?lábukon?. A legtöbb tüzelő azonban nem ilyen: görbe, nem áll meg, esetleg vékonyabbra akarjuk felvágni, mint amit biztosan eltalálunk.

Ilyenkor elővehetjük eszköztárunkból az ütőfás hasítást. A művelet első lépéseként a pengét tegyük a fadarabra keresztben. Ha a fa el akar dőlni, késünkkel le tudjuk fogni. Végül az ütőfával egyszerűen keresztülkalapáljuk rajta a pengét. Mivel a mozdulat rögzített állásból indul, tüzelőnket nagyon precíz, vékony darabokra tudjuk felvágni ezen a módon.

Ez a módszer azoknak is hasznos, akiknek könnyebb, rövidebb késük van, így a kés sújtási képessége korlátozott. Az erőt ilyenkor leginkább az ütőfa szabja meg, nem késünk tulajdonságai.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

Ütőfa segítségével keresztben is szépen átvághatók, meglepően vastag ágak is. Bár ez egy bizonyos vastagság felett már valószínűleg nem megy egy lépésben, de több irányból bevágva még mindig könnyen sikerrel járhatunk. Megint csak: könnyebben célt érhetünk, ha nem teljesen merőlegesen vágunk a fába.

Olyankor is ez a módszer jöhet csak szóba, ha ugyan elég nagy késünk van, de a levágásra kiszemelt ág sűrű bozótosban található, ahol szűk a hely. Ilyen esetben a sújtás kifejezetten veszélyes, mert a penge elakadhat, vagy irányt változtathat más ágakon. Nem utolsósorban sokkal simább, tisztább sebet ejtünk a fán, ami könnyebben begyógyul.

19

 

Gyalulás

Egy újabb kivételhez érkeztünk, amikor a penge felénk néz.

Gyalulást nagyobb munkadarabokon tudunk végezni. Mindkét kezünk a kést fogja, az egyik a markolatot, a másik a kés fokát. Ha egyedül vagyunk, a munkadarab leszorításának legkényelmesebb módja, ha a fa egyik vége a talajon támaszkodik, a másik vége pedig, mellünknek vagy vállunknak feszül. Ilyenkor érdemes kipárnázni a bot felénk eső végét, így védve testünket a nyomás erejétől.

Maga a művelet úgy zajlik, hogy az előbb vázolt fogással, magunk felé haladva nyugodt, egyenletes húzásokkal gyaluljuk le a forgácsokat.

20

A pengét magunktól távolodva is tolhatjuk.

21

Mivel mindkét kezünk a kést fogja, azok nem kerülhetnek az él útjába. Törzsünket, lábunkat a munkadarab védi, a kétkezes fogás pedig, önmaga is elég kontrollt biztosít a penge felett, hogy ne történhessen baj.

 

Fúrás

Késünkkel készíthetünk lyukakat, bemélyedéseket is. Ilyenkor a markolat végét támasszuk tenyerünkbe, majd így nyomjuk a késhegyet az anyagba. Ujjainkkal tartva forgassuk a pengét a hossztengelye körül. Fontos, hogy ezt ne kézben tartva csináljuk. Ha lecsúszik a penge, vagy kettéhasad a munkadarab már kész is a baj. Támasszuk le a talajra, vagy egy fatörzs oldalának. Ilyen módon megelőzhetők az említett balesetek.

22

 

Zsinór elvágása

Ez is fordított fogás, felénk néző éllel. Feszített zsinórokat szögben megdöntve, húzással vághatunk át. A húzás síkja tőlünk oldalirányban legyen.

23

 

Vésés

Kemény felületek átütését, szétválasztását értem alatta. A sima szúrásnál ez annyival több, hogy letámasztott heggyel indul, ezért biztosan ott végezzük a munkát, ahol akarjuk.

A kést ?gyengébb? kezünkkel fogjuk úgy, hogy az él a tőlünk távolabbi oldalon legyen. A másik kezünkkel a kést, annak végét átfogva nyomjuk át az anyagon, esetleg tenyerünkkel vagy ütőfával a markolat végét ütögetve üssük át rajta (utóbbi esetben hasznos lehet, ha a kés anyaga kissé túllóg a markolaton). Ezen módszer tipikus alkalmazása például konzervek fedelének átütése. (Azért én mindenképpen konzervnyitó használatát javaslom, amennyiben van nálunk.)

24

Szétválasztáskor a nyomó és feszítő mozdulatokat váltogatva haladhatunk előre, így bontva az anyagot. Itt (és általában feszítéskor) azért szintén nem árt tisztában lenni késünk határaival.

25

 

Karcolás, perforálás

A kést ceruza-szerűen, éllel kifelé, a hegyhez közel fogjuk. Használhatjuk csontok, agancsok perforáló karcolásához, így, ha jó munkát végeztünk, ezek a kemény anyagok is pontosan törhetővé válnak a gyengítés mentén. Amennyiben népművészeti ambícióink vannak, finom mintákat, díszítéseket is ezen a módon hozhatunk létre használati tárgyainkon.

 

26

 

Kalapálás

Kalapálni a kés hátával és lapjával tudunk. Mindkét módszernél legyünk nagyon óvatosak. A fokot használva az ütéseknél figyelni kell a felénk néző élre, valamint arra, hogy a viszonylag kis ütőfelülettel biztosan eltaláljuk a célpontot. Egy cövek leverésénél például elég egyetlen kis hiba, és csúnyán ráverhetünk a tartó kezünk ujjaira.

27

A penge oldalával való kalapálás egyik veszélye, hogy eltörhetjük késünket. Ilyesmit csak erős, vastag pengékkel csináljunk, és véleményem szerint akkor is inkább csak ?puhább? anyagú célpontokra, mint például facövekek, csonthéjas magvak megtörése, stb...

28

Plusz használati lehetőség, ha a kés anyaga túllóg a markolatvégen. Ilyenkor azt is használhatjuk például diótörésre.

 

Egyéb ?jó tudni? fogások

 

-              Takart hegy

Olyan szétválasztó vágásoknál hasznos, amikor a vágandó anyag alatti részeket nem szeretnénk megsérteni. Ilyen technikával vágható le egy sérült személyről a ruházat ?amennyiben annak levétele nem lehetséges?, hogy a sérülést el lehessen látni.

29

 

-              Pengefogás

Ha csak egy viszonylag nagy késsel vagyunk felszerelkezve, akkor a hegy és az alatta levő íves él finomabb használatához kicsit előrébb kell fognunk. Ne féljünk váltogatni a fogásokat, bátran fogjunk rá a pengehátra, amennyiben a szükség úgy hozza. Nem olyan kényelmes, mint a markolat, de kisebb munkák így is kivitelezhetők.

E technikák olyan természeti népeknél figyelhetők meg, akik esőerdei környezetben élnek, és egy bozótvágó a legfőbb felszerelésük. Ők egy machete-vel is képesek mindent megcsinálni.

30

 

-              Ulu

Ez a fogásmód szélesebb pengéjű késeknél lehet hasznos opció, mint például a Tracker. Ez tulajdonképpen az előzőhöz nagyon hasonló fogás, ám ez kaparásokhoz, vágódeszkán való daraboláshoz, és állítólag nyúzáshoz is jól használható. Eszkimó vadászokról szóló filmekben látható néha, hogy egy ulukéssel képesek teljesen feldolgozni az elejtett fókát, és még a bőr tisztításához is ezt használják...

31

 

Zárszó           

Úgy gondolom, a cikk terjedelme is jól tükrözi a kések sokoldalúságát, és rávilágít, miért alapköve a kés a túlélő- és a bushcraft feladatoknak. S közben ne feledjük: ez a cikk csupán a famegmunkálásról szól. Még egyetlen szó sem esett állat- vagy ételfeldolgozásról, vagy netán önvédelemről. És még ezzel együtt is rengeteg fogás és technika kimaradt ebből az így is hosszúra hízott írásból.

Ugyanakkor szeretném újra felhívni a figyelmet a rendeltetésszerű használat fontosságára. Többször hallom, látom például, hogy a késsel ásni is lehet. Véleményem szerint ez nem tartozik az említett kategóriába. A föld és homok szemcséi az élt minimum megviselik, de ha még követ is elkapunk, az komoly sérülést okozhat késünk hegyének, vagy csúnyán ki is csorbulhat. Ezért én a késsel való ásást semmiképp sem javaslom. Inkább abban a hozzáállásban hiszek, hogy egy túlélőkésnek nem kell minden feladatra alkalmasnak lennie, viszont minden olyan segédeszközt el kell tudni készíteni vele, ami a feladatok megoldásában segíthet. Az ásós példánál maradva: késünkkel készíthetünk például ásóbotot.

A cikkben felsorolt alkalmazásokról sem feltétlen igaz, hogy a kés a legalkalmasabb eszköz az összes feladatra. Ha van nálunk célszerszám, esetleg találunk valami jól használható dolgot, akkor azt használjuk. Továbbra is az ásás példája: ha eleve van nálunk ásó, vagy találunk például egy lapos csontot, fémlemezt, fémedényt, stb., vessük be inkább azt. A hatékonyság mellett éles helyzetben az is fontos, hogy ha tudunk, spóroljunk eszközeinkkel. Így a valóban ?testre szabott? feladatoknál még mindig éles lesz a késünk.

Azonnali életveszélyben persze nem szabad finomkodni, hanem minden erőnkkel és felszerelésünkkel a túlélésért kell harcolni. Erre példa lehet, ha autónkkal vízbe esünk, és nem nyílik az ajtó. Ha ekkor éppen kés kerülne a kezünk ügyébe, habozás nélkül kell használni, és akár a heggyel kitörni az üveget.

Immár tényleg befejezésként, a klasszikus mondást idézve, még egyszer felhívnám a figyelmet a biztonsági szabályok fontosságára: ?Nem létezik töltetlen kés??

 

A képanyag elkészítésében segítségemre volt Zümi barátom.

 

Hozzászólások
Keresés
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!
david2589 |2014.09.29 16:26:51
Tényleg nagyon jó cikk! Öröm olvasni.
Érdeklődnék hogy a tracker késedet hol szerezted? Milyen gyártmány? Most hajkurászok én is de sehol nem találok. A TOPS tracker meg drága, a jó öreg Fallkniven A1 mellé!
Peaceparson |2009.10.16 18:24:44
Jó a cikk.Pláne mert ma lettem boldog tracker tulajdonos.Köszi
Batka |2009.10.10 14:49:50
Nagyszerű oktató anyag!
Köszi!
Walker Filly |2009.10.01 22:01:31
Gratula, nagyon jó cikk! Jöhet a folytatás!
Hooch |2009.09.25 12:14:57
Remek cikk. Gratulálok!
Kedvet csináltál, hétvégén megyek is a természetbe!
mek |2009.09.20 22:21:48
Remek munka, gratulálok!
Remélem hamarosan olvashatjuk folytatást.
Switchblade |2009.09.18 11:52:28
Hat, bizony kivalo alapmuvet hoztal itt ossze. Melyen bele astad magad, alapos munka! Gratulalok!
csoty |2009.09.18 11:44:03
Bizony jó lett!
Nyugodtan mehetne az elsősegély tankönyvbe.
Vándor |2009.09.18 10:39:13
Köszönöm mindenkinek! Gondolkodtam nagyon, hogy belevágjak-e ebbe a cikkbe, mert kicsit olyan ez, mint a foci... mindenki ért hozzá
Arcanum, finom munkáknál engem zavarna, ha nem látnám rendesen, mit csinálok. Ha kiderítesz valamit, jöhet nyugodtan.
A zsinórvágás lehetséges lefelé, a gyalut mutatom is...
Joeni |2009.09.18 01:56:07
Nekem is nagyon tetszett...és nem csak a Tracker miatt!
Gratulálok és várom a fojtatást!
firesnake |2009.09.17 19:26:45
Ez tényleg alapmű. A legjobb cikk amit eddig ebben a témában olvastam. Remélem egyszer egy közös túrán lesz módom személyesen is tanulni tőled !
kontrra |2009.09.17 14:41:43
Csak gratulálni tudok, nagyon klassz írás lett, csatlakozom Arc'-hoz.
Arcanum |2009.09.16 23:38:02
Lemaradt:

Mindez semmit sem von le az írás értékéből!
Az anyag nagyon jó, hiánypótló, alapozó mű.

Gratulálok, még egyszer:

Arc?
Arcanum |2009.09.16 23:37:11
Tennék egy észrevételt, ami szerintem növelheti a biztonságos késhasználatot - famunkák esetében is.

A húsfeldolgozás kapcsán azt tanítják a szakácssuliban, hogy a kést mindig lefelé, és mindig magadtól elfelé tartva használd (ez mind a mozdulatok irányára, mind a penge élére vonatkozik).
Szerintem ez a szemléletet hasznos lenne adaptálni a famunkák esetében is. Ez könnyen alkalmazható mind a gyalulás, mind a zsinór elvágása esetében, valamint a finom hegyek, legömbölyítések készítésénél is kiváltható - és akkor nem hámozó fogást használnék.

Szerintem ezek a műveletek így biztonságosabban elvégezhetőek.

Ennek akkor lesz majd nagy jelentősége, amikor a használó fáradt, és hibázik.

(Majd megkérdem öcsémet is, hogy a henteseknél mit oktatnak, vagy mi a gyakorlat.)

Mindez csak a saját véleményem, és semmit sem von le az írás értékéből!
Az anyag nagyon jó, hiánypótló, alapozó mű.

Gratulálok, még egyszer:

Arc?
Arcanum |2009.09.16 23:24:56
Nagyon jó anyag.
Gratulálok, Vándor!
Szép volt.