Hipertermia PDF Nyomtatás E-mail
Cikkek - Túlélési technikák
Írta: Tuareg   

Hipertermia

 

Az erős napsütés, a forró nedves környezet nem csak az extrém sportolókra vagy szabadban kőkemény fizikai munkát végzőkre jelent veszélyt. Egy vasárnap koradélutáni séta, vagy tóparti strandolás simán kibillentheti szervezetünk hőháztartását. Kevesen gondolnák, pedig a meleget sokkal rosszabbul bírjuk, mint a hideget.

 

1

 

Emlős, melegvérű élőlényekként, testünk csak a számára ideális 37 °C körüli  tartományban (centrális hőmérséklet) működik tökéletesen. E felett vagy alatt működési zavarok lépnek fel.

Szervezetünk egy ideig saját erejéből is úrrá tud lenni a helyzeten. Különböző kompenzáló folyamatok elindításával képes hőmérsékletünket a megfelelő tartományban tartani. A túlmelegedést megakadályozandó izzadni kezdünk, ereink kitágulnak, pulzusunk, légzésünk felgyorsul – mindent megteszünk a maximális hőleadásért. A lehűlés megakadályozása érdekében pedig ereink összehúzódnak, a perifériák fűtése megszűnik, reszketéssel hőt termelünk - azért, hogy belső szerveink a lehető legtovább megmaradhassanak melegen.

Mindannyian voltunk már hasonló kompenzált hipo- vagy hipertermiás állapotban. Ezekből minden különösebb probléma nélkül kikerültünk.

 

Viszont bizonyos körülmények között az emberi test már nem képes úrrá lenni a helyzeten.

Ennek több oka lehet:

·     a környezet hőmérséklete, páratartalma meghaladja a védekezés képességét

·     dehidratálódik a szervezet, így már nem izzad, és megszűnik a párolgás okozta hőelvonás

·     nagy mennyiségű elektrolitot vesztünk (izzadunk ki), mely hiánya kihat a központi idegrendszerre

 

Ezekben az esetekben a hőháztartást befolyásoló folyamatok dekompenzálttá válnak, az emberi test hőmérséklete emelkedni kezd, a folyamat megfordítása már csak külső segítséggel lehetséges.

 

A hőártalmaknak több típusát különíthetjük el:

 

Napszúrás akkor alakul ki, ha a fedetlen fejet tartós napsugárzás éri. Strandon, piacon, hegyi túrán, iskolai évzárón... Ha a koponyában a hőmérséklet 2-3 fokkal emelkedik, az az egész test túlmelegedését okozza. A napszúrás súlyossága változó. Enyhébb esetben steril meningítisz (agyhártya gyulladás) és ödéma  alakul ki, súlyos esetekben vérzéses meningo enkefalítisz (agyhártya és agyvelő gyulladás) lép fel.

Tünetei: fejfájás, szédülés, fényérzékenység, hidegrázás, kábultság, láz, hányinger, eszméletvesztés.

A sérült személyt hűvös, szellős, árnyékos helyre kell fektetni, megemelt felsőtesttel. Vizes borogatásokkal hűtsük, akár az egész testét is. Kortyonként hideg ásványvizet itathatunk a pácienssel. Ha nem érzékeny rá a beteg, akkor a tünetek csökkentése érdekében egy Algopyrin tabletta vagy aszpirin, valamint C vitamin is adható. Magas láz esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz.

 

Hőkimerülés lép fel akkor, ha nagy melegben folyamatosan vizet és ásványi anyagokat veszítünk. Építkezésen, kerti munka közben, nehéz túrákon, hosszútávfutásokon, párás levegőjű esőerdőben. Gyakran több nap alatt alakul ki. Hőkimerülés esetén a beteg centrális hőmérséklete nem ér el extrém értékeket (nem haladja meg a 39 °C ), azonban felborul víz és elektrolit háztartása.

Aszerint, hogy a kettő közül melyik válik hangsúlyossá beszélhetünk:

·     vízhiányos hőkimerülés – alapvetően dehidratáció, amikor páciensünk izzadással több vizet veszít, mint amennyit pótol.

·     sóhiányos hőkimerülés (vízmérgezés) – amikor a vízveszteség pótolva volt, azonban a bőséges izzadással kimosódtak az ásványi anyagok a szervezetből.

 

A tünetek mindkét esetben hasonlóak: fáradtság, szédülés, didergés, izomgyengeség, izomgörcsök, gyors pulzus, fejfájás, ájulás.  Dehidratáció esetén kevés, sötét színű vizelet, száraz ajkak és bőr figyelhető meg.

A sok hasonló tünet miatt nehéz megkülönböztetni a két típust. Ezért vigyázni kell, hogy ne csak tiszta vízzel itassuk a beteget, mivel ezzel csak tovább fokozhatjuk a sóhiányt. Izotóniás italokat, egy kis sós vizet erőltessünk páciensünkbe, ha enni is tud, mindenképpen sós ropit, csipszet, vastagon sózott zsíros kenyeret etessünk.

A szédelgő ultrafutót meg szokták kérni, hogy köpjön... Ha nem tud, akkor vízhiányos, ha tud akkor sóhiányos hőkimerülésben szenved.

 

2

 

Ne feledkezzünk meg páciensünk hűtéséről, vizes borogatásokkal, legyezővel. Fontos a pihenés, a felépülés napokig tarthat.

 

A hőguta a legsúlyosabb formájú hőártalom. Ekkor a kompenzáló -hőháztartást szabályozó- folyamatok teljesen felmondják a szolgálatot. A test túlmelegszik, hőmérséklete meghaladja a 41 C fokot. Nagy melegben való munkavégzéskor, sportoláskor léphet fel. Tulajdonképpen ez az az állapot, amikor a fentebb említett napszúrás, víz és sóhiányos hőártalmak együtt jelentkeznek. Tünetei hasonlóak, csak sokkal fokozottabbak: gyakori a tudatzavar, ájulás, görcsök, forró és száraz bőr, szapora pulzus, ritmuszavarok.

A magas centrális hőmérséklet hatására az egész testet érintő folyamatok indulnak el: felborul a metabolizmus, az elektrolit háztartás, a szervekben működési zavarok, majd károsodások lépnek fel.

Ha lehetőségünk van rá, azonnal hívjunk orvosi segítséget, mivel a beteg állapota folyamatosan romlik.

A segítség megérkezéséig legfontosabb, hogy lehűtsük a beteg testét. Akár radikális módon jeges vízzel. Fektessük közben a sérültet árnyékba, megemelt felsőtesttel. Figyeljük keringését, légzését. Keringésmegállás esetén kezdjük meg az újraélesztést, tovább folytatva a hűtést.

 

Mint fentebb láthattuk, a nagy meleget egyáltalán nem szabad lebecsülnünk. Különösen figyeljünk a gyermekekre és az idősekre, mivel náluk a védekező folyamatok még, vagy már nem működnek megfelelően.

A hangsúlyt a megelőzésre kell tennünk. Egyrészt igyekezzünk elkerülni a túlmelegedést, másrészt pedig megfelelő ruházattal, víz és ásványi anyag (elektrolit) bevitellel segítsük a kompenzáló folyamatok működését.

Nem elhanyagolandó az akklimatizáció szerepe. A nagy meleghez fokozatosan hozzá kell szoktatni a szervezetet. A tavaszi természetjárás, edzések fontos alapját képezik a nyári meleghez alkalmazkodott fizikai erőnlétünknek. Egy meleghez tökéletesen alkalmazkodott szervezet kevesebb sót izzad ki, megelőzve az elektrolit-háztartás felborulását.

 

Ruházatunk legyen világos színű, laza, szellős, lehetőleg az egész testfelületünket takarja. Személyes véleményem, hogy a vizet felszívó gyapot ruházat nagy melegben sokkal előnyösebb a legtöbb sportoló által előnyben részesített műszálas technikai öltözettel szemben. Fejünket védjük szalmakalappal, kendővel, tarkónkat is takaró légiós sapkával. Ezeket akár be is nedvesíthetjük.

 

Könyvészet:

·        Zacher Gábor: Mi van, ha lehűlünk vagy túlmelegszünk - jegyzet

·        Arafat – Vass: Primul ajutor calificat, manual SMURD ( Képesített elsősegélynyújtás – rohammentők tankönyve)

·        Titirca L: Conduita in urgente medico – chirurgicale ( Magatartás belgyógyászati és sebészeti sürgősségi esetekben)

·        Dr. Gőbl G: Oxiológia

·        Jevon – Philipp: Sürgősségi ellátás és elsősegély

·        Betlehem József: Első teendők sürgős esetekben – elsősegélynyújtás

Hozzászólások
Keresés
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!
h1970hu |2015.08.31 11:11:19
Köszi, nagyon hasznos írás! A vízmérgezést egyszer én is megtapasztaltam egy bicajtúrán és szinte szó szerint szétestem. Egyik kúttól a másikig mentem, ittam, de egyre rosszabbul lettem... Azóta a sóbevitelre is ügyelek, és kerülöm a híg "asványvizeket"
Öregindián |2015.08.23 21:02:23
Még valamit. A világ drasztikusan megváltozott körülöttünk. A hőterhelés egyre nagyobb lesz. Szót kell fogadnunk azoknak, akik tapasztalati és elméleti tudásuk alapján felhívják a figyelmünket olyan veszélyekre, amelyeket korábban vállrándítással elintéztünk!
Öregindián |2015.08.23 20:47:35
Bizony, bizony! Hányszor felbukkan, hogy pótoljuk idejében a konyhasót (Na)mivel a szív a kálium-nátrium egyensúlyban dolgozik akadálymentesen.És ha csak iszunk, bizony "kilúgozódik", pontosabban extrém módon veszít sót a szervezet! Köszi Tuareg a szakszerű, jó írásért!
Lackó |2015.08.22 08:30:12
Nagyon jó írás! Sokan lebecsülik a meleg élettani hatását.
kontrra |2015.08.20 13:13:09
Köszi!
Mostanában azt hiszem páran tapasztalhattuk is a leírtakat, én nem vagyok fejfájós, de pár napja még, amikor 38 fokos melegben dolgoztam, nekiállt fájni a fejem, elkezdődött valamelyik fent említett kórság, de aztán hűtöttem magam, és rendbe jöttem.