Éleszték készítése taplóból PDF Nyomtatás E-mail
Cikkek - Túlélési technikák
Írta: Willinger Krisztián   

 

Éleszték készítése taplóból

 

Több cikket olvashattunk már különböző élesztékekről és azok praktikus használatáról. Én most össze szeretném foglalni azt az információáradatot, ami a taplógomba mint éleszték körül összejött, és be szeretném mutatni a folyamatot, ahogyan elkészítettem.

 

Fejléc

 

Az első lépés a taplógomba begyűjtése volt. Ez elsőre nem tűnt nagy kihívásnak, csak akkor mikor már kb. két-három órát bolyongtam az erdőben és kémleltem a fákat a lehetséges "áldozatért". A keresés meghozta eredményét: egy kidőlt tölgyfa törzsén találtam egy kb. kéttenyérnyi méretű taplót.

A tapló nem valami erősen kapaszkodott már az öreg tölgyfához, ezért az eltávolítása kicsit könnyebb volt, mint az élő fához nőtt társainak. A taplót palástszerűen egy fehér kemény réteg borította, és a fával érintkező része elég kemény, "fás" volt.

A kikészítés tűzrakással kezdődött, ehhez próbáltam inkább keményfát keresni, de a tűzbe került száraz gaz és egy kis fenyőhulladék is. Miközben a tűz szépen ropogott, hozzáláttam a tapló kemény fehér kérgének eltávolításához.

 

1

 

Ez a kéreg rész eléggé ragaszkodó típus, így kb. fél órámba tellett mire sikerült mindet eltávolítani róla.

 

2

 

Itt egy kicsit csaltam mert bevittem a taplót a műhelyembe és szalagfűrésszel egy centis szeletekre vágtam. (a vasfűrész is bőven megfelel a célnak).

 

3

 

Ezalatt az idő alatt már a tűz is nagyjából leégett és volt lehetőség szedni egy kis hamut.

De mielőtt ezt megtennék érdemes várni vele, mert elég meleg a hamu alsó része. Amíg vártam előszedtem édesanyám kedvenc vasár- és ünnepnapi lábasát és feltettem benne három liter vizet forrni.

 

4

 

Mire a víz forrni kezdett, már a hamuban is lehetett kézzel turkálni, így bátran kiszedtem egy műanyag dobozba némi hamut (kb. egy marék).

 

5

 

A hamut beleszitáltam a forrásban lévő vízbe, és egy perc múlva beledobáltam a taplószeleteket.

 

6

 

A tapló színe fekete lett és erőteljes gombaszagot kezdett árasztani magából.

A lábast lefedtem és egy órán keresztül főztem, egészen addig míg elfőtte a levét. Közben azért próbáltam kevergetni, hogy minden szelet megszívja magát.

 

7

 

A lábast a tűzről levettem és kivittem a műhelybe, ahol egy tuskón, egy három kilós kalapács segítségével elkezdtem a taplót lapítani. A taplóból az ütések során nagy mennyiségű víz távozott, amire érdemes számítani, mert mindent beterít kétméteres körben.

A tapló két részre válik az ütésektől: egy kemény szivacsos és egy puhább bőrszerű részre. A szivacsos részt eldobtam mert nekünk a bőrszerű részre van szükségünk. Ezeket a részeket kb.2-3mm vastagra lapítottam. Miután az összes szelettel végeztem, felraktam őket a radiátorra száradni.

 

8

 

Másnapra az összes lap kiszáradt, és lett egy kupac bőrhöz hasonló anyagom, ami száraz de mégis rugalmas.

 

9

 

Alig vártam, hogy kipróbáljam, ezért egy kis darabot letéptem és felbolyhosítottam, hogy hamarabb meggyulladjon

 

10

 

11

 

Nem is kellett neki sok, csak két húzás a szikravetőn, és máris elkezdett parázslani a tapló.

 

12

 

13

 

Összegzésképpen: szerintem egy nagyszerű élesztéket kapunk pár óra munkával, és rengeteg időt spórolunk meg, ha nem a tűzgyújtás pillanatában kezdünk el éleszték után kutatni.

Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem remetének a fordítást, ami sokat segített az elkészítésben, és mindenkinek, akik a topic-ok révén adták a jó ötleteket.

 

Üdv: Willinger Krisztián

Hozzászólások
Keresés
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!
kovu78 |2015.01.23 11:06:25
köszönöm én is a cikked!
T-Boar |2015.01.21 21:59:29
Köszi, kipróbálom!
david2589 |2015.01.21 21:36:36
Mai napon végre kipróbáltam én is a tapló éleszték készítést. Szerintem felesleges 24 órás főzés! Én másfél órán át főztem jó két marék hamuval! Az egészben egyetlen negatív tapasztalat az volt, hogy rettentő büdös szag telítette be a konyhát, ezért javaslot szabadtéren rotyogtatni! Főzés után a szivacsos részt kézzel eltávolítottam, így nem fröcsköl annyira mint amire az írásodból számítani lehet. Lapítás után szárítottam a kandalló előtt, a kisebb darabok már csont szárazak. Ki is próbáltam az imént haladéktalanul és teljesen jó! Egy szikra és már izzik is! Szuper! Én mindig tartok a hátizsákban elszenesített pamutdarabot légmentesen elzárva, de már a taplót is odateszem mellé! Hogy melyik a jobb??? Ki tudja. Szerintem mindegyik. Kinek ez kinek az.
bedeco |2015.01.21 16:22:10
Nagyon élveztes, könnyen követhető, megjegyezhető volt, remek képekkel.
Köszönöm.
Én is fogok csinálni.
Öregindián |2015.01.19 14:55:20
Ezt nem értem. Ugyanígy vágtam fel a taplógombát, és csaknem egész nap főztem, mégse lett belőle semmi. Azaz le kellett volna válnia a fás résznek a spórásról, amikor ütlegeltem, de nem akart lejönni. Még meg van minden darab, tavasszal megnézem, mit lehetne tenni velük.