Új erdei örömforrásom: a Fatwood PDF Nyomtatás E-mail
Cikkek - Túlélési technikák
Írta: Öregindián   

 

Új erdei örömforrásom: a Fatwood

 

 

Először is Switchblade barátunknak szeretnék köszönetet mondani, amiért meglehetősen idős koromra megint újat tanulhattam az erdőről. Ő írt, illetve tett fel képet a Késportálon, az általam indított Túlélőkések, túlélés-c. topikban a fatwoodról. Másodjára Joeninek jár köszönet, mert e tudósításon felbuzdulva felfedezte, és közzé tette, hogy a Budai hegyvidéken is lehet találni fatwoodot. Némi sikertelen próbálkozás után rám mosolygott a szerencse, én is rábukkantam egy kívánatos tuskóra. Íme:

 

 

Tipikus fatwood tuskó

 

  De mi is az a fatwood? Ha beütitek ezt a nevet bármelyik internetes keresőbe, rengeteg leírásra és videóra bukkanhattok. Ami a lényeg: a kettétört fenyőfa, vagy elég magas (!)  tuskóra vágott fenyő belső védelmi rendszere igyekszik begyógyítani a sebet, és szinte árasztja a gyantát a sérülés irányába. Olyannyira telíti a szöveteket ez az anyag, hogy vörösesre-lilásra, máskor sárgásra színezi a fenyőcsonkot. Ezzel pedig előállít a számunkra egy csodás gyújtóst a tábortüzünkhöz. Tekintve, hogy nem mindegyik sérült, vagy csonkolt fenyő ?fatwoodosodik?, (a törvényszerűségeit még nem ismerem) felkutatása nagyon izgalmas szórakozás, talán a gombászáshoz hasonlóan érdekes erdei időtöltés. Hol keressük? Mindenütt, ahol fenyvesre bukkanunk. A Duna-kanyarban lévő telkem mögött is húzódik egy kb. 40 méter széles, és úgy egy kilométer hosszú fenyőerdő. Ebben találtam rá az alábbi érdekességre: 

 

A kettős törzsű fenyő

 

Ez a tuskó azért érdekes, mert valaha kettős törzsű fa volt, ám pár évvel ezelőtti erdőrendezéskor az egyik törzset kivágták. A másik tovább élt, és a ?gyantagyár?ontani kezdte a csodás illatú sebtapaszt. Megjegyzendő, hogy idén a megmaradt törzzsel is végzett a fűrész, ám az új csonk megmaradt egyszerű tuskónak. Lehet, hogy később fatwooddá válik? Nem tudom, még nem értek annyira a témához. A fatwood begyűjtése egyébként nem egyszerű dolog. Lehet nagyobb méretű késsel harkálykodni, de aki nem akarja mindjárt az elején megutálni a fatwood vadászatot, az jól teszi, ha baltát visz magával. Én régi, agyonrozsdállt, de jó acélból készült baltából szabtam magamnak egy ?tábori mindenest?, ezzel már könnyebb a munka.

 A fadarabokat szaglászva gyűjtögetjük. 

 

Szaglászva tesztelünk

 

Az igazi fatwoodnak ugyanis  átható, nagyon erős illata van, mintha az egész fenyves bele lenne zsúfolva. Ezt a halom fát a Hármashatár hegyen ?levadászott? tuskóból hasogattam, kb. fél óra alatt.

 

Fél órás munka zsákmánya

 

Nem messze a lelőhelytől, egy pár éve leégett erdőrészen keresgéltem, és még itt is találtam fatwoodot. Tekintve, hogy már volt elég anyagom a kormos tuskóval nem bíbelődtem.

 

Égett erdőben is érdemes körülnézni

 

De most már ideje rátérni a felhasználásra. Ismeretlen dolgokat szeretek ellenőrzött körülmények között kipróbálni, ezért a saját telkemen kezdtem a felderítőmunkát. Ugyancsak Switchblade barátunk útmutatása alapján, előbb az egyik késem kaparóélével, majd a rendes élével kaparékot készítettem. Egy begyújtásnyi halom előállítása 2-3 perc. Faragtam forgácsot is, valamint hasítottam vékony fatwoodszálakat is.

 

Előkészület a tűzgyújtáshoz

 

A szikravető a kaparékot kellő gyakorlat birtokában az első csóvával begyújtja. Elképesztő hevességgel kezd égni. Ekkor ráteszek egy csipetnyi forgácsot, majd arra néhány szál vékony fatwoodot. Az eddigi tapasztalataim szerint (ez kb. 50 tűzgyújtás) annyira erős lángot kapunk, hogy azzal még az enyhén nedves vékony ágakat is belobbanthatjuk. Ha pedig csak ázott tüzelőt találunk, akkor néhány testesebb fatwood darab begyújtása után minden bizonnyal égni fog a tábortüzünk. 

 

Jó dolog fakérgen begyújtani...

 

... aztán felerősíteni a tüzet 

 

A következő kép esős időben készült. A gyújtóst akáckéregre raktam, azon tápláltam a lángokat, majd beraktam a tűzrakó helyre. 

 

Így még a telken lévő tábortűz is romantikusabb

 

Ma már úgy vagyok ezzel, mint a gyerek az új játékával, a telken is, túrán is így gyújtom meg a tüzemet. Nagyon praktikus, ha előre készítünk kaparékot, forgácsot, és fenyőszilánkokat. Három tégely szükséges hozzá, és nagy pech kell ahhoz, hogy a nap végén ne tudjunk testet-lelket melengető lángok mellett megpihenni.

Ki akartam próbálni, hogy szükség esetén menyi idő alatt lehet fatwood tűzön egy ételkonzervet megmelegíteni. 

 

A bevetésre váró anyagok

 

Főzni ugyanis csak az főzzön ezzel a ?zsírosfenyővel?, akinek hobbyja a mosogatás. A fa rettenetesen kormoz, igazából csak begyújtásra érdemes használni. A tüzet az angol hadseregben rendszeresített ?kályhában? raktam meg. Mivel az alja lyukacsos, kihullott volna a kaparék, ezért egy nyírfakéreg darabon startolt a láng. A fatwood-láng erejére jellemző, hogy cca. 3 másodperc múlva már nem tudtam kézzel megérinteni a fémlábakat! A doboz és a kályha lábai között elegendő hely volt a tűz égésterének, és táplálásának. Megint egy döbbenet: nagyjából 5 másodperccel a tűz megrakása után már forrni kezdett a sóletbab a doboz széleinél. Azután másfél perc múlva forró volt az étel.  

 

Melegszik a sólet

 

Kormoz ám rendesen

 

Kész a kaja

 

De mint a képeken is látszik, pokoli kormos lett az edény. Az egész művelethez alig néhány fadarabot használtam fel, sőt, kicsit pazaroltam is, mert a konzerv levétele után cca. 2 percig tovább égett a tűz. 

 

Kb. ennyi fatwood-ot használtam fel

 

Megjegyzések: Nagyítókkal eddig nem sikerült a kaparékot meggyújtanom. Füstölgött, de nem kapott lángra.

 

Nagyítóval nem sikerült

 

Ismerve most már a fatwood igen heves tüzét, kormozó tulajdonsága ellenére jó tudni, hogy szükség esetén a ponyvamenedékünk alatt, vagy sátrunk előterében is pillanatok alatt megfőzhetünk egy levest, vagy teát. Persze lehet gázfőzővel is - de az nem FATWOOD!

 

Írta:Öregindián

Hozzászólások
Keresés
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!
Öregindián  - re: |2010.12.29 23:02:17
SATUvokdenemtomajelszavam írta:
"...és nagy pech kell ahhoz, hogy a nap végén ne tudjunk testet-lelket melengető lángok mellett megpihenni..."

Szerintem meg:
nagy bénaság kell hozzá, hogy nap végén, akár fatwood nélkül, ne tudjunk testet-lelket melengető lángok mellett megpihenni  
Gratulálok a hozzászólásodhoz! És az indíttatásodat is ismerem. Nagyon gyenge visszavágás volt.

Na mindegy...
SATUvokdenemtomajelszavam |2010.12.28 09:25:56
"...és nagy pech kell ahhoz, hogy a nap végén ne tudjunk testet-lelket melengető lángok mellett megpihenni..."

Szerintem meg:
nagy bénaság kell hozzá, hogy nap végén, akár fatwood nélkül, ne tudjunk testet-lelket melengető lángok mellett megpihenni

Na mindegy...
Moti  - re: |2010.10.29 19:41:38
Öregindián írta:
Moti! Magyarul borostyánfa a fatwood? Hol lehet erről olvasni?

Én neveztem el így,mert van néhány darab ami már-már olyan állagú az én érzetem szerint.Bocsánatot kérek ha félrevezető voltam.
Öregindián |2010.08.30 10:00:42
Moti! Magyarul borostyánfa a fatwood? Hol lehet erről olvasni?
Boonie-M |2010.08.27 18:59:38
Kösz Öregindián, élmény volt olvasni! Újabb remek időtöltés az őszi erdei barangolásokra!
Moti |2010.08.27 13:43:53
Öregindián,köszönet a cikkért! Tényleg hatékony az anyag, ahogy néztük talán még jobb a kereskedelemben forgalmazott Maya Stick-nél is.A gyűjtése munka és öröm együtt,igen-igen szívós ez a borostyán-fa,na és az az illat...mesés!
kontrra |2010.08.23 21:01:51
Szerintem hétvégére már nem lesz ehető gomba, mint írtam, a többség már most is öreg volt. Az ideális időjárásnak köszönhetően egyszerre kijött rengeteg gomba, most egy darabig pihi lesz, aztán jönnek az őszi gombák.
A gombák többsége varashátú galambgomba volt, volt sok párducgalóca, mindenféle tölcsérgombák, döggombák, össz. 2 nagy, öreg őzláb, néhány vargánya, 1 fiatal csiperke. A Zsivány-sziklák alatt, egy nagy tölgy körül legalább 15 kilónyi fagomba volt, sajnos nem ismertem, de nem látszott ehetőnek, viszont látványos volt.
gunya |2010.08.23 20:44:36
Minden elismerésem!!!Jó az öreg a háznál
Öregindián |2010.08.23 18:24:53
Ezek szerint már kijöttél a gyomormosásról, tehát megírhatnád, miféle gombák voltak. A hétvégén máris húzok a Pilisbe,-ha érdemes! A fatwood keresést meg ne add fel, olykor a legváratlanabb helyen talál rá az ember.
kontrra |2010.08.23 14:01:01
Szombaton voltam Dobogókő környékén, kerestem fatwoodot, de nem találtam.
Viszont annyi gomba volt, (bár 90 %-ban már öreg), amennyit összesen nem láttam eddig a Pilisben. "Kénytelen" voltam meghívni pár barátunkat egy gomba pörköltre, hogy ne vesszen kárba a zsákmány.
Így lett a fatwoodos cikkből egy jó, majd' éjfélig tartó buli a barátainkkal.
mek |2010.08.22 18:02:02
Nnnnna, látom a képek is megérkeztek.
Anélkül is jó volt, így még jobb!
Switchblade |2010.08.20 05:40:39
Orulok, hogy igy terjed a fatwood felhasznalasa, alkalmazasa (es, hogy ebben talan van egy kis reszem ). A fuggoseg hamar kialakul... Oregindian, "a termeszet olyan iskola ahol az oktatas sosem fejezodik be" ...
Koszonet a jopofa stilusban irodott cikkert!
Öregindián |2010.08.19 22:14:07
Na ez az! Régen én is láttam valahol,(de ki tudja már hol?) szakadt, lilás fenyőcsonkokat. Kár, hogy ilyen későn tudtam meg, micsoda érték mellett mentem el!
kontrra |2010.08.19 20:26:42
Sokszor láttam már erdőkben lilás fenyőtuskókat, nem tudtam mire vélni, most kiderült, kösz.
Ki fogom próbálni, talán már a hétvégén.
Vándor |2010.08.19 13:49:52
Érdekes, gyakorlatias cikk, köszönjük szépen!
Öregindián  - re: |2010.08.19 13:35:52
Walker Filly írta:
Gratula, jó cikk, klassz fotók! A múlt héten szerencsére mi is találtunk elég fatwoodot az Anikó-forrásnál, jól is jött, mert nagyon fel volt ázva minden.


Hihi, de a szellemi vezető én voltam, mert jóval előtte a Motinak megírtam a fatwoodos kalandjaimat, és ha jól emlékszem, fotót is küldtem neki.
csoty |2010.08.19 12:53:49
Köszi Öregindián!
Az én módszerem inkább gombászós.
Néha a korhadt törzsekből egy konkáv csillag keresztmetszetű belső marad, én abból termelem ki a szükségletem.
Walker Filly |2010.08.19 11:58:33
Gratula, jó cikk, klassz fotók! A múlt héten szerencsére mi is találtunk elég fatwoodot az Anikó-forrásnál, jól is jött, mert nagyon fel volt ázva minden.