Viaszfőző újratöltve PDF Nyomtatás E-mail
Cikkek - Felszerelések, tesztek
Írta: Pityubá   

Viaszfőző újratöltve

 

Túlélési technikákban használunk viaszfőzőt. Egyszerű szerkezet, olyan helyeken használható, ahol nem áll rendelkezésre más tüzelőanyag.

 

1

 

Legelterjedtebbek gyertyaviaszból, kartonpapír kanóccal készülnek. Ezen típusok hibája az edény alján képződő korom réteg, valamint a rossz hatásfokú fűtőanyag hasznosítás.

 

2

Íme teamécsesekből készített, korommentesen működő viaszfőző.

Ennek készítését fogom bemutatni, tapasztalataimat megosztani.

 

Svédasztalos ételek melegen tartásához nagyobb méretű mécseseket használnak.

 

3

 

Ezek üzemanyaga paraffin. Hagyományos kanóccal készül. Ezek nem kormoznak. Hasonló fűtőanyag található a teamécsesekben is. Ezen ismeretek vezettek a módszer kipróbálásához.

 

Konzervdobozból 4cm magas szélfogót készítettem, melyet alul, körben, légbevezető lyukakkal láttam el. X alakú edénytartót készítettem hozzá, 8mm magasságú, 1mm vastag, élére állított acéllemezekből. 1 literes rozsdamentes lábast félig töltöttem vízzel.

 

4

 

Teamécsesekből 7darabot helyeztem a szélfogóba, begyújtottam, fedővel fedett lábast ráhelyeztem.

 

5

 

10 perc elteltével forrni kezdett a 0,5 liter víz. 7 darab teamécsestől nem is lehet nagyobb teljesítményt várni.

 

6

 

Ezután megvizsgáltam az edény alját és nem találtam rajta koromnak legkisebb nyomát sem.

 

Összegezve: a teamécses fűtőanyaga alkalmas kormozástól mentes viaszfőző készítésére. Ügyelni kell a szélfogó légbevezető nyílásainak kialakítására, e nélkül elaludtak a hátsó mécsesek. Edénytartó magassága, ha túl magas, akkor veszendőbe megy a keletkező hő jelentős része. Ha alacsony, akkor nem lesz elegendő hőáramlás az edény alatt.

 

Olyan dobozba kell tölteni a fűtőanyagot, amelyet használat után tetővel le tudunk zárni, lángot el tudjuk oltani. Viaszfőzőnek alkalmas, pl. a kerek alapterületű, fém cukorkás doboz.

 

Kanócnak 1mm-nél nem vastagabb, 7-8 db pamut zsinór. Hullámpapír nem megfelelő, mert több fűtőanyagot szív fel, mint amit kormozás nélkül el tud égetni. Tekercsbe tekert hullámpapír sem alkalmas, mert az égés közepére nem jut elegendő levegő, ezért a fűtőanyag rossz égése miatt kormozhat. Ezeket a hasznos tapasztalatokat felhasználva, és ügyelve a próba során meghatározott méretekre, bátran állíthatom, lehet korommentes, fűtőanyag takarékos viaszfőzőt készíteni.

 

Készítette: Pityubá 2015.

 

Hozzászólások
Keresés
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!
Törölt felhasználó |2016.02.10 12:43:26
Vándor, köszönet a tapasztalat megosztásért. Erre való a fórum.
Vándor |2016.02.09 17:25:42
Nagyon jó ötlet, gratulálok.
Ha a levegő bevezető nyílásait kicsit magasabbra fúrod, akkor nem torlaszolják el mécsesek, sokkal jobb lesz a kéményhatás, több hő ér oda hamarabb az edényhez.
Ezen a régi képemen látszik, hogy a lyukak a lánggal egy vonalban vannak, és milyem magas tüzet csinál a denszesz égő... ami egyébként nem így ég a szabad levegőn:
http://mtp.info.hu/images/cikkek/Vandor/BFK/IMG...
Törölt felhasználó |2016.02.07 13:03:45
Bambuszfáklya kanócot nem javaslom. 2 mm nél vastagabb kanóc már kormoz. Tehát ugyanott volnánk véle mint a kartonpapír kanóccal. Mint írtam a cikkben is 1 mm vastag kanócból kell sok, minimum 3 cm távolságra egymástól, hogy kellő mennyiségű oxigén jusson az egyes kanócokhoz.
jaybalage |2016.02.06 23:37:50
Köszi az ötletet Pityubá!
A bambuszfáklyába való kanóccal vajon működne?
Öregindián |2016.02.06 13:04:19
A kísérletező kedv meghozza a gyümölcsét!