Taplógomba kikészítése |
Írta: remete | |||||
Taplógomba kikészítése
A taplógomba kikészítésének számtalan módja van. Néhány alkimista-jelölt különböző adalékokat (salétromot, vizeletet, stb.) is tesz a főzővízbe. Az alábbi leírás a www.bushcraftuk.com portálon található cikk fordítása. (by remete) A taplógomba ilyen formában nő az erdőben a nyírfa törzsén. Begyűjtés után nyerjük ki a külső kéreg és belső fás rész közötti réteget. A felesleges maradékot használjuk majd tüzelőnek, ne vesszen kárba. Szórjunk keményfa hamut egy edény vízbe és főzzük benne a taplót 1 napon át. 24 óra elteltével így néz ki a főzetünk: Tegyük az anyagot egy rönk tetejére és egy husánggal kezdjük lapítani. Ilyen lesz a kilapított taplóréteg: Úgy néz ki, mint a "klopfolt" marhaszelet. Hagyjuk megszáradni. Kiszáradás után olyan, mint a szarvasbőr. Bolyhosítsuk fel egy éles kődarabbal. Helyezzük a taplót egy kovakő tetejére. Lefelé irányuló mozdulattal üssük az acélt a kőhöz. Füstölgő parázsra kap a tapló, ami elég az éleszték lángra lobbantásához.
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!
|