Több cikket olvashattunk már különböző élesztékekről és azok praktikus használatáról. Én most össze szeretném foglalni azt az információáradatot, ami a taplógomba mint éleszték körül összejött, és be szeretném mutatni a folyamatot, ahogyan elkészítettem.
![Fejléc](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Archivum/Taplo/ElesztekTaplobol/11_resize.jpg)
Az első lépés a taplógomba begyűjtése volt. Ez elsőre nem tűnt nagy kihívásnak, csak akkor mikor már kb. két-három órát bolyongtam az erdőben és kémleltem a fákat a lehetséges "áldozatért". A keresés meghozta eredményét: egy kidőlt tölgyfa törzsén találtam egy kb. kéttenyérnyi méretű taplót.
A tapló nem valami erősen kapaszkodott már az öreg tölgyfához, ezért az eltávolítása kicsit könnyebb volt, mint az élő fához nőtt társainak. A taplót palástszerűen egy fehér kemény réteg borította, és a fával érintkező része elég kemény, "fás" volt.
A kikészítés tűzrakással kezdődött, ehhez próbáltam inkább keményfát keresni, de a tűzbe került száraz gaz és egy kis fenyőhulladék is. Miközben a tűz szépen ropogott, hozzáláttam a tapló kemény fehér kérgének eltávolításához.
![1](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Archivum/Taplo/ElesztekTaplobol/01_resize.jpg)
Ez a kéreg rész eléggé ragaszkodó típus, így kb. fél órámba tellett mire sikerült mindet eltávolítani róla.
![2](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Archivum/Taplo/ElesztekTaplobol/02_resize.jpg)
Itt egy kicsit csaltam mert bevittem a taplót a műhelyembe és szalagfűrésszel egy centis szeletekre vágtam. (a vasfűrész is bőven megfelel a célnak).
![3](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Archivum/Taplo/ElesztekTaplobol/03_resize.jpg)
Ezalatt az idő alatt már a tűz is nagyjából leégett és volt lehetőség szedni egy kis hamut.
De mielőtt ezt megtennék érdemes várni vele, mert elég meleg a hamu alsó része. Amíg vártam előszedtem édesanyám kedvenc vasár- és ünnepnapi lábasát és feltettem benne három liter vizet forrni.
![4](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Archivum/Taplo/ElesztekTaplobol/04_resize.jpg)
Mire a víz forrni kezdett, már a hamuban is lehetett kézzel turkálni, így bátran kiszedtem egy műanyag dobozba némi hamut (kb. egy marék).
![5](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Archivum/Taplo/ElesztekTaplobol/05_resize.jpg)
A hamut beleszitáltam a forrásban lévő vízbe, és egy perc múlva beledobáltam a taplószeleteket.
![6](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Archivum/Taplo/ElesztekTaplobol/06_resize.jpg)
A tapló színe fekete lett és erőteljes gombaszagot kezdett árasztani magából.
A lábast lefedtem és egy órán keresztül főztem, egészen addig míg elfőtte a levét. Közben azért próbáltam kevergetni, hogy minden szelet megszívja magát.
![7](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Archivum/Taplo/ElesztekTaplobol/07_resize.jpg)
A lábast a tűzről levettem és kivittem a műhelybe, ahol egy tuskón, egy három kilós kalapács segítségével elkezdtem a taplót lapítani. A taplóból az ütések során nagy mennyiségű víz távozott, amire érdemes számítani, mert mindent beterít kétméteres körben.
A tapló két részre válik az ütésektől: egy kemény szivacsos és egy puhább bőrszerű részre. A szivacsos részt eldobtam mert nekünk a bőrszerű részre van szükségünk. Ezeket a részeket kb.2-3mm vastagra lapítottam. Miután az összes szelettel végeztem, felraktam őket a radiátorra száradni.
![8](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Archivum/Taplo/ElesztekTaplobol/08_resize.jpg)
Másnapra az összes lap kiszáradt, és lett egy kupac bőrhöz hasonló anyagom, ami száraz de mégis rugalmas.
![9](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Archivum/Taplo/ElesztekTaplobol/09_resize.jpg)
Alig vártam, hogy kipróbáljam, ezért egy kis darabot letéptem és felbolyhosítottam, hogy hamarabb meggyulladjon
![10](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Archivum/Taplo/ElesztekTaplobol/10_resize.jpg)
![11](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Archivum/Taplo/ElesztekTaplobol/11_resize.jpg)
Nem is kellett neki sok, csak két húzás a szikravetőn, és máris elkezdett parázslani a tapló.
![12](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Archivum/Taplo/ElesztekTaplobol/12_resize.jpg)
![13](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Archivum/Taplo/ElesztekTaplobol/13_resize.jpg)
Összegzésképpen: szerintem egy nagyszerű élesztéket kapunk pár óra munkával, és rengeteg időt spórolunk meg, ha nem a tűzgyújtás pillanatában kezdünk el éleszték után kutatni.
Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem remetének a fordítást, ami sokat segített az elkészítésben, és mindenkinek, akik a topic-ok révén adták a jó ötleteket.
Üdv: Willinger Krisztián