Függőágy, mint menedék VI PDF Nyomtatás E-mail
Cikkek - Felszerelések, tesztek
Írta: Lóláb   

 

Függőágy, mint menedék
6.rész

 

Függőágyak... ;-)

 

Elérkeztünk a függőágyakat bemutató sorozat utolsó részéhez.

Akik végigolvasták sorozatunk előző részeit, azokban -remélhetőleg- kialakult egy kép, hogy milyen alapvető követelményeknek kell megfelelnie egy jó minőségű, túrázásra alkalmas függőágynak. Ebben a záró részben összefoglalom az eddig tapasztaltak alapján azokat a paramétereket és tulajdonságokat, melyek segítségül szolgálhatnak egy függőágy kiválasztásánál, vagy elkészítésénél. Mindezt kiegészítve a saját ötleteimmel, egyrészt azért, hogy a függőágyak iránt komolyan érdeklődőket hasonló kreatív ötletek kitalálására sarkalljam, másrészt segítségül azoknak, akik nem tudnak megfizetni egy ilyen professzionális menedéket, és ezért fognak bele az elkészítésébe.

 

Természetesen az eddig bemutatott függőágyakon kívül létezik még jó néhány termék. Ezek némelyike szintén alkalmas lehet arra, hogy túrák során menedékként alkalmazzuk. Minden egyes darab bemutatása lehetetlen, de nem is ez volt a célom.

 

(Csak a rend kedvéért álljon itt néhány link - a teljesség igénye nélkül – a szóba jöhető termékekről:

Speer Hammocks

www.speerhammocks.com

Eagle's Nest Hammocks

www.eaglesnestoutfit.com

Crazy Creek

www.crazycreek.com

Trek Light Hammocks

www.treklightonline.com

Hammock Bliss

hammockbliss.com )

 

Megemlíteném még a hálós függőágyakat is, amihez olcsón hozzá lehet jutni. (Nem a nagyméretű pihenő ágyakra gondolok, hanem a kicsire elcsomagolható verzióra. Amit katonai ruházatot és felszerelést árusító boltokban lehet kapni.) A sajátomat egynapos túrákra mindig magammal viszem. Néhány órás pihenésre kiváló.

Viszont egész éjszakás alvásra alkalmatlan, mert sem a mérete, sem az általa nyújtott "kényelem" nem éri el az ehhez szükséges szintet. Nem vagyok egy kigyúrt, túlméretezett pasas. Normál testalkattal, 183cm-es magassággal és 80kg-os testsúllyal rendelkezem. Tapasztalataim szerint ez a függőágy hosszútávon rövid és keskeny. Ebből kifolyólag eléggé instabil is. Ezen kívül húsbavágó élményt nyújt. Aki nem kívánja az egész éjszakát „vigyázzállásban fekve” tölteni, az meg se próbálja.

 

Az elvárható főbb funkciók és tulajdonságok

 

Alap funkciók:

Legyen tartós és biztonságos, szélben, viharban is legyen stabil, ahogy a ki és bemászáskor is. Védjen az esőtől, széltől, a rovaroktól és a kígyóktól. Legyen gyorsan felállítható és leszerelhető bármilyen időjárási körülmények között anélkül, hogy elázna, vagy károsodna.

 

Kényelmi szempontok:

Legyen megfelelő belső méret és tér, az alváshoz és a felszerelés elhelyezéséhez. És lehetőség apró tárgyak, lámpa elhelyezésére.

 

Fontos tudnivalók:

- A tartósság, a stabilitás, a méret nagymértékben függ a választott típustól. Ezek olyan paraméterek, melyeken lényeges változtatásokat nem lehet végrehajtani.

- Az eső, szél, rovarok és kígyók elleni védelem fejleszthető.

-A kiegészítők és lámpák tárolására is van megoldás. Szinte bárhol felvarrható egy hurok, egy zseb. Így ezzel nem is foglalkoznék külön. Ahogy a csomag elhelyezésével sem, mert azt felakaszthatjuk egy kötélre, melyet az ágy és a ponyva között feszítettünk ki. Ráadásul itt mindig kéznél lesz.

 

Most lássuk a szerkezeti elemeket külön-külön, és a fejlesztések lehetőségeit.

 

Védelem eső és szél ellen

 

A PONYVA legyen vízálló, és lehetőleg rip-stop szövésű, könnyű nejlon. Nem csak az esőtől kell védenie a függőágyat, hanem a széltől is. Ezért kell erősnek lennie. A mai korszerű anyagokkal ennek megvalósítása nem jelenthet problémát egyik gyártónak sem.

Előny, ha a PONYVÁT KÜLÖN TOKBA lehet csomagolni. Ennek jelentősége akkor lesz, mikor vizesen kell elrakni. Ha ilyenkor egy zsákba kerül a függőággyal, eláztathatja.

A fő funkción kívül fontos szerepet kap az ESŐVÍZ GYŰJTÉSében is. Nem elhanyagolható, hogy mekkora felületről és mekkora erőfeszítések árán tudjuk felfogni a ponyváról lecsorgó esővizet. Ha a ponyva több pontján folyik le a víz, több edényre van szükségünk. Minél kevesebb ilyen pont van, annál kevesebb edényt kell cipelnünk. Illetve annál kevesebb helyen csurog a földre az értékes nedű, megfelelő számú edény hiányában. E pontok számát némiképp befolyásolhatjuk a ponyva alakjának változtatásával. Ezt a kikötések magasságának, irányának és helyének változtatásával érhetjük el. A víz felfogásában segítségünkre lehetnek különböző segédeszközök, mint pl. a Hennessy függőágyakhoz kapható vízgyűjtő tölcsér. Az általam készített egyszerű szerkezet is ez ihletette.

 

1

 

2

 

Előállításához mindössze két kupak, egy kis kötél és zsugorcső, meg némi kézügyesség szükséges. Nem akartam tölcsért cipelni, mert alakja miatt nehezen elhelyezhető a csomagban. Egy petpalackot viszont bármikor feláldozhatunk, és már meg is van a szükséges tölcsér. Ez a tölcsér ráadásul „összecsukható”, így könnyebben elcsomagolható. (A palackból levágott „tölcsér” oldalról ellapítható.)

A rögzítése a ponyva sarkához történhet karabinerrel, csomóval és a képen látható keresztfával.

 

3

 

4

 

A távolság, a tölcsér és a ponyva sarka között állítható. Ehhez nem kell mást tenni, mint a befűzött kötél hosszát csökkenteni, egy jól elhelyezett csomóval.

 

5

 

6

 

Ha már az esőnél járunk. Fontos, hogy a LECSORGÓ VÍZ a függőágy tartókötelein ne tudjon eljutni az ágyhoz. Ennek megakadályozására is több megoldást ismertünk meg. A Clark-féle Drip-Ring-től, az egyszerű kötélből készített csomóig, bármit használhatunk, ami levezeti a vizet a földre.

 

A HOSSZIRÁNYBÓL ÉRKEZŐ SZÉL elleni védelem szokta a legtöbb problémát okozni a függőágyak szigetelésében. Az oldalszélre nagyjából mindegyik gyártó felkészítette a termékeit. A hossztengely irányából érkező szélre a Clark rendszere tökéletesen fel lett készítve. A Hennessy-féle téliesítő szett is alkalmas ennek ellenállni (overcover). A többi függőágy lakójának azonban ez kellemetlen meglepetéseket okozhat. A rombusz alakú ponyvával nem sokat tehetünk ellene. De egy téglalap alakú ponyva csodákat tehet. Annyit kell csak tenni, hogy a háztető alakban kifeszített ponyvának a szél felöli rövid oldalát, össze kell fogni úgy, hogy az élek záródjanak. Ez elzárja a szél útját. Ideális esetben a ponyva összefogott sarkai jóval a függőágy alatt érnek véget. A sarkokba kötött feszítő köteleket, le kell kötni a földre a függőágy tengelyében. A másik oldalt hagyjuk ugyanolyan nyitott állapotban, mint eredetileg volt. Természetesen a ponyvát erre alkalmassá kell tenni. A ponyva mindkét rövid oldalát el kell látni valamilyen készséggel, amellyel szükség esetén az élek összefogva tarthatók. Ez a készség lehet tépőzár vagy az él több pontján elhelyezett fülek. A fülekbe kötelet fűzve összeköthető az él. Természetesen a függőágy tartókötelének ki kell hagyni a helyét. Választható bármilyen megoldás, a lényeg, hogy a szelet elvezesse a fekhelytől.

 

Szúnyogháló:

Igen fontos kiegészítő, főleg olyan helyeken, ahol a szúnyogok veszélyes kórokat terjesztenek. Általában minden komolyabb függőágy rendes tartozéka. Ha mégsem lenne a kiválasztott típuson, és utólagos felvarrása lehetetlen, vagy olyan körülményes, hogy házilagos kivitelezése megoldhatatlan, ne csüggedjünk. Alkalmazhatunk különálló szúnyoghálót. Ezek általában a függőágy felett kifeszített kötélen átvetve lógnak és az ágyat, teljes hosszában lefedik. A háló aljába kisebb súlyokat szoktak varrni, hogy mindig feszesen álljanak. Erre azért van szükség, hogy az éleket, az ágy két végén lezárják és rásimuljanak a függőágy oldalára. Ez annyira egyszerű felépítésű, hogy házilagosan is könnyedén kivitelezhető. Súlyokat sem kell feltétlenül belevarrni. Elég, ha zsebeket alakítunk ki az alján és a felállítás helyszínén, megfelelő nehezékeket keresve, kisúlyozzuk. A nehezék lehet néhány felszerelési tárgyunk is. (Ray Mears is ilyen felépítésű szúnyoghálót használ.)

 

Szúnyogháló

 

Ha valaki úgy érzi, ez nem ad elég biztonságot, kiegészítheti zipzárral vagy tépőzárral is.

Egy típus és modell független jó tanács:

A test azon részeit, melyeket nem fedi a ruházat, tartsuk távol a szúnyoghálótól, mert a rovarok a hálón keresztül is megcsíphetik.

 

Tree hugger:

 

Nagyon jó kezdeményezés a gyártók részéről, hogy óvni, védeni akarják az erdők fáit. Látható volt a megvalósítására jó és rossz példa is. Sőt az ismertetett függőágyak közül háromnál nincs is rá szükség, mert ott eleve hevederek szolgálják a kikötést. Azoknál a függőágyaknál, ahol ez nem tartozék és nem is található meg a gyártó termékei között, könnyedén pótolható egy-két méter hevederrel, mellyel megtoldva a feszítő kötelet, ugyanez a jótékony hatás érhető el. Nem kell bonyolult rögzítő rendszert kialakítani, csak meg kell kötni a fa körül, és belekötni a kötelet. (Lásd a Hennessy-nél)

 

A téliesítésre több módszer közül választhatunk.

Az egyik a Hennessy-nél látott alsó szigetelés, mely utólag házilagosan - némi ráfordítással - könnyedén elkészíthető. A Clark-féle elkészítése már bonyolultabb, hiszen azt a függőágyat eleve téli használatra tervezték.

Varrathatunk egyedi méretű, a függőágyunkhoz illeszkedő készletet, de azt jól meg kell tervezni. Talán érdemes az egyszerűbb utat választani. Például: ha rombusz alakú ponyvánkat télen téglalap alakúra cseréljük, a rombusz ponyvát a függőágy alá kötve, azt avarral, kabáttal vagy pokróccal kibélelve egészen jól működő alsó szigetelő réteget hozhatunk létre. Természetesen ettől még felül nem lesz zártabb a fekhely. A felső rész szigetelése függ a függőágy kialakításától. Ezt valószínűleg egyedileg kell megoldani.

 

Sajnos a professzionális modellek beszerzési árai elég borsosak. Meg kell fizetni a tervezésbe fektetett munkát, a minőségi anyagokat és kivitelezést egyaránt. De azt kell mondjam, megéri spórolni a kiválasztott függőágyra. Egy-két kevésbé sikeres, házilagosan elkövetett próbálkozás után, költségvetésünk túlszárnyalja árban az igényeinket kielégítő gyári darabot. Amit elsőre megvehettünk volna.

Azok, akik még sosem feküdtek függőágyban, még a vásárlás gondolata előtt mindenképpen próbáljanak ki egyet! Bizonyosodjanak meg arról, hogy számukra is a megfelelő kényelmet és biztonságérzetet nyújtja ez a fajta fekhely. Nem vagyunk egyformák!

 

A függőágyak földön való felállításakor körültekintően kell eljárni, hogy a sérüléseket és a túlzott szennyeződéseket elkerülhessük.

 

Eljutottunk odáig, hogy körvonalazódott a kényelmet és biztonságot adó funkciók sora. Összegezzük a szempontokat, amik segíthetnek, a megfelelő típus kiválasztásához.

 

Milyen szempontok alapján válasszunk függőágyat:

Először azt kell tisztáznunk, hogy mit várunk a függőágytól és mire szeretnénk használni.

 

Kényelem, praktikusság, ötletesség, funkcionalitás és tartósság, stb.

- Mire szeretnénk használni?

Kertben való pihenésre, vagy túrázásra. Ha az utóbbit válasszuk, akkor felmerül még néhány kérdés.

- Milyen évszakban kívánjuk használni?

Ez a legfontosabb, hiszen ez behatárolja választási lehetőségeinket. Ha nem ragaszkodunk a 4 évszakos példányokhoz, később magunk is téliesíthetjük, a már említett módszerekkel.

- Mekkora méretű legyen?

Ez adottság és szokás kérdése. Én speciel szeretem, ha hosszabb a függőágy, mert ilyenkor kényelmesen elférek benne (nem szorít össze a végeken szűkülő szövet). Emellett a felszerelésem részben vagy egészében elfér a fejemnél, illetve a lábamnál.

- Felszereltség

A számunkra fontos funkciók meglétének vizsgálata. Fülek, zsebek, tárolók, stb.

- Minőség

Nem ér semmit egy tökéletes tervezésű függőágy, ha silány anyagokból, vagy hanyagul lett összeállítva. Bár ez fordítva ugyanilyen veszélyes. Kerüljük a bonyolult megoldásokkal rendelkező darabokat. Ugyanis azok hibáinak javítása terepen sokszor lehetetlen.

 

Alkalmazhatóság többféle szituációban

Itt több dolgot is meg kell vizsgálni.

- Felállíthatóság többféle módon. (földön, fákon, stb.) Mindenképpen előny, ha fák nélkül is használni tudjuk a menedéket.

- Praktikusság. A végére került, de ez is igen fontos szempont. Bármi történhet egy túra során, és mindenre felkészülni képtelenség. Például, ha a ponyva külön is használható, az ágy sérülése/elvesztése esetén is lesz fedél a fejünk felett. Vagy a hordtáska, mint víztartály, stb.

Ezek persze szubjektív dolgok, ami az egyik embernek fontos, az a másiknak nem. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy bármilyen extra funkció tekinthető olyan kritériumnak, mely befolyásolhatja a döntés kimenetelét.

Ezeken kívül persze bármilyen szempontot felvehetünk, amely számunkra elengedhetetlen.

 

Végezetül a Hand Made Tippek:

A sorozatban ismertetett függőágyak technikai megoldásai, akár ötletbörze gyanánt is szolgálhatnak a saját készítésű, minden igényt kielégítő függőágy tervezésénél. Bár kizártnak tartom, hogy egybe lehessen gyúrni mindazt a szellemi terméket, amit a bemutatott függőágyak tartalmaznak.

Azt senki se felejtse el, hogy ezek a termékek több év tapasztalatait hordozzák, melyek a tervezést, az előállítást, és a kialakítást is magukba foglalják!

Ha mindenképpen a saját készítésű függőágy mellett döntünk, a lehetőségeink a következők:

 

- Egy olcsóbb bolti darab vásárlása és annak átalakítása.

Ezt a módszert akkor válasszuk, ha az alap modell kialakítása közel áll az elképzelt végcélhoz. Sok munkával jár, de a saját kedvünkre alakíthatjuk a menedéket.

 

- Csomózott.

Ennek elkészítése egyszerű. Az ágynak szánt szövetet hosszában kb. 10cm-es csíkonként, harmonikaszerűen egymásra hajtjuk. Az anyagának két végét egyszerűen megcsomózzuk. A kötelek rögzítésére két lehetőségünk van. Az egyik, hogy belekötjük a csomóba, a másik, hogy a csomó mögé rögzítjük.

Fontos a megfelelő szövet kiválasztása, mert a légmentesen záró anyagoknál fenn áll a fulladás veszélye. Az anyag hosszának legalább +1,5m-rel hosszabbnak kell lenni a tervezett ágy hosszánál. Ez a megfelelő minőségű anyagoknál jelentős többletköltséget jelenthet. Gyenge pontja a felfüggesztésnél keletkező vízszint probléma. Macerás úgy rögzíteni a kötelet, hogy pontosan vízszintbe kerüljön az ágy két oldala. Kiegészíthető zsebbel és szúnyoghálóval is. Ilyenkor a hálót három oldalon a szövethez kell varrni, a csomózás előtt. A megfelelő helyen bevarrható a zseb is. A negyedik oldalon tépőzárral, patenttal, esetleg zipzárral zárhatóvá tehető.

 

- Visszahajtott végű.

Ez a csomózott egyszerűbben kivitelezhető változata. Az elkészítését ugyanúgy kell kezdeni, mint a csomózottnál. Az ágynak szánt szövetet hosszában kb. 10cm-es csíkonként, harmonikaszerűen egymásra hajtjuk. Ehhez rövidebb anyag kell, a visszahajtás oldalanként kb 20cm.

 

1

 

2

 

A kötelet vagy hevedert duplán fogva kell a csomót megkötni. Így két kötélvég áll a rendelkezésre kikötésnél. Első lépésként a kötelet a visszahajtott anyagok között átvezetjük.

 

3

 

4

 

Majd az anyag alatt visszahajtjuk. A hurok végét felül az anyagra kell hajtani.

 

5

 

6

 

A fület hurkoljuk át - a képen látható módon – a kötél alatt. Utolsó lépésként kell a kötél két szabad végét ezen a fülön áthúzni.

 

7

 

8

 

Nem marad más hátra, mint a csomó meghúzása. Ezzel kész a függőágy kialakítása. Megköthető hevederrel is. Védve ezzel a fák kérgét.

 

9

 

10

 

A belekötött hurkos csomóval biztosan tart. Itt is fenn áll a vízszint probléma, de ezt a csomót nagyobb eséllyel tudjuk a megfelelő pozícióban szorosra húzni. A fulladásveszély miatt itt is fontos az anyag jól átgondolt megválasztása. Szúnyogháló és egyéb kiegészítők szintén elhelyezhetők rajta.

 

- Thai hammock.

Felépítése egyszerű. Az anyagból, az ágy hosszának kétszeresét kell megvenni. Ez többlet költségnek tűnhet, de a csomózottal ellentétben itt az ágy alja dupla lesz, erősebb, és praktikusabb a szigetelés szempontjából. Ezt hosszában ketté kell hajtani. A hajtással szemben lévő rövid és az egyik hosszú oldalt össze kell varrni. A két rövid oldalon egy-egy 10cm széles bújtatót kell kialakítani a kikötő hevederek számára. A bújtató alagút szélét -ahol a hevederek kilépnek az anyagból- érdemes egy-egy koptatóval megerősíteni. A kialakított dupla fenekű fekhely nagyon stabil, és házilag is kivitelezhető. Kiegészíthető szúnyoghálóval és zsebekkel. Szükséges hozzá egy megfelelő varrógép, vagy varrónő… ;-)

 

Ezek csak az alapok. A további extra funkciókat kedvünk szerint ezekre építhetjük. Mindig törekedjünk a legegyszerűbb megoldásra, ez sok-sok tervezést igényel. Ha már extra szolgáltatásokat is akarunk, mint a szúnyogháló, zipzár, zsebek, téliesítés, stb., spóroljunk a gyárira! Az olcsóbb! Ezt saját tapasztalatomra építve merem kijelenteni. A JungleHammock-omat készítettem el két példányban a lányaim részére. Az anyagköltség megközelítette a késztermék árát. Jól át kellett gondolni, mit mikor és hova kell varrni. Heteket töltöttem a megfelelő anyagok beszerzésével és a munkafolyamat megtervezésével. Pedig a minta adott volt. És hol van még a varratás költsége. Aki -hozzám hasonlóan- rendelkezik olyan családtaggal, aki el tudja készíteni, az megúszhatja kicsivel olcsóbban. De! És itt jön a probléma lényege, a nálunk beszerezhető anyagok kicsiny részét fedik annak a palettának, melyből az interneten keresztül választhatunk. Ha a megfelelő weboldalakról összeválogatnánk azokat a minőségi anyagokat, alkatrészeket, melyek egy ilyen terméket alkotnak, már jócskán túllépnénk a keretet - figyelembe véve a szállítás költségeit is. És valljuk meg, az ipari kivitelezés minősége sokkal jobb lesz, mint a házilagos. Arról nem is beszélve, ha elhibázzuk a szabást... Senkit nem akarok lebeszélni a házilagos kivitelezésről, csak szeretném, ha mindenki tisztában lenne minden eshetőséggel.

 

E rövid sorozattal talán toboroztam néhány új barátot a függőágy iránt elkötelezettek nagy táborának. Remélem, egy olyan látásmódot is sikerült megmutatnom, amelyet mindenki hasznosíthat, és segítségével könnyedén eldöntheti egy függőágyról, hogy az a számára a legmegfelelőbb-e. Persze nem vagyunk egyformák, és az elvárásaink is különbözhetnek. Arra törekedtem ebben a sorozatban, hogy jó és rossz példákon keresztül olyan professzionális függőágy-menedékeket mutassak be, amelyekkel bárki, bármikor, bárhol, nyugodt és biztonságos tábort verhet éjszakára. Titkon remélem, hogy sokaknak sikerült újdonságokkal szolgálnom, és azok is tanultak belőle valamit, akik már rutinos függőágy felhasználók.

 

 

Hozzászólások
Keresés
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!
Kirándulófiú  - re: |2014.07.09 00:06:46
Szia Lolab!

Köszi a részletes cikket.
A DDhammock-ok közül melyiket találod a legpraktikusabbnak és miért?

üdv
bedeco |2011.04.20 12:48:20
Lolab!

Köszönöm szépen
a cikket.
Sok tanulságos
ötletet láttam,
a víznyerés
amilyen egyszerű,
olyan
zseniális.

BedeCo
bedeco |2011.04.20 11:59:41
Kontra!

Köszönöm
már megint nagyon jó volt a hozzászólásod,
épp tegnap bosszankodtam
pedig az az OBI volt.
Semmit nem tudnak szinte.

BedeCo
Lolab |2011.04.19 09:01:42
Engem érdekel!
h1970hu |2011.04.19 08:58:38
Saját varrásút. Ha egyszer ráérek (nem tudom, mikor lesz olyan ), akkor írok róla egy képes beszámolót. Ha addig is érdekel valakit, beszélhetünk róla a függőágyak topicban
Lolab |2011.04.18 21:13:56
Köszönöm, hogy elolvastátok!

Már megérte a fáradtságot, ha csak bogarat is ültettem vele valaki fülébe.

Hargi!
Milyen függőágyat tuningoltál szúnyoghálóval?

Vándor!
Arra nem gondoltam, hogy ecsetelnem kellene a sátor és a függőágy közti különbségeket. Ez annyira kézenfekvőnek tűnt számomra, hogy bennem fel sem merült.
Egyébként én is hasonló okok miatt választottam a függőágyat menedéknek. Persze nekem nem okoz problémát a hanyatt fekvés. De lehet ezekben oldalt és - rövid ideig - hason is feküdni.
Azt írtam, hogy esélytelen minden gyártó termékét bemutatni. Csak néhány ismertebb darabon keresztül akartam a lényeges paramétereket kiemelni.
A sorozat két éve íródott, azóta én is találtam egy két használható terméket. Többek közt a ddhamm-et. Tulajdonképpen ez sem tartalmaz újdonságot, csak összevontak néhány olyan hasznos ötletet, amit más gyártóknál eddig külön-külön lehetett felfedezni. Az "ötletbörze" hasznosítására és a módosításokra bárki képes lehet otthon is. Ez volt az egyik célom ebben a zárórészben.
kontrra |2011.04.18 16:19:52
Kösz a beléfektetett sok energiát.
Aki ezek után sem tudja, milyen függőágyat vegyen, az kérdezze meg az eladó kislányt a boltban.
Vándor |2011.04.18 15:55:46
Köszönjük szépen! Ez igazán kimerítő és részletes sorozat volt! Kicsit függőágy-túladagolást is kaptam

A legelső cikkre már nem is nagyon emlékszem, de a sátorhoz képesti előnyeit kicsit jobban kidomboríthattad volna a függőágyaknak, nem csak, hogy könnyű és gyorsan felállítható/lebontható. Engem legalábbis azért kezdett annak idején érdekelni, mert - azon kívül, hogy két fára van szükség - teljesen mindegy a tábor talaja. Lehet lejtős, göröngyös, sziklás, sáros, akármilyen... Ez jelentősen megnöveli a menedéknek alkalmas helyek számát.

Sajnos én elég nehezen alszom háton, így számomra nem biztos, hogy pihentető lenne benne az éjszakázás. Addig biztos nem ruházok be ekkora összeget, amíg nem tudom kipróbálni valahol.

A youtube-on elég sok videó van a http://www.ddhammocks.com/ termékeiről. Mindenképp érdemes megemlíteni, jónak tűnnek ezek is, és nem tengerentúli a gyártó.
h1970hu |2011.04.18 09:01:40
Köszi a cikksorozatot!

A szúnyogháló utólagos felszereléséhez: és tépőzárral oldottam meg. A függőágy két oldalára varrtam a"szőrös" felét, a hálóra pedig a "kampósat"