A spanyol hadsereg ?reggeli? fejadagja PDF Nyomtatás E-mail
Cikkek - Felszerelések, tesztek
Írta: Tapír   
 

 

A spanyol hadsereg „reggeli” fejadagja

 

         Az alábbiakban, mint érdekességet a spanyol hadsereg „reggeli” csomagját szeretném bemutatni. A fejadagot Bézbóltól kaptam ajándékba, ezúton is köszönet érte! 

1
 
  

  

         Hogy a teszt kellően „autentikus” legyen, a csomagocskát magammal vittem az egyik túrámra. A „terepi” fotók sajnos nem túl jó minőségűek, de remélem, a lényeg azért látszik rajtuk.

 

A külcsín

 

2

 

         Befoglaló méretei kb. 6*10*15 cm; a kellően erős kartondobozkát vízmentesen hegesztett olívzöld műanyag fólia borítja. Tetején a megnevezése („Fegyveres Erők – Egyéni Harci Fejadag - Reggeli”) 3 nyelven (spanyolul, angolul és franciául), lejárati ideje, valamint a megjegyzés, hogy a csomag NATO által elfogadott.

 

A belbecs

 

3

 

         Felbontás után rendezett látvány fogad, az összetevőket nem csak úgy beledobálták a dobozkába. A csomag tartalmán látszik, hogy kellő gonddal álltak a feladathoz; az összeállítás elsőre praktikusnak tűnik, a terepen nagyon hasznos megoldásokat is tartalmaz.

         Legfelül szintén háromnyelvű tartalomjegyzéket és felhasználási útmutatót találunk; eszerint ez a reggeli-fejadagok közül a 3. változat. A lista reggelire és kiegészítőkre bontja a tartalmat (feltételezem, a kiegészítők minden csomagban megegyeznek).

Reggeli:

-édesített kakaópor, 18 g (ez sajnos lemaradt a képről)

-1 tubus cukrozott sűrített tej, 75 g (1) – több, mint elég a kakaóhoz

-1 doboz málnalekvár, 25 g (2) – teljesen szokásos „nemzetközi dzsem”

-1 csomag édes keksz, 80 g (3) – a háztartási keksznél kicsit édesebb

-1 tejcsokoládé-szelet, 25 g (4) – átlagos „kommersz” csoki

Kiegészítők:

-2 db vízfertőtlenítő tabletta (5) – ezeket most nem használtam fel

-2 db szilárd tüzelőanyag tabletta (6) – nem olyan rettentő büdösek, mint az általam ismert kínai hexaminkocka

-1 db sótabletta (7) – a sóveszteség pótlására, ezt sem használtam fel

-1 db rágógumi (8) – nagy, kerek, mentolos, semmi különös

-1 levél (20 szál) gyufa (9) – a szokásos „reklámgyufa” kivitel, a szálak kemény kartonból, egyenként kitéphetők a levélből, melyen rajta van a gyújtócsík

-1 tűzhely (10) – nagyon ötletes, perforált fémlemezke, melyet megfelelően hajtogatva a hexamintablettákhoz való kis melegítőalkalmatosságot kapunk

-1 csomag (10 db) papírszalvéta (11) – mindenféle célra.

A kakaóhoz jól jöhet egy kanál (bár adott esetben bármivel meg lehet keverni az összetevőket a csajkában). Műanyag kanál nincs a csomagban, de úgy gondolom, a hadseregek többségében az evőeszközkészlet a katona egyéni, állandó felszerelésének része, nem külön adják, mint pl. az MRE-nél.

 

Észrevételeim:

A meleg ital készítésének lehetősége saját tűzhelyen nagyon jó ötlet! Egész napos menet után, egy didergős este, amikor már nem volt kedvem ahhoz, hogy a nyirkos-nedves faanyagból tüzet eszkábáljak, és a kényszerűen választott táborhely is olyan volt, hogy nem szívesen hívtam volna fel magamra a figyelmet tűzzel, kellemes meglepetésként ért a csomagban lapuló kakaó és a főzőkészlet! Határozottan dobott a morálomon. A fejadag „harctéri” jellegéhez alkalmazkodik a hexaminkockás rendszer; a feltűnésmentes „tűzrakás” most nekem is jól jött. A hexaminkockákat nyilván hagyományos tábortűz életre keltéséhez is felhasználhatjuk. Az útmutató szerint 1 kocka 250 ml vizet 70 °C-ra képes hevíteni (nem említik, de gondolom, ez nagyjából szobahőmérsékletű vízre vonatkozik). Esetemben a víz közel 0 °C-ról indult, így 1 kockával nem tudtam ezt a hőfokot elérni (2 biztosan elég lett volna a forráshoz), de a kakaóhoz a meleg víz is elég volt. A kocka nem égett el nyomtalanul, egy kis barna, nagyon kemény kupac maradt utána, ami nagyon ragaszkodik a tűzhelyként szolgáló fémlemezhez. A tűzhelyet a csomag jellegéből adódóan nyilván egyszer használatosnak szánták, de elég masszívnak tűnik ahhoz, hogy még pár alkalommal hasznát vegyük. Jól megáll rajta a szokásos US-koppintás kulacs, kialakítása miatt a hexaminkockák elég levegőt kapnak az égéshez.

 

4 

 

Vízfertőtlenítő tabletták: egy liter vízhez 1 tabletta, feloldani és állni hagyni, 30 perc elteltével fogyasztható. Okos dolog egy „harctéri” kajacsomagban! Mivel ez esetben volt ivóvizem, a tabletták túlélőkészletembe költöznek.

Sótabletta: az útmutató szerint nagy erőkifejtés vagy extrém hőmérséklet és/vagy páratartalom okozta sóveszteség pótlására. A vízfertőtlenítő tablettákkal együtt elraktam későbbre, a sót ezúttal hagyományos kajával pótoltam. A sótabletta adott esetben életmentő is lehet!

Határozott hangulatjavító lehet a csokoládé is, bár a csomag alapvetően édességeket tartalmaz, szóval nem az a hagyományos „magyaros” reggeli. A rágó is jó dolog. Bár egy nagy klasszikusunk szerint nem is túlélő, aki terepen mos fogat, én szoktam (nekem ez is moráljavító, frissítő), és másnap nagyon értékeltem a rágót, mikor épp nem volt lehetőség fogmosásra J

Pontosan az édességekre kihegyezett összeállítással kapcsolatos a csomaggal szembeni egyetlen (bár ez elég nagy) kifogásom. Nincsenek nagy táplálkozástudományi ismereteim, de úgy tudom, a szénhidrátok szinte azonnali, de csak rövid távú energiaforrások, viszonylag gyorsan felhasználjuk őket. A nap során rengeteget mentem, de nem vittem túlzásba az étkezést. Miután elfogyasztottam a vacsorára szánt spanyol fejadagot, rövid ideig jól éreztem magam, aztán újra rám tört az éhség és a vacogás - hamar elégettem ezt az energiát. Kénytelen voltam májkrémet, sajtot és kenyeret utána küldeni. Úgy képzelem, a katona a harctéren borzasztóan sok energiát igényel. Én (jelenleg) fizikai munkát végzek, tapasztalataim szerint egy ilyen szintű reggeli után, már egy átlagos munkanapon is reggel 9-kor a falat rágja az ember, olyan éhes. Valószínűleg így érezhetik a katonák is, ha tényleg csak ezt kapják reggelire. Szerintem nyugodtan párhuzamot vonhatunk a reklámokból mindenki által jól ismert, Győri Édes Jó reggelt!” keksz esetével. „Délig tartó lendület” – így hirdetik. Lehet, hogy egy plázacica 40 kilós titkárnőcskéknek ennyi elég, de ezzel a csomag keksszel egy valamire való férfi ugyan nem jut messzire… Még akkor sem, ha irodában dolgozik. Szóval szerintem „harctéri” reggelire jobb lenne valami tartalmasabb étket elhelyezni a csomagban, mondjuk kétszersültet, sajtkrémet, májkrémet (a dzsem maradhat, ahogy a moráljavító kakaó is), amiből hosszabb távon is elég energiát nyerhetünk, mert éhesen még dolgozni vagy túrázni is elég kellemetlen, pláne harcolni lehet az…

 

         Mint az elején említettem, ez a 3. számú változat a reggeli-fejadagok közül. Ha a többi is ilyen, akkor inkább tízórai-, vagy uzsonna-fejadag lehetne a neve. Mindenesetre érdekes összehasonlítani a csomagocska tartalmát, megoldásait az általam már szintén kipróbált MRE, illetve máshol bemutatott francia és német harctéri fejadagokkal (még úgy is, hogy ezt csak egy étkezésre, kifejezetten reggelire szánják, míg az MRE „általános jellegű”, az utóbbi kettő pedig, egy teljes nap minden étkezéséhez szánt összetevőket együtt tartalmazza).

 

 

Hozzászólások
Keresés
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!
Moti |2011.01.01 03:06:14
Az MRE napi harctéri adag,de nem egyet kap a katona ,hanem amennyit kér.Arra felé másképp mennek a dolgok..
tapír |2010.12.27 22:20:15
"Katonás" hozzáállás: "Ezzel kibírják
ebédig..." Vagy nem, és akkor újítanak maguknak valamit pluszban Kultúrabb országok hadseregeinél remélhetőleg nem a lakosságtól
Boonie-M |2010.12.25 14:22:29
fpetya88: A mai logisztika korában, mikor a sereg részére raklapszám szállítják a tartós kaját és a palackozott vizet, ez a csomag "ideális": raktárban pár évig eláll, két nagy kartondoboz=1 szakasz/nap, és azon sem kell a logisztikus tisztnek a fejét törnie, ha nem egész napos a buli, vagy ha helyben főznek valamit. Ezzel kibírják ebédig... sok választásuk nincs. A csomagot nem bakák, hanem tisztek tervezik meg, és nekik mások a szempontjaik.
Marci |2010.12.20 09:54:01
Jo iras! Nem csoda hogy olyan vezna emberek a spanyolok.
fpetya88 |2010.12.19 14:19:40
Szerintem ez a fejadag kissé logikátlan...A hadsereg arra törekszik hogy valami legyen gyors tartós és könnyen szállitható! De miért pont a reggeli? Azt hamar elfogyasztja a katona (nem tárolja nem szállitja huzamosabb ideig) szoval lehetne benne tartalmasabb enni való..száritott hús, aszalt gyümölcs...például a szánhúzó versenyeken, ami a tulélésröl szol ez az alp étrend.....Amugy nagyon jó a cikk köszi
tapír |2010.12.14 18:03:54
Köszönöm a kiegészítést
Nagyon fura ez az édességekre kihegyezett reggeli-választék... Nem ismerem a spanyol szokásokat, talán ez valami helyi jellegzetesség, amit átvittek a seregbe is?
Boonie-M |2010.12.14 17:44:47
Kösz a cikket, minden lényeges kiderül belőle!
Mivel nekem is volt szerencsém élvezni a spanyol logisztikát, egy kis kiegészítés. Rossz hír a "húsevők" számára, hogy a többi spanyol reggeli is "édesszájú", és kb. fél fogadra sem elég.
Most épp egy 2-es (barna) típust tartok a kezemben, 2x2g instant kávé, keksz, szilvalekvár, sűrített tej és csoki alkotja, a már említett kiegészítőkkel. Ha van választási lehetőség, ezerszer különb csomagokat állíthat össze bárki magának. Pozítívumként elmondható, hogy a kakaó és a csoki is jó minőségű, "lélekmelengető".
A dobozban húsz szál (papír)gyufa van, aminek fej felőli centiméterét belemártották valamibe, így kb. fél percig ég.
A víztisztítót tesztelni nem egyszerű, de patakvíztől végül is nem lett bajom (bár lehet, hogy amúgy sem lett volna.) Minimális klóros ("strand") mellékíze van, de ez kis kakaóporral semlegesíthető. Aki tablettás vízre szorul, annak úgyis ez a legkisebb baja...
Vándor |2010.12.14 11:19:58
Érdekes cikk, köszönjük!
Nekem ez inkább a "Nassolnivaló az őrség idejére" csomagnak tűnik, mint harctéri menetelős-árokásós-lőszercipelős" fejadagnak...

Egyébként az MRE is egész napi adag, ha jól emlékszem... igaz ott is csak egy főétkezés van, a többi szintén csak nasi-szerűség, hogy napközben is legyen mit rágcsálni
kontrra |2010.12.13 14:36:46
Nekem is az tűnt fel, hogy csupa édesség az egész, nem hinném, hogy táplálkozás-szakértők tervezték volna.
Lehet, hogy ez az "édessszájúknak" nevű változat, a másik 2 meg a "húsvevőknek", és a "vegáknak" van kitalálva.
Kba |2010.12.13 10:20:54
Jó kis cikk, köszi!