Tűzgyújtó-tekercs, avagy ?szegény ember Esbitje?... PDF Nyomtatás E-mail
Cikkek - Felszerelések, tesztek
Írta: Vándor   

 

 
Tűzgyújtó-tekercs, avagy „szegény ember Esbitje”...
 
(Fire Stick)
 
 
1
 
  
A tűzgyújtás a túlélés témakörének az egyik legfontosabb, de egyben néha a legnehezebb készsége is. Van úgy, hogy sokszor még a modern eszközökkel sem egyszerű fellobbantani a meleget adó lángokat. Ez természetesen olyankor történik, amikor a legnagyobb szükség volna rá.
Ebben a cikkben egy olyan kis eszköz bemutatása következik, ami nem tartalmaz űrtechnikát - sőt „Csináld-magad” szellemben otthon kell elkészíteni – mégis értékes darabja lehet egy vészhelyzeti csomagnak.
 
Én általában nem nagyon szeretem a kifejezett túlélőcsomagokat, amit a rendes felszerelés mellett cipel az ember „vész esetére”(kivéve elsősegélycsomag), mert pillanatok alatt megduplázható a hátizsák súlya ilyen módon. Ez a mütyűr azon kevesek között van, amit érdemes megfontolni, hogy pluszban bepakoljuk. Nekem már régóta tetszett, most nekifogtam, és megcsináltam.
Az interneten Fire Sticks néven találtam róla leírást, aminek a tükörfordítása nem tetszett, így általam a keresztségben a tűzgyújtó tekercs nevet kapta. Valójában ez nem más, mint egy gyertyaviasszal átitatott kis kartonpapír-tekercs.
 
Mik is azok az előnyös tulajdonságok, amik megérik a barkácsolást?
 
Még ha nincs is vészhelyzet, egy egész napos eső igencsak megnehezíti a sikeres tűzgyújtást a nap végén. A tűzgyújtó tekercs azoban elég hosszú ideig ég, hogy kiszárítsa, majd meggyújtsa a nedves élesztéket, vagy akár a vékonyabb ágacskákat is.
Ha pedig sietve kellene tüzet gyújtani, például egy hideg napon történő patakba esés esetén, ahol nincs idő megkeresni a megfelelő anyagokat, akkor különösen értékelni fogjuk a gyors siker után. Erre pedig még akkor is képes, ha előtte történetesen tényleg vízbe lett merítve.
Összefoglalva tehát: a tűzgyújtó tekercs kicsi, könnyű, egyszerű, vízálló, hosszú ideig ég, könnyen elkészíthető, és ráadásul olcsó is.
 
2
 
A címben szereplő „szegény ember Esbitje” pedig még egy felhasználási formát sugall: a melegítőtabletták feladatát is elláthatja önállóan, közvetlenül a bögrénket, konzervünket melegítve.
Természetesen így is szembesülni fogunk azokkal a hátrányokkal, amiket a fórumon már átbeszéltünk a viaszos főzőkkel kapcsolatban. Előnyére írható azonban, hogy nem szükséges hozzá egy jól záródó fémdoboz. Nekem legalábbis ez okozta anno a legnagyobb fejtörést.
Itt is és a viaszos főzőnél is az a véleményem, hogy azoknak jó alternatíva ez, akiknek nem hozzáférhetők a lakóhelye közelében a katonai- és túraboltok, illetve nem használja túl sűrűn.
 
Lássuk, hogyan készíthetünk magunknak tűzgyújtó tekercset:
 
Hozzávalók:
-         egyszerű hullámkarton
-         természetes anyagú, nem műanyagos madzag, zsinór
-         háztartási gyertya
 
 3
 
A leghosszabb időt a viasz felolvasztása vesz igénybe, ezért kezdjük ezzel a melót. Én azt a módszert szeretem, hogy forró vízbe merített edényben olvad a gyertya. Hogy ne kelljen összeveszni a családdal a visszal összebarmolt lábasok miatt, én készítettem alufóliából egy kis tálkát. Ebbe pakoltam az összedarabolt gyertyát.
 
 
 
Amikor a másik edényben felforrt a víz, a viaszos edénykét beletettem, majd amíg teljesen elolvadt a gyertya, bőven volt időm a tekercsek előkészítésére. (Ha már nekiáll az ember mindenképpen több darab készítésében érdemes gondolkodni.)
 
5 
 
Először a kartont vágtam fel kétujjnyi széles csíkokra. Ezután a könnyebb feltekerhetőség miatt, valamint, hogy a viasz jobban átjárja, eltávolítottam a karton egyik oldalát.
 
6 
 
Ezután feltekertem körülbelül ujjnyi vastagra(a maradékot levágtam), majd a madzaggal összekötöttem. A levágott darabot aztán tovább tekertem, amíg el nem fogy a csík. A zsinór egyik szárát egyelőre hosszabbra kell hagyni, mert annál fogva merítjük majd a viaszba.
 
7 
 
Mártsuk viaszba a tekercseket egymás után, elég időt hagyva, hogy teljesen átitatódjon a papír.
 
 8
 
Amikor kihűlt és megszilárdult mindegyik, ismételjük meg a procedúrát még legalább egyszer, további bevonatot adva a tekercseknek.
Ha befejeztük a mártogatást levághatjuk a kiálló zsinórokat, és gyakorlatilag készen vagyunk.
 
 9
 
Végül egy kis gyakorlati próba...
 
Mivel még  nem próbáltam ezelőtt, elsősorban csak magában meggyújtva arra voltam kiváncsi, hogy a máshol olvasott 8-9 perces égésidőre valóban képes-e egy kis tekercs karton?
Gyufával minden gond nélkül sikerült meggyújtani. 2 perc után így festett:
 
10
 
5 perc után...
 
11 
 
9 percnél még mindig gond nélkül, teljes erővel égett. Aztán hirtelen csökkenni kezdett a láng, és mire bekapcsoltam a fényképezőt, és elhelyezkedtem a kattintáshoz, már el is aludt. A kép 10 percnél készült.
 
12 
 
Némileg meglepett, hogy a tekercs végig egyben maradt. Megpiszkálva a maradékot azonban szinte atomjaira esett, és csak a papír égéstermékeként jól ismert pillekönnyű hamu maradt.
 
Összegzésképpen elmondhatom, hogy elégedett vagyok a teszttel. A tűzgyújtó szépen hozta az elvárt teljesítményt. Nálam biztosan be fog kerülni néhány darabja a tűzgyújtó felszereléseim közé. 
Hozzászólások
Keresés
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!
hangyagabor |2013.09.11 12:05:49
Nem rossz, de én úgy szoktam csinálni hogy kb. 200ft-ért veszek kandalló begyújtó kockát (32db van egy csomagban)és azt használom ilyen célra, eddig tökéletesen bevált. Vizet forralni, teát melegíteni, nedves élesztéket meggyújtani ugyan úgy lehet vele mint a 2000 ft-os esbit kockával...
Csaba67 |2012.05.25 17:44:59
Én is csináltam kb. 20 darabot. Kivittem az ártéri erdőbe, kipróbáltam. Két nap esőzés után elég nyirkos volt minden. Forgácsot faragtam élesztéknek, azzal gyújtottam be a tekercset. Kissé nehezen gyulladt, de aztán már szépen égett, simán meggyújtotta az apró gallyakat.
Moti |2012.03.25 17:35:37
Asszem érdemes lenne kipróbálni faggyúval is,az talán hidegben nem dermed annyira és könnyebben gyullad? http://www.chubut.gov.ar/hospital/madryn/imagen...
Moti |2012.03.25 17:30:39
Nemrég a hidegekben kipróbáltuk a készítményt Firesnake-kel a Gerecsében.A bele épített,leviaszolt mindenhol gyulladó gyufa nem jött be,nem lehetett meggyújtani.A rajta hagyott hosszabb madzag a könnyebb szikravetős (és egyéb) gyújtás miat...na az sem ment tökéletesen.Egyszerűen hideg volt és a viasz nem kívánt gyulladni. Viszont ha begyulladt a viaszos papír,szépen égett és gyújtotta a hüle szélben a gallyakat is,ami csupa nyirok volt. (minden csupa nyirkos volt)Apró szépséghiba,hogy ethanol zselével kellett gyújtani,mert SEMMI sem akart lángra kapni...
gunya |2011.03.03 08:08:54
Gratulálok, használhatónak tünik!
Bodó |2011.01.01 15:40:39
Köszi a cikket
Én még csak kezdő vagyok és jól jönnek az ilyen tanácsok
Moti |2010.12.07 23:48:25
Szintén megcsináltam,és én a tekercs közepére 2-3 szál mindenhol gyulladó gyufát nyomtam,ami ha kell kihúzható,de akár egy csajkán vagy késpengén egyben is begyújtható.
Wlad |2010.12.03 20:04:33
Ja és nem húztam le az egyik oldalt, hanem vékonyan, kb fél centinként beirdaltam, igy több égéstermék lett a tekercsben...bár nekem is kb 9-10 percig égett....
Wlad |2010.12.03 20:01:08
Üdv!
Nagyon jó cikk, és ötletes mütyűr.
A cikk után én is csináltam párat, kicsit tuningolva.
Én vágtam még a kötözőzsinorból rövid darabokat, és azokat félbehajtva, a tekercselés kezdetekor beraktam középre.
4 szálat félbehajtva, tehát 8 kb 1 centis darab lóg ki. Viaszolás, száradás után, szétpödörtem a szálakat. Egész pofás "ponpon" lett az egyik végén. Mondanom sem kell a szikravető elsőre gyújtja....
Kicsivel több munka, de szerintem megéri.
Minden esetre le a kalappal az ötletért!
Moti |2010.10.29 20:16:26
Vándor,ismét egy remek cikk,gratulálok! Ahogy a Switchblade-féle főzőt megcsináltam meg az alkoholosakat,ezt is ki fogom próbálni.Egy pici változtatással,ami közben eszembe jutott Bagira cikkét olvasva.
Arcanum |2010.10.20 13:44:05
Sziasztok!

Jó anyag. Nekem is tetszik.
sneakers |2010.10.17 14:42:17
Nagyon jó lett,szerintem én is készítek párat.
giga |2010.10.16 22:05:16
Jóóóóó, nagyon teccős, gratula

ps: már látom is, ahogy a gyantásfa-fanok lógatják a kartontekercseket(én is csinálok párat, tuti )
Switchblade |2010.10.12 19:34:04
A szikravetos begyujtas mukodik a "kanoc" nelkul is. A kes elevel (esetleg a fokellel) finom reszeleket kell lekaparni a tuzgyujto tekercsbol es azt beinditani. A "kanoc" egyetlen elonye a picit hosszabb egesi ido lenne.
kontrra |2010.10.12 17:35:42
Ez a 9 perces égési idő meglepő, ezzel valszeg tényleg meg lehet gyújtani egy ronggyá ázott élesztéket is.
Öregindián |2010.10.12 10:26:09
Én is arra gondoltam, nem főzésre.
Vándor |2010.10.12 09:21:51
Öregindián,
ez is nagyon kormoz a viaszos főzőhöz hasonlóan. Méretéből adódóan szerintem nem érdemes hosszú főzésre használni, vagy literszám vizet forralni vele. Inkább csak az Esbithez hasonlóan egy bögre kávé, tea készítésére, vagy konzerv megmelegítésére alkalmas.
Vándor  - re: |2010.10.12 09:16:16
h1970hu írta:
Nem lenne praktikus meghagyni egy rövid darabot a zsinór végéből kanócnak?


Jól gondolkodsz, a fejemben már én is továbbfejlesztettem. Most a begyújtáshoz néhány másodperces kis láng szükséges(gyufa, öngyújtó), de egy igazi vészhelyzeti felszerelésnél az volna a jó, ha szikravetővel is használható lenne(ami ugye szintén meghibásodásmentes, és nem érzékeny a nedvességre). Így nekem is a kanóc adódott, mint megoldás. A trükk az lenne elméletben, hogy nem csak egy rövid, hanem 5-10cm hosszú zsinórt hagyok meg, szintén beviaszozva a vízállóság miatt. Szikrával való begyújtáshoz ezt a madzagot szétcincálom elemi szálakra, amit aztán szikravetővel is be tudok lobbantani. Ez a viasznak köszönhetően elég hosszan égne a papír meggyújtásához is. Azt még nem tudom, hogy a közepébe érdemes betekerni a gyújtózsinórt, vagy az összefogó madzag hosszúra hagyása is jól működne-e.
Öregindián |2010.10.12 08:45:14
Szimpatikus megoldás. Gondolom, olyan nagyon nem terheli meg a hátizsákot sem. Kíváncsi vagyok, mennyi idő, illetve hány darab szükséges fél-egy liter víz felforralásához? És vajon mennyire kormoz?
mek |2010.10.12 07:51:05
A kanócnak itt nincs jelentősége.
A begyújtás a megmaradt csonkon is könnyen sikerül, és a láng hamarosan továbbterjed a papírra.
Sőt, ekkor legnagyobb a hatásfoka.
h1970hu |2010.10.12 07:26:32
Nem lenne praktikus meghagyni egy rövid darabot a zsinór végéből kanócnak?
Switchblade |2010.10.12 05:55:00
Az en tapasztalataim is alatamasztjak az ilyen es hasonlo, hazilag egyszeruen elkeszitheto tuzgyujtok, elesztekek hasznossagat. Nagyon is erdemes egyet-kettot a felszerelesunk koze rejteni. Olcso, konnyu es jol mukodik .
Ugyesen bemutattad az elkeszitest.Koszi!